Orbán-dácsa, rengeteg szántó, és sok marha kell a jó focihoz

marhak

Alcsútdoboz-Göböljáráson épül a fociakadémia tangazdasága, Alcsútdoboz Hatvan pusztán pedig Orbán Viktor dácsájává alakulhat az az egykori József főhercegi műemléki major, amelyet tavaly vásárolt meg a miniszterelnök édesapjának ingatlanforgalmazó cége – tudta meg lapunk. A 13 hektáros, 5 műemléki épületből álló ingatlan együttes egyik épületének felújítása-átépítése folyamatban van. A majort a CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-től saját állítása szerint bérlő felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc portálunknak úgy nyilatkozott: ott nem épül semmi, legfeljebb műemléki helyreállítási kötelezettségek vannak.

A mintegy 300 négyzetméteres, egykori uradalmi épület műemléki helyreállítási kötelezettségei között a jelek szerint tetőtér beépítési kötelezettség is szerepel – az épület második szintjén új ablaksor áll. A tetősíkból kiemelt tizenhat nyílászáró az újólag tetőfedett épület fölső szintjén nem mezőgazdasági hasznosítási tervekre utal. Értesüléseink szerint Orbán Viktor és felesége személyes tárgyai is megérkeztek a majorba.

Sok marha és rengeteg szántó kell a jó focihoz – ez a kép rajzolódik ki oknyomozó portálunk kutatásából. A Hatvan pusztai majorságot körülölelő, a Búzakalász 66 Kft. által elnyert állami földbérletek szomszédságában, Alcsútdoboz-Göböljáráson lesz a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ősszel induló szakiskolájának mezőgazdasági tangazdasága – erősítette meg értesülésünket a futballakadémia szóvivője. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Búzakalász 66 Kft.-je gazdálkodik itt a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től tavaly áprilisban megvásárolt 11 hektáros majorban, s a közvetlen környezetében elnyert sokszáz hektár állami földön.

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Orbán Viktor feleségének földtulajdonostársa családtagjaival együtt 377 hektár földet nyert el a Nemzeti Földalap Kezelő pályázatán földbérletre. A bicskei szántót Lévai Anikóval közösen birtokló Flier János családtagjaival együtt a Felcsúton megszerezhető földek tekintetében az abszolút győztes.  A helyiek szerint ő műveli Lévai helyi földjeit. Tovább cikksorozatunk előző részeire.

A tavaly a göböljárási lakóközösség közvetlen közelében megépített karámokat újabb és újabb szarvasmarha szállítmányokkal népesítették be, így már több száz állat szomszédságában élnek a helyiek. Elképzelhető, hogy Mészáros Lőrinc csupán a cége és családtagjai által 20 éves bérletre elnyert 1377 hektárnyi területhez egy év alatt kötelezően beállítandó nagyállatállomány gyors feltöltését végzi. A pályázat két hektáronként egy nagyállat tartását írta elő, vagyis a gazdaság és a családtagok által elnyert földek után ez összesen közel 700 marhát jelentene. Az érintettet nem tudjuk megkérdezni, az atlatszo.hu-nak adott interjúját követően elzárkózott a további válaszadástól.

A napokban váratlan fordulat történt: Mészáros Lőrinc Alcsútdoboz-Göböljáráson fekvő majorsága területéről gyors tempóban átköltöztették a több száz marhából álló állomány jelentős részét a Hatvan pusztai majorság közelében nemrég  rohamtempóban kialakított karámba. Az ottani marhatelephez szükséges feltételeket azt követően alakították ki, hogy a helyi lakóközösség tagjaival készített videofilmünk nyilvánosságra került (Új földesúr Göbölpusztán: „Itt minden Mészáros Lőrincé”). Ebben a lakóközösség tagjai arról számoltak be, hogy a nagyszabású vállalkozásba őket senki sem avatta be, nem tudták, hogy rövidesen egy hatalmas marhatelep szoros szomszédságában élhetnek.

Az állam nem csupán a bőkezű földbérletekkel kedvezményezett Orbán bizalmasának, akit a helyiek a miniszterelnök vagyonkezelőjének hisznek. A 11 hektáros majorsága szélét U alakban ölelő 21 ezer négyzetméteres erdőt is ő használja. (Felső képünkön sárga színnel határoltuk körül a területet és kis sárga körrel azokat a lakóházakat és a mögötte lévő Csokigyárat, amelyek e területből nem a Búzakalász Kft. tulajdonában állnak). Ez az erdő nem szerepelt a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) pályázatán, mivel erdő haszonbérbe nem adható (2010. évi LXXXVII. törvény). Ezért az NFA „a földrészlet természetbeni állapotának megfelelő időleges művelése céljából megbízást adott a VADEX Zrt.-nek, aki azt a természetbeni állapotnak megfelelő legeltetési tevékenységgel hasznosítja” – válaszolta Sebestyén Róbert NFA-elnök a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek küldött kérdéseinkre. A miniszter a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet útján gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalap felett a Magyar Állam nevében.

A székesfehérvári VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Rt.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonából a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonába került a második Orbán-kormány színre lépése után, 2010. június 17-én. Felügyelőbizottságába 2010 júliusában került be a szolnoki Nyerges Attila, a Közgép vezérigazgatójának, Nyerges Zsoltnak a testvére, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter jobbkeze. „A nevezett földrészlet használata jogszerű, végleges hasznosításáról az NFA külön eljárásban intézkedik az NFA törvény előírásai szerint” – tette hozzá Sebestyén Róbert, amiből nem nehéz megjósolni, a végleges hasznosítás mekkora liciten dől majd el.

Hogy a „természetbeni állapotnak megfelelő legeltetési tevékenységnek” egészben vagy csak részben felel meg az erdő részbeni kiirtása, lebetonozása, nem tudni. Csupán az látszik, hogy részben erre a területre épült a betonozott istálló és a karámrendszer, és hogy egy hete még itt álldogáltak a Búzakalász 66 Kft. szarvasmarhái. A göbölpusztaiak egybehangzóan állítják, hogy az ő szomszédságukban már tavaly elkészültek azok a karámok és félig nyitott istállók, amelyekhez a hatóság összességében közel 1200 négyzetméternyi méretben ez év márciusában adta meg a Búzakalász 66 Kft.-nek az engedélyt. A kérelem elbírálása érdekében tartott januári helyszíni szemlén a hatóság megállapította, hogy az építtető az építkezést a helyszíni szemle időpontjában még nem kezdte meg – áll a bicskei jegyző engedélyt megadó határozatában. A közösséget márciusban értesítette a jegyző a márciusi keltezésű döntésről. Göböljárás lakói sutba dobták a levelet.

Ferenczi Krisztina

(Folytatjuk. Fotó: atlatszo.hu. A Talpalatnyi föld sorozat korábbi cikkei itt olvashatók.)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr1
 • Orbán Viktornak semmi sem drága, minden természetes, amit akar könnyen elér.  Ha 2014 – ben nem nyernek akkor is bespajzol rendesen. Igazán jó példát mutat, hogy kell vagyonokat átvenni, megszerezni, másokat betanítani aljas úton megszerezni amit akar.  Azt hiszem a sok marha meg van hozzá…. két-harmad szavazó! Bocsánat.

 • Roka Rudi

  Most mi a probléma? Teljesen normális, érthető és jogos… Egy tisztességes diktátornak ez legalábbis kijár… Sztálinnak, Ceaucescu-nak, Hitlernek, Napóleonnak, Tito-nak, Franco-nak stb stb mind mind voltak hasonlói, akkor őszennysége I. Orsós Viktátor, Orbanisztán-Abszurdisztán teljhatalmú urának és parancsolójának miért ne lehetne? Teljesen jogos és normális… buta és arrogáns dolog e természetes és alapvető dolgokat is felhánytorgatni pláne elirigyelni tőle…

  • Szabó Bálint

   Rudi egyetértek veled, mi az, hogy ez a piszkos Magyar nép meg meri kérdőjelezni, hogy a Királyunknak ehhez joga lenne? Ez jár neki és kész! 🙂

 • Kis Emőke

  Irigység nincs, csak kérdés: miből?

 • legbelül

  Nagyban folyik az állami földek privatizálása. Jókor kell lenni jó helyen.

 • Stumbek

  Ez az abszolut pofátlanság,csibészség és aljasság! Visszaélni a hatalommal,ez pedig bűncselekmény!Remélem nem itt fejeződik be ez az ügy,folytatódni fog a Biróságon!

 • Omegaline

  Ezt így kell csinálni! 48.000 ból meg lehet élni! Hajrá magyarország, hajrá magyarok!

 • Kerekto Szakacs

  Mindehhez még valószínűleg elnyerhetnek még egy jókora összegű EU-s támogatást is.  Az Orbán hatalom építése  a cél  – nemcsak egy ciklus időszakára –  sajnos nem a magyar nép felemelkedése érdekében történik a munkálkodás. Végtelenül szomorú a helyzet.

 • irigykutya

   Négy faluval odébb a Semjén Zsolték is építtetnek, pontosabban a Semjén felesége. De bele van keverve a Semjén testvére is.

  • Kis Emőke

   Melyik faluban?

 • Én pedig remélem, 2014-ben elkobozzák tőlük, visszamenőleg a 93-ban eladott székházzal,Kaya Ibrahimmal és Josip Toth-tal, ügyvédekkel együtt. Oszt Jó napot!

  • Liptai_emil

    Félek, nem lesz “visszakobzás”. Nem lesz, aki megtegye. Hisz minden politikus bűnös, aljas, és korrupt. Nem is tudom mi lenne majd a jó megoldás. Talán egy fal+egy sor (jó nagy)+egy sortűz. nemtom

   •  Egyszer -minden oldalról- de sokan fognak lógni…Amikor a vesztenivaló elfogy egy bizonyos kritikus méretű tömegnél.

  • Kedves47es

   Bár igy lenne eltünt magánnyudijat ,és a mol részvéneket részben potolná

  • De szép is lenne…!Csakhogy ez itt Magyarország,a birkák és nyulak földje…:( Itt sajnos soha nem lesz számonkérés,itt csak a kis halakat merik kifogni,a háborgás is max a virtuálban,nick mögött megbújva kap némi nyilvánosságot.Éljünk vele,amíg még lehet!Mert nem elképzelhetetlen,hogy egyszercsak rájönnek,hogy akár cenzúrázhatják is az internetet,ahogy sok országban ezt meg is teszik a hasonlóan diktatórikus hajlamú vezetők!

 • “Viharod előjele,forradalom! 

 • Xyz123

  A szóban forgó egyed 1/4 évszázada létrehozott egy maffiát , amelyet fantasztikus éleslátással politizálásnak álcáz .  Soha  nem tett semmi hasznosat sokat hivatkozott népéért , csak és csupán saját magááért. És még mindíg milliónyi magyar van tőle elájulva . Mit vársz magadtól ezek után magyar ?
  Nincs más ezek után , mint a hagyomány : mindem népnek olyan főnökei vannak , amilyet megérdemel.
  Így aztán : hajrá Magyarország , hajrá magyarok !

 • Jozsefne Gazso

   Az ott élők,mehetnek hozzájuk cselédnek.Szép új világ!

 • Magyar Atom

  Jön is a rémálom , mert aki nem tud vagy nem akar focizni , esetleg sumákol , az rögtön mehet futni a szántásra ..  Egészen addig amíg az ólommellény át nem izzad rajta !!!   Majd a király megmutatja  hogy lesz itt futball   ..    No  ezért kellenek ott a földek meg a tangazdaság ..  Nem kell itt oligarcházni meg hercegezni , rosszmájuskodni  irigykedni   ,, nem a személyes  vagyonszerzés  és tőkefelhalmozás a cél, a focisták  erőnlétének javítása érdekében történik az áldozathozatal!!!   (;-)  

 • Tökfej

  És még akkor nem néztük meg a KITEKINTŐT, pl. Románia felé, ahol szállodákat üzemeltetnek. Aki nem hiszi járjon utánna.

 • Éva

  Azt nem tudom ,hogy 2014-ben kire fogok szavazni,de azt már tudom,hogy kire NEM!!!!!!!!

 • Ibatisz

  Csak ennyi, undorító, büdös gyilkos-kapitalista banda. Lámpavasra velük és mindent elkobozni. Igenis, ha nagyon akarunk össze tudunk fogni.

  • ThomasB-Thomas-web

    ..hát rajtam nem múlik a lámpavas… csak szólj, ha van komolyság, oszt lógnak egyből,egyszerre..

 • gróf Mészáros-Mátyás kálmán

  Gusztustalan gátlástalan arcátlan tolvaj banda!Elmegyek szavazni,az biztos,de nem ezekre a gennyes bűnöző kis genyákra!OV Egy szemét karrierista akarnok kis tolvaj köcsög!

 • Hát lehet, hogy a szocik loptak, de Orbánék rabolnak, Orbánnal az élen. Ezeknek se erkölcse se morálja nincs! Remélem megjön az esze ennek a szerencsétlen népnek és elzavarják végleg ezt a sok gátlástalan tolvajt örökre.

  • Csajági Laura

   Szánalmas, hogy mindent elhisznek!! A pénzért vásárolt föld nem tolvajlás és nem rablás!! Csak az ellenzék akarja ezt elhitetni a butákkal!!! – a valódi tolvajok!!!

 • Csajági Laura

  Az állami földeket nem nyerték, hanem vásárolták!! A gyakran a piaci ár többszöröséért!! Szigorú szabályok mellett!! Akkor mitől lennének tolvajok??? 10 000 gazda között volt néhány Fidesz közeli is (13-15)!! Miért hiszik el hogy Fidesz kormányzás alatt, Fideszes nem vásárolhat??? Nem lopás, ha pénzért vásárol valaki, óriási hitelekbe beleugorva!!!! A szocialista vásárlókat miért nem mutogatják a TV-ben, róluk miért nem szólnak a cikkek???- pedig olyanok is voltak!!!!