Egyéb

Az Országgyűlési Őrség egyik tagja randalírozott társaival a pompeji ókori romokon

 

Kövér László házelnök testőrségének a tagja volt az egyik azok közül a fiatalok közül, akik Pompejiben felmásztak egy ókori bazilika romjaira, majd ott pózolva fotókat készítettek – tudta meg az Átlátszó az illető kollégáitól. Elmondták azt is, hogy az Országgyűlési Őrség tagja saját Facebook-oldalára is kitette a fényképet, ám az oldala szerdától már nem volt elérhető.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

 

Olaszországban hatalmas felháborodást váltott ki, hogy fél tucat magyar turista Pompeiben, az UNESCO világörökség részét 1997 óta képező romokon pózolva, szobrokat utánozva fotózta magát.

A Blikk az olasz Il Mattino lap cikkét átvéve számolt be szerdán az esetről. Idézte az újság Massimo Osannát, a romok főfelügyelőjét, aki úgy nyilatkozott, hogy „a magyar turisták viselkedése ékes példája a kultúra és az érzékenység hiányának”.

A férfi elmondta azt is, hogy a történtek miatt a hatóságoknál feljelentést tesznek.

A viselkedésével felháborodást kiváltó csoport egyik tagja a Parlament elnöke, Kövér László által létrehozott Országgyűlési Őrség dolgozója – tudta meg az Átlátszó a férfi kollégáitól. Megjegyezték, nem csak a lapokban megjelent fotón ismerték fel az illetőt, hanem a fényképet már korábban látták az őr Facebook-oldalán. Ami szerdától már nem elérhető – számoltak be erről a munkatársak. Valószínűleg a cikkek megjelenése miatt törölte az oldalát a parlamenti őr.

A férfival és társaival szemben az olaszok megindíthatják a büntetőeljárást, ha kiderül, hogy kárt okoztak a világörökség részének számító romokban, mivel azok megrongálása bűncselekménynek számít és szigorú nemzetközi szabályok vonatkoznak rá.

Korábbi cikkünk az Országgyűlési Őrségről

Visszaéléseket vélt felfedezni, elbocsátották az Országgyűlési Őrség fegyelmi tisztjét

Szerettük volna megtudni, hogy mennyire kínos a történet a férfi munkahelye, az Országgyűlési Őrség számára, ezért megkeresést küldtünk a szervezet ügyeiben nyilatkozni illetékes Országgyűlés Hivatalának.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire megengedett az ilyen viselkedés az őrség tagjaitól, illetve érdekelt volna minket az is, hogy ha valóban megindul az eljárás az őrség tagjával szemben, akkor a főnökeitől számíthat-e valamilyen felelősségre vonásra.

A megkeresésre a kért időpontig nem érkezett válasz.

Frissítés (október 16.) megkeresésünkre ezt a választ kaptuk az Országgyűlés Hivatalától: „Tájékoztatjuk, hogy valóban az Országgyűlési Őrség tagja látható a képen, aki jelentette a történteket felettesének. Az Országgyűlési Őrség erkölcsileg elítéli a meggondolatlan cselekedetet. A vonatkozó jogszabályok fegyelmi eljárás lefolytatását nem teszik lehetővé, mivel az érintett szolgálaton kívül volt. Ebben az esetben az állomány tagja csak akkor vonható felelősségre, ha olyan cselekményt követ el, amely a rendvédelmi szerv működésébe vetett közbizalmat súlyosan veszélyezteti és emiatt a szolgálati viszony tovább nem tartható fent. Az Országgyűlési Őrség parancsnoka ugyanakkor szóbeli figyelmeztetésben részesítette az őrség érintett tagját.”

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás