Egyéb

A Buda-Cash-csődtől a Népszabadság likvidálásáig

 

Nagyot aligha téved, aki a Mészáros-közelinek mondott Opimus Nyrt.-nél – a Mediaworks kiadó friss közvetett tulajdonosánál – keresi a becsődölt Buda-Cash Brókerház vagyonának egy csinos, többmilliárd forintos szeletét.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

„Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is” – ezzel a keddi közleménnyel Heinrich Pecina osztrák korrupciós vádlott és stróman vagyonkezelő egy igen erős mezőnyben esélyes a cinizmus-olimpia dobogós helyezésére.

Ahogyan az várható volt és az Átlátszó többször előre is jelezte, Pecina VCP-je eladta magyar médiaportfolióját, benne a „szünetelő” Népszabadsággal (és olyan koronaékszerekkel, mint az egykori Axel Springer-es és PLT-s vidéki napisajtó) Mészáros Lőrinc oligarchának az Opimus Group Nyrt. cégének, az Opimus Pressnek.

Kapcsolódó cikkek

Oligarcha-alkuk, zsarolások és gyáva arrogancia – ezért zárták be a Népszabit

Mészáros Lőrinc hatalmas médiabirodalomra tenyerelhet

Megy a bruszt a Népszabi kiadójáért, de még nem ütötték nyélbe az üzletet

Az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal rekordsebesen jóvá hagyta, az Index információja szerint pedig az Opimus nyomban igazgatósági tagokat delegált a Mediaworksbe, méghozzá Liszkay Gábort és Lóczi Jánost, a kormányszócső Magyar Idők kiadójának vezetőit.

Azt hogy az Opimus miért mondható Mészáros-közelinek, itt magyaráztuk el:

Viharsarki nagygazdaságok Mészáros-közelben

A részvényesek – papírforma szerint „kisbefektetők”, valamint egy seychelles-szigeteki, egy nigériai és egy magyar társaság – mindenesetre örülhetnek, a várt üzlet reményében az árfolyam ugyanis meglódult, a BÉT adatai szerint a szeptember végi 32 forintról 47-re tornázta föl értékét a cég papírja. A növekedést, könnyen lehet, a spekuláló kisbefektetők táplálják – erre következtettek fórumozó befektetők is -, akik zsíros kormány-közeli üzletekben reménykednek.

Az Átlátszónak most neve elhallgatását kérő kisbefektető ugyanakkor azt mondta, ő sokkal inkább arra gyanakszik, hogy Mészáros emberei nyomják fel az árat, hogy elvegyék az „idegen” érdeklődők kedvét.

Érdemes megnézni az Opimus Nyrt. régebbi közzétételeit is a tőzsdei honlapon. A cégnél 2013 nyarán volt egy igen jelentős alaptőke-emelés: 2,3 milliárd forintról 7,9 milliárdra nőtt a jegyzett tőke. Az 5,6 milliárdos emelés „részben pénzbeni, részben nem pénzbeni hozzájárulásból” állt, olvasható a társaság közleményében.

Az apportlistán cégek (ingatlanos és termelő vállalkozások) többségi vagy száz százalékos tulajdona szerepel – a könyvvizsgáló szakértői becslése szerint egyébként magasabb értékben, mint maga a teljes tőkeemelés összege volt.

Az alábbi cégek tulajdona került ekkor az Opimushoz: Csabatáj-Murató-csoport (ezek későbbi Mészáros-közelbe zsilipeléséről több cikket írtunk, egyebek mellett a fentebb linkelt cikkben), Holiday Resort, Remat-csoport, Mátrafűtőber, Wamsler SE.

A közzétett könyvvizsgálói értékbecslés szerint ugyanakkor az apportálók nagyjából ugyanoda köthetők: a nem egész két évvel később becsődölt Buda-Cash Brókerházhoz. Az apportálók között voltak Buda-Cash-es vezetők is, köztük Pintér Zoltán volt vezérigazgató, aki a mostani büntetőügyben úgy védekezett, azért nem tudta, mi folyik a cégnél, mert éveken keresztül ittasan járt dolgozni.

Fontosabb cikkeink a brókerbotrányokról

A Reihard-gyilkosságtól a Buda-Cash-csődig: 12 éve tart a Fővárosi Ingatlankezelő felszámolása

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

A Buda-Cash (a brókerház és vagyonkezelő cége révén) 2014 februári közzététel szerint 5 százalék feletti tulajdonos lett az Opimusban. Tulajdonuk, bár változó mértékben, egy ideig megmaradt, az egy évvel későbbi brókerbotrány idején például nyugtatgatni is kellett a befektetőket, hogy a Buda-Cash elleni felügyeleti eljárás az Opimus működését nem érinti, mert „csak” 5,2 százaléka van a brókerháznak az nyrt-ben.

Ez az arány utóbb 7,1 százalékra emelkedett egy decemberi közzététel szerint – ekkor azonban már csak a brókerház képviselte a Buda-Cash-eseket a tulajdonosok között, s ekkor jelent meg az 5 százalék feletti részvényesek között a két titokzatos off-shore-cég.

Ők máig Opimus-részvényesek, a Buda-Cash helyébe ugyanakkor idén februárban, szintén 7,1 százalékkal az a Staus Capital nevű cég érkezett, amelyet szekszárdi fideszesekhez szokás kötni. A két esemény között annyi fontos történt, hogy az Opimus közzétette, megválik a Buda Cash-féle apporttal érkezett mezőgazdasági cégektől, a Csabatáj-csoporttól – az új gazda történetesen a Status Capital lett.

A tőzsdei közlemény szerint a tranzakcióra azért volt szükség, hogy a Békés megyei agrárcégek „megőrizhessék KKV-jellegüket”.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás