Egyéb

Tovább gyarapodik az Orbán-család cégbirodalma

 

Építőanyag-nagykereskedő céget alapított fő tulajdonosként Orbán Áron, a miniszterelnök öccse. A vállalkozó kedvű Orbán-család régebbi cégei is szépen gyarapodnak.

 

Gigantikusabb vállalatot sejtet a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. hivataloskodó elnevezése, pedig „csak” egy ötmillió forintos jegyzett tőkéjű új cégről van szó. Az alaptőke felét a kormányfő fiatalabbik fivére, Orbán Áron jegyzi. Az igazgatóságba bekerült Bihari Lajos, aki a MÁV-csoportnál tölt be évek óta vezető gazdasági pozíciókat.

A második legnagyobb részvényes a bányászati és egyéb cégeket futtató Vargha László, két kisebb pakettet jegyzett Vargha rokona és egy egri vállalkozó. Az új cég Hungária úti székhelye Vargha, illetve egy vele több cégben együttműködő üzletember tulajdona.

Kapcsolódó cikkeink

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Narancsbőr – Ferenczi Krisztina új könyve az Orbán-vagyonokról, részlet

Természetvédelmi terület mellett terjeszkedik az Orbán-család hulladékhasznosító cége

A címen számos gazdasági társaság működik, például – egészen pontosan a társasház ugyanazon emeletén pár ajtóval odébb – a kataszteri program közbeszerzésein rendszeres nyertes Argon-Geo Mérnöki Iroda Kft. Az Agron-Geo-ban valaha tulajdonos volt Vargha is, de földmérő cégnek ma már papíron nincs köze az őhozzá kötődő Argon-csoporthoz.

Az Orbán-család cégeiről nem mondható el eddig, hogy különösen távol tartották volna magukat az állami munkáktól, de jobbára az alvállalkozói láncokban kaptak szerepet. A családi cégek közül a Nehéz Kő Kft. 2011-2015 között 412 millió forintról 1,6 milliárdra növelte árbevételét, a megszavazott osztalék pedig nulláról 420 millióra nőtt.

Ugyanezek a számok a családfő, idősebb Orbán Győző fő tulajdonában lévő Dolomit Kőbányászati Kft.-nél: 1,4 – 3 milliárd, 150millió – 1 milliárd. 453 millióról 335 millióra csökkent ellenben az árbevétel a Gánt Kő és Tőzegnél, amelyről nemrégiben írtuk, hogy a tulajdonosa annak az Autogiro légi járműnek, amellyel a másik fivér, ifjabb Orbán Győző repül.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás