Egyéb

Felszólította a Miniszterelnöki Kabinetirodát a NAIH, hogy tegyen eleget adatigénylésünknek

 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint nincs rendben, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda csak személyes betekintésen mutatta meg a Csetényi Csaba cégeivel kötött szerződéseket. A NAIH felszólította Rogán Antal hivatalát, hogy mielőbb küldje el számunkra a dokumentumokat email-ben.

Előzmények

Csetényi üzlettársa kaszált a kvótakampány rádióreklámjaival

A nyomtatott sajtóban a Mediaworks profitált a legtöbbet a kvótakampányból

A kormányzati tájékoztató kampány milliárdjai – titkolják, hogy hova megy a közpénz

Kvótamenekültenként több mint 7 évnyi ellátás árát költöttük gyűlöletkampányra

Többe kerül a kvótakampány, mint amennyit a britek összesen költöttek a Brexit-kampányban

Hónapok óta próbáljuk kideríteni közadatigénylésekkel, hogy pontosan mire költött el többmilliárd forintot a Miniszterelnöki Kabinetiroda a kvótakampánnyal összefüggésben. Ennek a kutatómunkának egyik állomása az volt, amikor kikértük Rogán Antal hivatalától a Pasa parki szomszédja, Csetényi Csaba cégeivel kötött három darab szerződést.

Amilyen egyszerűnek tűnt a dolog, olyan huzavona lett belőle: a Kabinetiroda közölte, hogy csak személyesen mutatja meg a szerződéseket, a Belügyminisztérium épületében.

Az iratbetekintés az adatigénylésünk után bő egy hónappal megtörtént, és nem csak a szerződéseket, hanem az azok keretében lefolytatott kampányokhoz kapcsolódó elszámolásokat is megmutatták. Vagyis tulajdonképpen többet kaptunk, mint amit kértünk. Azonban ennek ellenére úgy éreztük, hogy nincs rendben az, hogy három szerződés miatt be kell menni személyesen az adatgazdához, mert az nem hajlandó elküldeni a dokumentumokat email-ben, ezért panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH).

Néhány napja megjött a hatóság válasza (PDF), mely szerint jól gondoltuk, hogy nem járt el jogszerűen a Miniszterelnöki Kabinetiroda az adatigénylésünkkel kapcsolatban. A NAIH felszólította Rogán Antal hivatalát, hogy az igénylésnek megfelelően, haladéktalanul küldje el email-ben a kért dokumentumokat, mert

„A Hatóság (…) megállapította, hogy [a Miniszterelnöki Kabinetiroda] önmagában azzal, hogy nem az adatigénylő által kért módon teljesítette az adatigénylést, és nem a KiMitTud adatigénylő rendszeren keresztül küldte meg a szerződések másolatát, az információszabadság sérelmét valósította meg.”

 

A NAIH október 28-i keltezésű levele november 7-én érkezett meg, a Kabinetiroda azonban még mindig nem küldte el a kért szerződéseket.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás