Egyéb

411 millió forintért alakít ki exkluzív teret az Eiffel Palace tetején az MNB

A kivitelező egyedüli pályázóként az a DVM Kft. lesz, amely az épület felújítását végezte, mielőtt az MNB megvásárolta az ingatlant az Eiffel Palace Kft.-től. A DVM négy tulajdonosából ketten az Eiffel Palace Kft. ügyvezetői. Most egy 484 négyzetméteres „exkluzív teret” alakítanak ki az épület hetedik emeletén Matolcsyéknak. Lesz teraszra tájolt elnöki tárgyaló, klubkönyvtár és pódium is.

 

 

banner2_mozgo_2

 

A Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank 2014 júliusában vásárolta meg az offshore hátterű Eiffel Palace Kft.-től, a KPMG vitatható értékbecslése alapján nettó 45,3 millió euróért az Eiffel Palace irodaházat, amit korábban 5 millió euróval olcsóbban kínáltak eladásra.

Korábbi cikkeink az Eiffel Palace-ról

Erősen vitatható a KPMG értékbecslése

Ötmillió euróval olcsóbban hirdették az Eiffel Palace-t, mint amennyiért elkelt

Eiffel Palace: 15 millió euró az offshore hátterű befektető profitja

2015 őszén az MNB nyílt közbeszerzést írt ki egy 484 nm-es „exkluzív tér” kialakítására az Eiffel Palace hetedik emeletén. A kiírás szerint az alábbiak lesznek itt:

– Multifunkciós konferenciatér: mobilfalakkal lehatárolható flexibilis terek.

a) A teraszra tájolva kisebb elnöki tárgyaló kerül kialakításra, mely 24 fő befogadására alkalmas.

b) A nagy konferenciatérben emelt magasságú pódiumon készül, valamint mobil előadói pulpitus és elnöki asztal 2+2 fő részére.

c) A kisebb konferencia tér nagyobb létszámú rendezvények esetén egybenyitható a nagyobb multifunkciós térrel. A terem leválasztott állapotban helyi tárgyalóként használható.

– Klubkönyvtár: open-space jellegű kisebb közösségi tér az exkluzív kilátást biztosító épületsarok felé pozícionálva.

– Szuperkönyvtár: részben a klubkönyvtár open-space teréhez kapcsolt tér digitális dokumentumok elérésére.

– szerverhelyiség, technikai helyiség, catering helyiség, személyzeti vizesblokk, raktár

Néhány napja megjelent az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy  február 9-én eredmény született a tenderen: a kivitelező a D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft. lett, amely nettó 411,7 millió forintos ajánlatával, egyedüli indulóként nyerte el a megbízást a jegybanktól.

A D.V.M. nem most fogja először látni belülről az Eiffel Palace-t, hiszen ez a cégcsoport végezte az épület felújítását 2013-ban, mielőtt az MNB megvásárolta. Az Eiffel Palace szerepel a vállalat honlapján a referenciamunkáik között is, és az ingatlan weboldalán is olvasható, hogy „Az épület újjászületésének kivitelezési munkáit – rendkívüli gyorsasággal és minőségben – a DVM group végezte el.”

 

dvmmenedzsment

 

A tulajdonosi hátteret illetően átfedés van a felújítást végző, és most exkluzív teret kialakító DVM, és az irodaházat a jegybanknak eladó cég vezetői között.

Az MNB az ingatlant az Eiffel Palace Kft.-től vette meg, amelynek tulajdonosai az ingatlan eladásának időpontjában, 2014. július 28-án egy ciprusi offshore cég, a Qualmiston Ltd., és egy a Kis-Antillákra bejelentett offshore cég (Stringston Ltd.) által tulajdonolt magyar cég, az EFPA Estate Ingatlankezelő Kft. voltak.

Az Eiffel Palace Kft. két ügyvezetője pedig a cég 2011-es megalakulása óta napjainkig Czár Balázs és Kovács Attila, akik egyúttal a felújítást végző, és a mostani tendert is megkapó DVM-cégcsoportban is érdekeltek.

Kovács Attila a felújítást végző DVM Design Kft. 1995-ös bejegyzése óta ügyvezetője és tulajdonosa a cégnek, ahogy az MNB közbeszerzését elnyerő D.V.M Construction Kft.-nek is, amelyben szintén annak 2001-es alapítása óta ügyvezető és tulajdonos Czár Balázs is.

 

 

Kettejük átfedéses üzleti kapcsolata egészen különösen jelenik meg az Eiffel Palace adásvételi szerződésében, melyet a Magyar Nemzeti Bank az Átlátszó adatigénylésére adott ki 2014-ben. A szerződésben is szerepel a DVM, mert az irodaház eladásával a felújítását végző cég által készített tervek felhasználási jogát is átruházta az MNB-re az Eiffel Palace Kft.

Az eladó cég képviseletében Czár Balázs ügyvezető tájékoztatta az irodaház tulajdonosváltásáról a DVM Design ügyvezetőjét, Kovács Attilát, aki ezt tudomásul vette és elfogadta, majd immár az Eiffel Palace Kft. ügyvezetőjeként aláírta az irodaház adásvételi szerződését Matolcsy Györggyel.

 

epszerz

 

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten és a Céginfó szolgáltatta.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás