Egyéb

Semmilyen garancia nincs arra, hogy újra kinyithat a Dagály fürdő az úszóvébé után

Az éves rendes közönségtalálkozón kiderült, jövőre is nyitva lesz a 2017-es vizes-vb uszodájának is helyet adó Dagály fürdő, legalább augusztus végéig, de utána bezár, és az állam felújítja. Legalábbis a fürdőt üzemeltető BGYH vezérigazgatóját így tájékoztatták. Garanciák azonban nincsenek arra, hogy az idei nyár legnépszerűbb strandja túléli-e Orbán Viktor és Gyárfás Tamás megalomán projektjét.

Hosszasan foglalkoztunk nemrég azzal, hogyan került a Dagály területére az előbb 2021-re, majd végül 2017-re tervezett vizes-vb és annak bruttó ötvenmilliárd forintból megvalósuló helyszíne. Arról eddig keveset szóltunk, hogy Gyárfás Tamás és Orbán Viktor közös álmának a megvalósulása aggasztja a Dagály törzsközönségének szavát hallató magját. Okkal, ugyanis a folyamatosan sorjázó nyilatkozatokból nehezen derül ki, milyen sorsot szánnak a fürdőnek, amelynek a területén – pontosabban az északi részén – épül az uszoda.

Korábbi cikkeink az ötvenmilliárd forintos versenyuszodáról

Orbán meghódításával ért révbe Gyárfás Tamás maratoni küzdelme a hatalmas budapesti uszodáért

Így egyesíti erőit Orbán Viktor és a csalónak tartott ex-pólóbíró

Az aggodalmak akkor fokozódtak, amikor idén kiderült, a főváros, illetve a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. tulajdonából a teljes terület – más ingatlanokkal együtt – átkerül az államhoz, cserébe pedig az átvállalja a BKV igen tetemes, 52 milliárd forint tőkeösszegű adósságát.

Kedden évi rendes közönségtalálkozóját tartotta a BGYH vezérigazgatója és a Dagály vezetői a fürdő törzsvendégeivel. Szőke László szólt az intézmény jövőjéről: elmondta, annyi a biztos, hogy többszöri halasztás után végül december 2-án dönt a Fővárosi Közgyűlés a terület és más ingatlanok átadásáról az államnak.

A Dagály is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez kerül – ennyi a biztos, minden más, amit Szőke László mondani tudott feltételes volt, olyan információk, amelyek elhangzottak az állami partnerekkel való megbeszéléseken, de egyelőre nem a végleges helyzetet rögzítik.

Annyi biztosnak tűnik, hogy 2016. augusztus 31-ig nyitva marad a Dagály, valamikor utána bezár. Ennek kapcsán elhangzott az is, hogy ha az államon múlik, már 2014 őszén bezárt volna a fürdő. Szőke László gyorsan hozzátette, azért zárja be az állam a fürdőt, mert azonnal fel akarja újítani.

Ez egyrészt nem meglepő fejlemény, hiszen a BGYH már megterveztette a felújítást, sőt, arra a főváros 3,5 milliárd forint forrást biztosított is – ezt tavaly jelentették be. Másrészt viszont az állam részéről eddig nem hangsúlyozták az uszodán kívüli rész felújítását. Szőke László azonban az állami tervekről részletesen nem tudott beszámolni, azt mondta, cége annyit tud tenni, hogy eladja a kész terveket az államnak.

Tehát 2016 második felében valamikor bezár a Dagály, de hogy mikor nyit ki újra, azt nem tudni. Szőke László feltételezése szerint 2017 júliusa, vagyis a vizes-vb után, és ekkor már felújítva fogadja a vendégeket. Az üzemeltetésről is csak feltételesen tudta azt mondani, hogy ez kerülhet a BGYH-hoz is, hiszen van példa állami tulajdonú budapesti fürdőre, amit a cége visz.

A nagy uszoda és a vizes-vb terveit látva a dagályos törzsvendégek közül többen aggódnak, hogy az esemény alatt a nézők, vendégek kiszolgálására felépülő FINA-falut hogyan alakítják ki. A BGYH-vezérigazgató csak feltételezéssel tudott élni, hogy a medencéket lefedik, és azokra állítják fel a pavilonokat, majd az esemény végével mindezt elbontják. A patinás fürdő törzsvendégei azonban szkeptikusak, és attól félnek, hogy ez majd a Dagály lerombolásával fog járni.

Tehát az úszópalota felépül, a Dagály pedig bezár, megújul és újra kinyit. De utóbbira egyelőre nincs garancia.

Csepregi Botond

A kép forrása: dagalyfurdo.hu

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás