Egyéb

Pecina-Vitézy biznisz? Mediaworks-jelzálog a Helyi Téma védjegyein

Tavaly óta hiába próbál pénz csinálni a felszámoló Vitézy Tamás nyugalmazott oligarcha és Orbán-rokon becsődölt újságja, a Helyi Téma védjegyeiből. A védjegyeken a minap föltűnt az Ausztriában sikkasztásra felbujtás miatt bíróság előtt álló Heinrich Pecina pénzember érdekeltségében álló, egyebek mellett a Népszabadságot megjelentető Medeiaworks-csoport egyik cégének jelzálogjoga.

 

szulinap_superhero5 (1)

 

Egyre mélyebben gyalogol a csődbe a nem is olyan rég még a milliárdos-toplistákon jegyzett Vitézy Tamás. Tavaly horvátországi ingatlanérdekeltségeinek bedőléséről írtunk, megemlítve, hogy cégcsoportja egyéb tagjai sem prosperálnak fényesen.

Kis Oligarchatározó: Vitézy Tamás

Az Orbán-családdal távoli rokonságban lévő Vitézy-klán nemrégiben még meglehetősen sikeresnek volt mondható. A három fivér közül Vitézy László filmrendező munkái kapósak voltak a közmédiában, András számos állami cégben volt tisztségviselő – legutóbb a sámádobhasznosító fb-jében foglalhatott helyet -, Tamás pedig Adria-parti privatizátorként és az ingyenesen terjesztett, ám állami forrásokkal egy időben bőkezűen pumpált Helyi Téma kormánypárti regionális bulvárhetilap kiadójaként szerzett elősorban hírnevet.

Nem csak az idősebb generáció szorult mostanában hátrébb a kondértól. Vitézy Dávid is parkoló pályára került: budapesti közösségi közlekedési főnökből múzeumigazgató lett, igaz, féltestvére, Vitézy Zsófia jelenleg is a brüsszeli Balassi Intézet kulturális tanácsosa.

A Helyi Téma fő versenytársaként a szintén ingyenes terjesztésű Simicska-érdekeltség Metropolt tartotta számon a médiapiac. Akkoriban, még jócskán a G-nap előtt a Metropolnak állt a zászló. Ezért vagy másért, de a Vitézy-lap kiadója évről évre kevesebb árbevételt termelt, tavaly felszámolás alá került.

A kormányközeli oligarcha-háború erre a piacra is kiterjedt: ingyenes bulvárlappal rukkolt elő a 2008-2010-ben még Vitézy Adriatiq Island cégében ügyvezetőként alámerülő Habony Árpád is. A Lokál – micsoda meglepetés – nyomban az állami hirdetők új kedvence lett, Simicska le is húzta a redőnyt a Metropolnál.

Ingyenes hetilap közpénzzel kitömve – mennyibe kerül a Lokál az adófizetőknek?

Eközben egyre biztosabbnak tűnő piaci hírek szólnak arról, hogy Simicska nem adta fel a médiapiaci terjeszkedést, újabban éppen a Spéder Zoltán frissen kikezdett volt kormánykedvenc Indexének lehetséges megmentőjeként tetszeleg, történetesen saját újságja hasábjain.

Érdekes fejlemény, hogy a Spéderrel – az általa elnökölt FHB tulajdonosi viszonyai és finanszírozói szerepe miatt – rendre kapcsolatba hozott Mediaworks kiadócsoport nemrégiben jelzálogot jegyeztetett be a Helyi Téma védjegyeire. Ez egy közelmúltbeli felszámolói közleményből derült ki.

A becsődölt Vitézy-újságot valaha megjelentető Théma Lapkiadó Kft. felszámolója tavaly óta próbál pénzt csinálni a védjegyek (HETI Téma, HELYI Téma, Heti téma, Théma) elárverezéséből, de mindhiába. Igaz, az első körös kikiáltási ár nem potom 828,4 millió forint volt. Ami ahhoz képest különösen húzósnak tűnik, hogy maga Vitézy a 2004-es cégalapításkor 1 milliós apportként vitte be a cégbe az akkori védjegyet, a Thémát.

Az irányár idénre a felére (pontosan 414,2 millióra) csökkent – a februári árveréskor a védjegyek még tehermentesek voltak.

Júniusra tovább zuhant a kikiáltási ár: „mindössze” 40 millióért kerültek kalapács alá a védjegyek, miközben a becsérték 828,4 millió maradt. Csakhogy rájuk került – mind a 4 védjegyre – a Mediaworks Kiadó és Nyomda Kft. jelzálogjoga. A Mediaworksnél érdeklődtünk, milyen „főszerződést” biztosít a jelzálog, de az információ „üzleti jellegére” hivatkozva nem válaszoltak.

A Médiaworks-csoport, 2014 óta a Népszabadság és számos más újság kiadója Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltsége. Pecinára nehéz idők járnak – és nem csak azért, mert régi magyarországi partnerét éppen kikezdte az eddig őt futtató NER. Hanem hazájában is, ahol vádat emeltek ellene hűtlen kezelésre és sikkasztásra felbujtás ellen a Hypo-Adria Bank privatizációs botránya kapcsán.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás