Egyéb

Rágcsálóval osztozhatott a fejadagon a határra vigyázó rendőr

 

„Remélem, ez a „Border Surprise” nem lesz rendszeres” – ezzel a megjegyzéssel küldték el az Átlátszónak azt a fotót, amelyet egy facebookos rendőri csoport tett ki, miután az élelmezési csomagban egérre bukkantak. A rendőrség az Átlátszónak adott tájékoztatásában továbbra is azt hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a megfelelő élelmezés biztosítására. Ami elég változatosnak tűnik: szerkesztőségünk kapott olyan fényképet, amelyen egy ízfokozó anyagoktól teli szendvics látható, meg olyat is, amely ennél megfelelőbb menüt tartalmaz.

 

November 2-án tett fel egy képet a Magyar Rendőrök és Katonák vele-TEK vagyunk Facebook csoport egyik tagja, azt kérve a társaitól, tippeljék meg mi látható rajta. A nejlonzacskóban egy egér kukucskál ki egy paprika, egy tejeskávé és egy szalonna mellől. A hozzászólok egyike azt mondta, hogy nem is tudja, mit gondoljon, míg más annak adott hangot, hogy első ránézésre egy kukás zacskó látható a képen a benne lévő maradékokkal.

A válasz elszomorító volt: „Sajnos nem. És igen. A maradék. Már amit az egérke meghagyott belőle.”

Többen próbálták poénra venni a nem túl gusztusos kajacsomagot, de akadt, aki szerint úgy kerülhetett bele a rágcsáló a napi élelmezési pakkba, hogy azokat nem az asztalon, hanem a földön tárolták a sátrakban mielőtt kiosztották volna az embereknek. Nem csak ez a tárolási mód, hanem az E betűs adalékanyagokat tartalmazó szendvics sem hangzik túl biztatóan, és mint az arról készített fotót beküldő olvasó írta, a füstölt tarjás kaját a szavatossági idő lejárta előtt egy nappal kapták meg.

ORFK: megfelelő az élelmezési ellátás

A szendvicset összeállító céggel kapcsolatban az Átlátszó megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt közölte, hogy „a határrendészeti feladatot ellátó állomány részére alapvetően a Készenléti Rendőrség (KR) biztosítja a hideg élelmezési ellátást. Saját kapacitás hiánya esetén szállít hideg élelmiszercsomagokat a Julienne Kft., eseti megrendelő alapján.”

Kértük a rendőrségtől azt is, hogy a céggel kötött szerződést küldjék meg, de azt nem tették meg.

Megjegyezték még, hogy az állomány ellátására a norma szerint kötelezően előírt 3 800 kcal/fő/nap mennyiségnél több kilokalóriát tartalmazó ellátást biztosítanak, ami meleg és hideg étkezést is jelent. Ugyanakkor az Átlátszó információi szerint azoknak az egyenruhásoknak, akik nem a KR, hanem valamelyik megyei rendőr-főkapitányság állományába tartoznak, a meleg étkezés nem adott.

Az ORFK részéről közölték azt is, lejárt szavatosságú élelmiszer nem kerülhet a rendőrökhöz. „A hideg ellátmány csomagokat a HACCP előírásainak megfelelően minden nap hűtőkocsival szállítják a kiskunhalasi, szegedi objektumokba.” Onnan azonnal kiviszik a pakkokat a helyszínre, ahol a kiosztásig hűtőkonténerben tárolják.

Egy átlagos napi élelemcsomag Fotó: Átlátszó

Egy átlagos napi élelemcsomag
Fotó: Átlátszó

 

Rákérdeztünk a megkeresésünkben a Facebookon megjelent rágcsálós csomagra is. „A fényképekből nem lehet következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy hol, mikor, hogyan, milyen körülmények között készültek. A fotókkal kapcsolatban a rendőrség nem tervez semmilyen reakciót” – válaszolták.

A rendőrség korábban többször is cáfolta, hogy nem lenne megfelelő a déli határ védelmét ellátó egyenruhások élelmezése, illetve a police.hu-n olyan híreket és anyagokat publikáltak, amelyek az ellátmány megfelelő minőségét taglalták.

Korábbi cikkeink a déli határhelyzetről

Mécsest gyújtott a rendőr a déli határon, leégett a szolgálati magasles

A kapitányság szerint minden rendben a rendőr leváló talpú bakancsával

Kék egyenruhás rendőrök kutyákkal, ököllel és gázsprével verik vissza a menekülteket a szerb-magyar határon

Veréssel, sokkolóval, kutyákkal fogadják a kerítést megmászó menekülteket, aljas dolgok történnek a déli határon

A röszkei felvételeket megsemmisítette a rendőrség, parlamenti vizsgálat nem lesz

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás