Egyéb

Ki kell adnia közérdekű adatait a Szépművészeti Múzeum gyanús leányvállalatának

 

A Kultúra 2008 Kft. trükközni próbált az adatigénylésünkkel, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság keményen leteremtette a céget.

 

Hirdetés

 

Másfél évnyi pereskedés után, 2016 februárjában a bíróság jogerős döntése nyomán a Szépművészeti Múzeum végre kiadta az Átlátszónak a korábban foggal-körömmel titkolt adatot, hogy a Habony Árpádhoz köthető Szerb utcai lakásba kölcsönöztek ki nagy értékű festményeket potom áron.

Ezt követően a Szépművészeti terembérlési szerződéseit is szerettük volna látni, mert kiderült, hogy a múzeumban volt Habony Árpád esküvője. Az ezzel kapcsolatos adatigénylésünkre a Szépművészeti Múzeum azt közölte, hogy az ilyen jellegű ügyleteiket 2005-2008 között az azóta megszűnt Szépművészeti Kht., 2008 óta pedig a Kultúra 2008 Kft. intézi.

Ez utóbbi az a cég, amiről a 444.hu írta meg elsőként, hogy a felügyelőbizottságában ott ül Habony Árpád egyik üzlettársa, Rostás Zoltán is, mi pedig kiderítettük, hogy ezzel a céggel szerződött György Péter egyetemi tanár Baán László múzeumigazgató tanácsadójának.

A Kultúra 2008 Kft.-től 2016. április 6-án kikértük a teremkölcsönzési szerződések listáját, majd 2016. április 20-án kikértük a 2008.01.01. és 2016.04.20. között kötött összes polgári jogi szerződés listáját. Az állami cég mindkét igénylést megtagadta arra való hivatkozással, hogy az általunk kért adatokat nem kezeli. Emiatt 2016. május 19-én panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), és kértük, hogy folytasson le vizsgálatot az ügyben.

Néhány napja megérkezett a NAIH válasza, mely szerint a Hatóság felszólította a Kultúra 2008 Kft.-t, hogy 8 napon belül küldje meg az Átlátszó által kért adatokat, méghozzá az adatigénylésünkben kért táblázatos formában.

Utóbbi kitételnek kulcsjelentősége van a történetben, mert amikor bejelentésünk nyomán a NAIH „megkereste a Kft.-t, hogy adjon tájékoztatást arról, hogy hogyan fordulhat elő az, hogy a Kft. nem kezeli az általa megkötött szerződések adatait”, akkor a cég trükközni próbált: „Dr. Tálosi Adrienn ügyvéd a Kft. képviseletében ezt követően úgy nyilatkozott, hogy ilyen listát nem kezel a Kft. Ügyvédnő kitérő válaszából a Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy tehát a szerződések adatait nyilvánvalóan kezeli, csupán lista formájában nem kezeli azokat.”

A NAIH azonban félreérthetetlenül fogalmaz, és nagyon fontos megállapításokat tett:

1, „A Kultúra 2008 Kft. köteles az adatigényléseket teljesíteni.”

2,A Kft. általi jogértelmezés, amely szerint lista formájában nem minősül az általa megkötött szerződések közérdekű és közérdekből nyilvános adatainak tekintetében adatkezelőnek, rosszhiszemű, és akár felvetheti a közérdekű adatokkal való visszaélés büntetőjogi tényállásának megvalósulását is, hiszen a szerződések adatait  – amire a Hatóság megkeresésében található kérdés is irányult – nyilvánvalóan kezeli a cég, a birtokában vannak a leírt adatok.”

3, „Az egyébként részben elektronikus honlapon közzéteendő adatok listába rendezése nem minősül új adat előállításának, hiszen már létező adatokat kell valósághűen nyilvánosságra hozni az adatigénylés teljesítésével.”

4, „Az Infotv. 30. § (2) bekezdése értelmében az adatigénylésnek közérthető formában és – amennyiben ezt az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv aránytalan nehézség nélkül teljesíteni képes – az igénylő által kívánt formában, illetve módon kell eleget tenni.”

5, „A Kft. által kötött szerződések adatait tartalmazó táblázat tehát nem új adat előállításának minősül, kizárólag az adatigénylő által kért formának.”

A NAIH teljes levele az alábbiakban olvasható:

 

Kapcsolódó cikkeink

György Péter mégis elárulta, melyik állami cég fizeti Baán László tanácsadóit

Tanácsadói szerződése helyett egy Örkény-novellát kaptunk György Pétertől

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Nem mutatja meg a Szépművészeti a Habonyék által visszaadott képeket

Erdélyi Katalin

Már megint itt van az év vége.

Az Átlátszó idén is keményen dolgozott azért, hogy átláthatóbb és szabadabb legyen Magyarország. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás