Egyéb

10 milliós Audit választott a nyíregyházi polgármester

Február 3-án egy eddig nem látott luxus Audi bukkant fel a polgármesteri hivatal parkolójában. Az autót a polgármester, dr. Kovács Ferenc sofőrje vezette. Közbeszerzést új polgármesteri autóra egy héttel később írtak ki, és további két hétre rá választott a város a beérkezett ajánlatok közül. Mit ad isten, épp a három héttel korábban látott Audit vettük meg a polgármesternek kilenc és fél millióért.

 

banner2_mozgo_2

 

A város első embere szolgálati autónak ismét egy meglehetősen drága jószágot, egy kevés híján 10 millió forintba kerülő Audit szemelt ki magának – már ha jól értjük, hogy miért bukkanhatott fel dr. Kovács munkahelyének belső parkolójában a kocsi.

Igaz, használt autóról van szó, de az árkülönbség mondjuk a minisztereknek rendszeresített Skoda Superb és a dr. Kovács polgármester Audija közt így is minimum 1 millió forint: a Superb különböző modelljei ugyanis listaáron is 7,5 és 9 millió között kaphatók; újonnan, négy év garanciával. A most 9 millió 480 ezerért megvásárolt luxus Audit 2013 februárjában, vagyis három éve helyezték üzembe, és 73 ezer kilométert futott eddig.

Február 3-án a polgármesteri hivatal parkolójából egy újszerű Audi A6-os gurult ki, és a volánnál dr. Kovács személyi sofőrje ült – aki egyébként a nyíregyházi kondiparkok és játszóterek kivitelezőjének „ismerőse”. Az MGU- 848-as forgalmi rendszámú 300 lóerős fenevad méltó utóda a 2012 júliusától a polgármester szolgálatban álló, és közel 300 ezer kilométert futott MCV-661 rendszámú másik Audi A6-osnak.

Kapcsolódó cikkek

„Kész volt minden, csak a cigányok széthordták” – lepusztult és életveszélyes a tavaly felújított játszótér a Huszár-telepen

A jó gazda gondossága – újabb furcsaságok a Nyíregyháza-Sóstó-fejlesztés körül

Pofátlanul túlárazott projektek, feketefoglalkoztatás – így költik el Nyíregyházán az uniós milliárdokat

Kérdéses törvényességű módon üzemeltet közterületi térfigyelő kamerákat egy önkormányzati cég Nyíregyházán

Így támogat civil szervezeteket Nyíregyházán a Nemzeti Együttműködési Alap

Azon nem érdemes fennakadni, hogy egy 300 ezer kilométert futott gépkocsit le kell cserélni, ez lehet teljesen racionális döntés. Viszont, mivel a város közpénzből finanszírozza a vásárlást, az ügyletnek transzparensnek kellene lennie. Csakhogy dr. Kovács és hivatala nem éppen az átláthatóság és az üvegzseb feltétlen híve, ahogy ez az új autó vásárlása esetén is bebizonyosodott.

Még aznap, február 3-én megküldött közérdekű-adatigénylésünkben dr. Kovács polgármester új szolgálati gépkocsijának típusát, műszaki adatait, a kocsi vételárát és a beszerzés dátumát kérdeztük a városi önkormányzattól. Ugyanakkor érdeklődtünk a lefolytatott közbeszerzési eljárásról is.

A kérdések némi zavart okozhattak az önkormányzati gépezetben. A február 17-én megküldött válaszban az illetékesek – kihasználva az infotörvény 2015. októberi módosítását – az igényelt adatszolgáltatásért 4100 forintot kértek. Hogy, hogy nem, az adatigénylést úgy értették, mintha nem az adatokat, hanem az azokat tartalmazó dokumentumokat kértük volna. Amelyeket értelemszerűen le kell másolni, ami nincs ingyen, sőt, oldalanként 57 forintba kerül, merthogy a főjegyző szerint ennyi.

Amin lehetne vitatkozni, csakhogy a dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző által aláírt válaszlevél olyan dokumentumokat fizettetne ki, amelyeket nem is kértünk. De, ha ez nem lenne elég, ráadásul nem is a mostani, hanem az előző, 2012-es polgármesteri Audi-vásárlás adatait akarták kifizettetni. Nehéz rá magyarázatot találni, hogy a választ küldő főjegyző a Kovács polgármester új autójára vonatkozó igénylést hogyan értelmezhette ekképp.

A szövegértelmezéssel és a válaszadással mindenesetre eltelt két hét, és ezalatt az önkormányzat más részlegei sem tétlenkedtek.

Február 3-án már valószínűsíthetően a polgármester használatban van a gépkocsi, hisz Kovács gépkocsivezetője furikázik a MGU- 848 rendszámú autóval. Még ugyanezen a napon több fotón rögzítjük, hogy a polgármesteri hivatal parkolójában áll a 300 lóerős, öszkerékmeghajtásos luxus Audi.

Egy héttel később, február 10-én a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság megtárgyalja a polgármester szolgálati autójára vonatkozó közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívásának szövegét. Az előterjesztés előadója Batizi Tamás, a polgármester kabinetvezetője. Dr. Adorján Gusztáv jegyzi a bizottság határozatát, mely szerint négy szereplő meghívásról döntöttek. Ezek közül az egyik az Autó Széles Kft. Az ajánlatételi határidő 2016. február 17. 10 óra.

Csakhogy időközben megtaláltuk az MGU- 848 rendszámú Audit egy online használtautó-hirdetési weboldalon. Február 20-án vevőként érdeklődtünk, de az eladó közölte, hogy az autó már nem eladó.

Az önkormányzat illetékesei két nappal később, február 22-én bírálták el a beérkezett ajánlatokat a speciálisan erre a márkára és típusra kiírt meghívásos közbeszerzési eljárásban. Állítólag voltak, akiket kizártak, de az Autó-Széles Kft. versenyben maradt – szerencsére, hisz ők árulták az MGU-848 forgalmi rendszámú Audit.

Február 24-én a Tulajdonosi és Gazdasági Bizottság a fideszes képviselők szavazataival jóváhagyja vásárlást – így az autó, amely három héttel korábban bukkant föl a polgármesteri hivatal belső parkolójában, és amelynek volánja mögött dr. Kovács sofőrje ül, immár egy közbeszerzési eljárás nyerteseként szolgálhatja a polgármester kényelmét.

Móricz Csaba

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás