Egyéb

Csonka-Balatonkenese ráperelt Balatonakarattyára, soha nem ismerte el az új határvonalat

Bírósághoz fordult a napokban a fideszes többségű Balatonkenese, miután az egyeztetések nem vezettek eredményre a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi vezette szomszédos Balatonakarattyával a két település vagyonmegosztásáról. „Matolcsyfalva” – Kenese polgármestere szerint – önhatalmúan húzta meg a határt. Akarattya szombaton válságközgyűlést tart.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Kénytelen volt a Magyar Nemzeti Bank által nemrégiben megvásárolt egykori MÁV-üdülőben ülésezni a múlt vasárnap a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület, miután az úgynevezett Bezerédj Stand biztonsági emberei nem engedélyezték a meghirdetett gyűlésüket.

A rendezvényen egyébként éppen a strandingatlanról kértek – és utóbb a jegybanki ingatlanban kaptak is – tájékoztatást Akarattya két alpolgármesterétől, Réfy Imrétől és Rozs Pétertől. Azt tudták meg, hogy, mint az egyik résztvevő az Átlátszónak elmondta, Kenese a napokban forgalomképessé nyilvánította a főképp akarattyaiak által használt strand területét.

De akkor most akarattyai vagy kenesei a strand? A kérdésre a válasz bonyolult, mivel az egész vita a két település szétválásából ered. Az akarattyaiak többsége még 2012-ben, népszavazáson döntött a leválásról, ami a 2014-es önkormányzati választástól hatályos. A választást történetesen Matolcsy György felesége, Matolcsy Gyöngyi nyerte független színekben, fideszes támogatással.

Kapcsolódó cikkeink

Közel egymilliárd forintért vettek MÁV-üdülőt a jegybank alapítványai Matolcsyfalván

Na ki újíthat fel utat Matolcsyék falujában?

700 milliós mínuszban az MNB-s sztáralapítvány

A leválás azonban nem megy zökkenőmentesen, az Átlátszó is írt már a két település elszámolási gondjairól. Balatonkenese most a jelek szerint megelégelte a huzavonát és „a sikeres és tisztességes szétválás érdekében” a napokban a bírósághoz fordult – válaszolta érdeklődésünkre Tömör István (Fidesz) polgármester. (Küldtünk kérdéseket Akarattyára is, de azokra egyelőre nem érkezett válasz).

„A két település között jelenleg nincs pontos határvonal, mert azt a határvonalat, amit Balatonakarattya egyeztetés nélkül önhatalmúlag meghúzott, azt Balatonkenese soha nem ismerte el. Ez volt a legfontosabb kérdés, amelyben egyezségre kellett volna jutnunk.

Jelenleg egyetlen pontban sem tudtunk megállapodni, így minden kérdéses és döntésre vár” – olvasható a polgármester válaszában, amit a település sajtóreferense révén jutatott el az Átlátszónak.

Tömör István tájékoztatása szerint a két település összvagyona 14,3 milliárd forint. A keneseiek értelmezésében a jogszabályok szerint 3,65 milliárd járna Akarattyának, Matolcsyék ezzel szemben több mint a dupláját, 7,6 milliárdot választanák le – derül ki a kenesei levélből.

A vitatott ingatlanok között van a strand is – ami a tulajdoni lap szerint Kenese tulajdona (hivatalos vagyonmegosztás hiányában ez nem is meglepő). „Természetesen van befektetői érdeklődés a vízparti ingatanainkra” – válaszolta ezt firtató kérdésünkre Tömör.

Az akarattyaiak ettől tartanak is, Mészáros-Garancsi-Csányi neveket suttogva egymás között stesszelik magukat. Az OTP-vezérnek egyébiránt van is ingatlana a településen.

Hasonlóan balatonkeneseiként szerepel a földhivatalban a már említett MNB-üdülő is, amelynek azonban a tulajdonjoga nem lehet vitatott (mint annak idején elsőként megírtuk, a hathektáros vízparti objektumot a jegybanki alapítványok a MÁV-tól vették). Az azonban nem mindegy, hogy kinek adózik majd a kacsalábon forgó továbbképzőközpont, amit a hasonló beruházások esetében nem garasoskodó Matolcsyék terveznek a helyszínen.

Balatonkenese esélyeit növeli, hogy birtokon belül van (például a földhivatali nyilvántartásban). Nehezíti viszont, hogy Matolcsy a miniszterelnök – s Fidesz-elnökként Tömör „főnöke” – „jobb keze”.

Az, hogy a Matolcsy-családnak szívügye Akarattya, nem nagy titok: a jegybankelnök anyai nagyapja a múlt század első harmadában, horthysta közhivatalnokként vett részt a tisztviselői nyaralótelep parcellázásában, az ekkor kialakuló családi fészek: egy 1422 négyzetméteres telken található 150 négyzetméteres ház ma Matolcsyéké.

A Matolcsy-família-MNB-alapítványok-Balatonakarattya összefonódást mutatja a MÁV-üdülő megvétele is, illetve például az, hogy Réfy alpolgármester két jegybanki alapítványban (PADA, PADOC) is kurátor. Egy másik alapítvány pedig Imrédy Szabolcs helyi képviselő ügyvédi irodájával dolgoztat.

Bár papíron Kenese a „fideszesebb” (egy független helyi politikus kivételével minden képviselő a párt tagja, ellentétben Akarattyával, ahol mindenki „független”), a helyzet az, hogy a Veszprém megyei Fidesz nem a legerősebb megyei pártszervezet.

Különösen amióta erős emberük, Navracsics Tibor uniós biztosként tevékenykedik, illetve amióta a – például veszprémi kézilabdacsapat ügyében is aktív – Simicska-Nyerges-klán kiszorult a belső körből.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás