Egyéb

Gyorshajtás miatt eljárást indítanak az Orosz Mihály Zoltánék elől menekülő újságíró ellen

A rendőrség teszi a dolgát: néhány hete nem az üldözőket, hanem az érpataki polgármester és csapata elől menekülő újságírót igazoltatták, most viszont az Átlátszón megjelent beszámoló alapján végre eljárást indítanak – gyorshajtás miatt, az újságíró ellen.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Előzmények

Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben

Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon

Érpataki hazugságbomba: amit az átlátszós patkánymédia elhallgatott!

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell

Egy hónapja volt az ominózus autós üldözés: Móricz Csaba kollégánk az érpataki önkormányzat testületi ülésén próbált forgatni, ám Orosz polgármester az ülés megnyitása helyett fél órán keresztül gyalázta. Mikor a képviselők elunták a műsort, és mindenki elindult haza, egyikük meghallotta, ahogy Orosz odaszól a sleppjének: „Gyerünk utána!”.

Az utasítás az újságíróra vonatkozott, aki ekkor már beült az autójába, és elindult Nyíregyháza felé. A képviselő nyomban hívta Móriczot, aki nem sokkal később meg is látta a nyomába eredő autókat. Beletaposott a gázba, és úgy tűnt, sikerül meglépnie az őt követők elől, de az első településen, Újfehértón egy kereszteződésnél Oroszék utolérték.

Úgy döntött, nem kockáztatja meg az országutat, inkább behajt a kisváros központjába – ekkor jött szembe egy rendőrautó, Móricz elé kanyarodott, és segítséget kért.

Ami ez után jött, az a magyar rendőrség legrosszabb hagyományait idézi: igazoltatták a tőlük segítséget kérőt, ám egy szavuk sem volt az őt tovább szidalmazó társasághoz. Móricz kifejezett kérésére sem tiltották meg, hogy folyamatosan közelről videózzák a jelenetet, így Oroszék azt is gond nélkül rögzíthették, ahogy az egyik rendőr rádión bediktálja a központnak az újságíró személyes adatait.

Megvillant a híres magyar rendőrhumor is: az egyikük odaszólt a videózó Zagyva György Gyulának, hogy „Remélem, a rendőrök arca ki lesz takarva.”

Móricz igazoltatása után nem láttak több intézkednivalót, tájékoztatással éltek – ha akar, tehet feljelentést -, elköszöntek, és magukra is hagyták volna a feleket. Az újságírót viszont egyáltalán nem nyugtatta meg a hatósági eljárás, és követelte, hogy kísérjék ki az országútig. A rendőrök ez némi vonakodás után meg is tették.

Móricz másnap megtette a feljelentést zaklatás és személyes adattal való visszaélés miatt. A rendőrség azt megalapozottnak találta, elindult a nyomozás, többeket kihallgattak.

De megint megvillant a híres magyar rendőrhumor: Móriczot szeptember 8-ára beidézték a nyíregyházi kapitányság Igazgatásrendészeti Osztályára az ellene gyorshajtás miatt indult eljárás miatt. Öröm az ürümben, hogy kiderült, a kapitányságon olvassák az Átlátszót.

Az idézés indoklása legalábbis arra hivatkozik, hogy a hatóság az „átlátszó blogok” alapján értesült arról, hogy az újságíró „megközelítőleg 140-150 km sebességgel haladt” – ezzel meg, ugye a „Kreszben előírt sebességkorlátozást megszegte.”

 

Igaz, hogy mögötte az érpataki polgármester büntetőbrigádja haladt három autóval – ebből kettő már megint önkormányzati autó, nyilván hivatali feladat teljesítésében eljárva -, de a Kresszel akkor sem lehet viccelni. A berkikrisztiánozást is abba lehet hagyni, az az eset nem a Nyíregyházi Rendőrkapitányság illetékességi területén történt.

Az meg, hogy a magyar hatóságok lényegében soha nem indítanak eljárást sajtóértesülések alapján, tűnjenek azok bármennyire is megalapozottnak, régi rossz beidegződés, amit valóban ideje meghaladni.

Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás