Egyéb

Józsefváros ingyen átadta a Gerilla Pressnek a Horváth Mihály teret közel két hónapra

 

56-os emlékparkot működtetne a józsefvárosi Horváth Mihály téren a pestisracok.hu oldalt működtető Gerilla Press Kft., ezért közterület-foglalási engedélyt kért és a fideszes többség döntésével meg is kapta az 1000 négyzetméteres térre, valamint hat parkolóhelyre szeptember 5. és október 26. között.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A kérelemben röviden részletezett program „mindenki által ingyenesen látogatható kulturális rendezvény, amely az 1956-os Forradalom és Szabadságharc történésein túl az 1950-es évek mindennapjait mutatja be. Választ ad arra kérdésre, hogy kik voltak a pesti srácok? Hogyan éltek: étkeztek, öltözködtek, szórakoztak, kik voltak a példaképeik?

A rendezvény minden nap 10 órától 21.30-ig lesz nyitva, hétfő kivételével. Folyamatos kiállítással, a kor divatját, étkezési szokásait, szórakozási lehetőségeit bemutató előadásokkal, divat és főző show-val, hagyományőrzőkkel, filmvetítéssel, előadói esttel, könnyűzenei koncerttel. Diákoknak rendhagyó történelemórával, melyre a józsefvárosi és a fővárosi felsős általános-, illetve középiskolások szervezése már zajlik.”

A csatolt műszaki leírás egy 300 nm-es rendezvénysátrat, 50 négyzetméteres lőtérsátrat, veterán járműveket bemutató hadiparkot és kockakövekből épített barikádokat említ.

A bizottsági ülésen Jakabfy Tamás LMP-s önkormányzati képviselő felvetette, hogy a cég végrehajtás alatt ál (ez szerepel a kérelemhez beadott anyagban), és néhány alkalmazottjával önállóan nem képes egy ekkora rendezvény lebonyolítására, „megcsináltat mindent alvállalkozókkal, a fölösleget meg zsebre vágja”. Felvetéseire elhangzott, hogy mindezt a kérelem elbírálásakor nem kell vizsgálni.

Kapcsolódó cikkek

30 milliós osztalék Huth Gergelyéknek

A szponzorált cikkek tartalmát is egyezteti a PestiSrácok a minisztériummal

“Üzleti titok”, hogy mennyit fizetett a kormány a PestiSrácoknak és a TV2-nek a menekültellenes kampányért

Mégis kap pénzt a PestiSrácok a kormánytól, nem is keveset

Huth Gergelyt öt évre eltiltották a cégvezetéstől

Várhegyi, Kaminski és Huth cégei a Fidesz-frakció szerződéslistáján

23 cikkben népszerűsítette a Liget-projektet a Gerilla Press Kft. 1,8 millió forintért

Ferenc pápa üzenetét is teleszórta kormányhirdetéssel a PestiSrácok

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

A kérelem a költségekkel nagyon nem foglalkozik, csak annyit említ, hogy a rendezvény „az 1956-os Emlékbizottság által pénzeszközzel támogatott kulturális esemény”. Rákerestünk az emlékbizottsági honlapon, de a támogatott, szerződéssel rendelkező pályázatok között nem találtuk.

A Gerilla Press térítésmentes használatot kért, és a bizottság méltányosságból így is biztosította a tér használatát, az előterjesztés csupán a lefoglalt parkolók miatt kieső parkoló-díj utáni ÁFA-fizetési kötelezettséggel (130 ezer forint) számolt.

A Gerilla Press Kft-ről már többször írtunk, a kérelem dokumentumai szerint jelenleg is ügyvezető Huth Gergely, akit egy másik céges ügye miatt 2019 januárjáig eltiltottak a cégvezetéstől. A társaság bevétele tavaly megugrott: a 2014-es 50 millió forint után 125 millió forint volt. Adózás előtti eredménye 1,3 millió forintról 43 millió forintra nőtt, ebből a tulajdonosok, Huth Gergely és Szenvedi Zoltán 30 millió forintot osztalékként kivettek.

Virág Tamás

Frissítés: A Gerilla Press Kft. a cikk megjelenése után arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a végrehajtással érintett tartozását a jogosult számlaszámának ismerete hiányában nem teljesítette határidőben, azonban a tartozását már teljes egészében megfizette.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás