Egyéb

Mészáros Lőrinc és Kuna Tibor cégei, a Puskás Akadémia ügyvédje is szerződött tavaly a MÁV-val

Meghallották az idők szavát a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt-nél, legalább is erre lehet következtetni abból, hogy 2015-ben többek között Mészáros Lőrinc és Kuna Tibor cégeivel szerződött különböző munkákra, továbbá a Puskás Akadémia ügyvédjének, Vörös Józsefnek is megbízást adott a vasúttársaság jogi képviselet ellátására.

 

banner2_mozgo_2

 

A MÁV honlapján közzétett, közpénzek felhasználásával kapcsolatos szerződések listájában érdekes sorokra lehet bukkanni. A munkákat elnyert vállalkozások között szerepel Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter barátjának, Kuna Tibornak a kommunikációs ügynöksége, a Trinity International Communications Kft., továbbá a ZÁÉV Zrt. és a pro MONTEL Zrt., valamint a már említett Vörös József ügyvéd.

Az Átlátszó kikérte a társaságokra vonatkozó szerződéseket a MÁV-tól. Ezekből a következő dolgok derültek ki.

R-Kord Kft.

Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc a 2013-ban megszerzett R-Kord Kft-vel a MÁV-nál is megfogta a Jóisten lábát. A biztosítóberendezési és távközlési kábelezési munkákat ugyanis összesen mintegy 346 millió forintért végezhette el az R-Kord, többek között a Nyugati pályaudvaron 35 millió forintért.

A cég embereinek a rácalmási állomáson tavaly december 15-ig kellett végezniük a munkálatokkal. A szerződésben kitértek arra is, hogy 2012. február 25-én kisiklott egy tehervonat, ami miatt „a kezdőponti váltókörzeti pályarész és a mellette lévő K40 típusú kábelcsatorna-rendszer megrongálódott. A pálya-helyreállítási munkák során további rongálódások történtek. A baleset során körülbelül 22 méter hosszban a kábelcsatorna elcsúszott a töltés felé.”

Az R-Kord Kft., mint ismert tavaly a Swietelskyvel közösen elnyerte a GYSEV Szombathely-Zalaszentiván vonal korszerűsítését is, ráadásul a tervezett 9,5 helyett 13,3 milliárdért. A Swietelsky építi egyébként Felcsút és Alcsútdoboz kisvasútját.

Az Átlátszó korábban foglalkozott Orbán Viktor barátjának, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnökének a vagyonosodásával. Mészáros Lőrinc 6,9 milliárd forintos vagyonával tavaly Magyarország 88. leggazdagabb embere volt.

ZÁÉV Zrt.

A cég mintegy 2,1 milliárd forintért újíthatja fel a MÁV balatonszentgyörgyi, valamint kaposvári állomásának az épületeit. Az előbbi ingatlanra 618 millió forint állt rendelkezésre, amit megtoldottak egy 30,9 milliós tartalékkerettel is. Február 8-án közölt cikket az Átlátszó arról, hogy a ZÁÉV-Swietelsky konzorcium építi meg a szombathelyi stadiont. És láss csodát, az eredetileg kalkulált 8,8 milliárd forint helyett 13,1 milliárdért!

A ZÁÉV 2015-ben egy másik konzorcium vezetőjeként 6,31 milliárd forintért elnyerte az MTK Hidegkuti Nándor Stadionjának kivitelezését. A zrt. egyébként a stadiont a West Hungária Bauval, a Várkert Bazár kivitelezőjével építi – ez a cég vette meg Tiborcz István érdekeltégét az Elios Zrt.-ben.

Trinity International Communications Kft.

Szijjártó Péter barátja, Kuna Tibor cégének, a Trinity International Communicationsnak is jutott a MÁV-os megbízások közül: a vasutas napi programok lebonyolítását 2015 júliusában 58 millió forintos keretösszegből végezhette el. Továbbá kommunikációs feladatok végrehajtására, tanácsadásra, stratégiák kidolgozására, sajtóközlemények és PR-cikkek írására havi 2,2 millió forintos megbízást nyert el tavaly az év utolsó harmadára.

Vörös József ügyvéd

A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány jogi képviselője, Vörös József 180 millió forint értékben végezhet a MÁV-nak jogi szolgáltatást három éven át, egészen 2018. október 28-ig. A kikért szerződés alapján az ügyvéd szakértelmében bízik a MÁV a józsefvárosi piac volt üzemeltetőjével, a Komondor Kft-vel kapcsolatos jogvitájában is.

pro MONTEL Zrt.

Mintegy félmilliárd forintért szerez be a pro Montel Zrt. utas-tájékoztató rendszereket a MÁV számára többek között a Budapest-Szob vonalon, valamint telepít optikai kábeleket például a Kistelek-Kiskunfélegyháza szakaszon, Miskolc-Nyékládháza, illetve Szeged-Orosháza közötti vonalon. A cég már bevált a vasúttársaságnak, ugyanis 2014-ben szintén a zrt. végezte el a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a tájékoztató rendszer fejlesztését 276 millió forintért.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Mi nem indulunk közbeszerzéseken.

Megosztás