Egyéb

Flier Nikolett lett a Garancsi által Leisztingertől megszerzett agrárcégek ügyvezetője

 

Orbánék felcsúti bizalmasának lánya lett az ügyvezetője annak az öt Fejér megyei agrárcégnek, amelyeket tavasszal szerzett meg Garancsi István Leisztinger Tamástól.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Gyalog, Telek, Tamási – a tulajdonosok nevének kezdőbetűi köszönnek vissza a GYTT Agrár Kft. elnevezésében. Ez az a cég, amely az idén tavasszal szerezte meg a Leisztinger Tamás pénzember, a Miskolc-diósgyőri DVTK labdarúgó klub tulajdonosa érdekeltségében álló Arago-csoport öt Fejér megyei agrárcégét.

Nyomós oka lehetett Leisztingernek eladni az öt kft-t (Agárdi Farm, Baráka-Major, Cserepes-Major, Selymes-Major, Tükrös-Major), amelyek nyereségesen gazdálkodtak. A Vs.hu tavaszi cikke szerint több ezer hektár állami földre volt érvényes bérleti szerződésük, ráadásul szépen kasszírozták az állami és uniós agrártámogatásokat is:

 

 

A GYTT-ből a „Gy”, Gyalog Zsolt korábban eredményesen szerepelt a tavaly őszi földárveréseken, a két „T”, Telek Csaba Péter és Tamási László neve pedig Garancsi István Videoton-tulajdonos egyéb cégérdekeltségeiben bukkant föl.

Pár héttel az agrárcégek átvétele előtt pedig kibújt a szög a zsákból: maga Garancsi szerzett tulajdonrészt a GYTT-ben, amelyből távozott Gyalog, akit 2020-ig eltiltottak a cégvezetéstől egy korábban kényszertörölt cég miatt.

 

 

Egy ideig úgy festett, hogy a NER megbocsájtotta Leisztingernek addigi balos kötődését, a K-Monitor például összesen 3,8 milliárd forintra számolta ki agrárérdekeltségei uniós pénzét 2015-ben. Mostanra mintha fordulna a kocka.

Garancsi nem először ül rá Leisztinger „infrastruktúrájára”. A Kopaszi-gáti ingatlanfejlesztésre akkoriban MSZP-SZDSZ-es önkormányzati hátszéllel létrehozott projektcégei „portugál befektetők” közvetítésével szintén a Garancsi-féle Market-csoporthoz kerültek.

Az öt Fejér megyei ex-Leisztingercég (pontosabban a tulajdonosuk, vagyis a GYTT Agrár Kft.) augusztus közepén új ügyvezetőt választott: a felcsúti Flier Nikolettet.

Flier Nikolett Flier János lánya. A nemcsak Mészáros Lőrinc polgármesterrel, de az Orbán-családdal is bizalmas viszonyt ápoló helyi vállalkozóról az Átlátszó is többször cikkezett:

Talpalatnyi föld III.: Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Orbán-dácsa, rengeteg szántó, és sok marha kell a jó focihoz

EU-támogatásból szépül az Alcsúti Arborétum az Orbán-alapítványnak

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Flier Jánosról a nemrégiben elhunyt tényfeltáró újságíró, Ferenczi Krisztina írta meg, hogy rokonsága előszeretettel cserélget földeket, közösködik Lévai Anikóval, sőt, a helyi hírek szerint segítséget is nyújt az Orbán-család földjei művelésében.

Felesége, Flier Anna a felcsúti Fidesz-szervezet elnöke, 2010-ben polgármester-jelöltje. Alulmaradt azonban Varga György független jelölttel szemben – őt egy személyére szabott törvénnyel, köztartozására hivatkozva távolították el posztjáról. Megnyitva az utat az időközi választáson Mészárosnak.

Flier Nikolett korábban az FVM-ben és a kancellária egyik cégénél is dolgozott, testvérével közös cége ekkoriban nyert állami földbérleti jogot – összességében a Flier-család a földosztás egyik nagy nyertesének mondható Fejér megyében. Flier Nikolett férje trafik-koncessziós jogokat is nyert a környéken.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás