Egyéb

Felszámolták Vitézy Tamás korábban Habony Árpád által ügyvezetett cégét

Egyszerűsített felszámolással szűnt meg az Orbán-családdal távoli rokonságban álló üzletember, Vitézy Tamás érdekeltségébe tartozó – formálisan a zágrábi Adriatiq Islands Group Plc. tulajdonában álló – Adriatiq Islands Group Hungary Kft. A kft ügyvezetője 2008-2010-ben Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmas tanácsadója volt.

A cég utolsó, 2013 márciusában, a felszámolás kezdetekor készített mérlege mínusz 221,5 millió forintos saját tőkét és 280,3 milliós adósságot mutatott; az adóhatóságnak és a dolgozóknak is tartoztak. Egyszerűsített felszámolást akkor rendel el a bíróság, ha a cég vagyona még a felszámolás költségeit sem fedezi, illetve ha a könyvelés hiányosságai miatt a „normál” procedúra technikailag lebonyolíthatatlan.

Kis Oligarchatározó: Vitézy Tamás

A cég közvetett tulajdonosa, Vitézy Tamás és Orbán Viktor miniszterelnök távoli rokonok: az üzletember egyik fivére, Vitézy László filmrendező első, néhai felesége Orbán édesanyjának a testvére volt. A Vitézy-klán számos potentátot adott az országnak, Vitézy László és Hankiss Ágnes volt fideszes EP-képviselő házasságából született fia például Vitézy Dávid, budapesti közösségi-közlekedési főnök.

Revízióval sem talált fogást rajta a főpolgármester – Vitézy Dávid portréja II.

Kádergyerekből vezető káder – Vitézy Dávid portréja

Dacára a kiváló kapcsolatrendszernek, az üzletember Vitézy üzletei nem pörögnek igazán. A horvát anyacég működik ugyan honlapja alapján: küldetésüknek azt tekintik, hogy a horvátországi turisztikai és ingatlanpiac első számú és innovatív szereplői legyenek.

Ebben tanácsadók is segítik a Vitézy által elnökölt zágrábi székhelyű céget: mások mellett Töröcskei István jobboldali kötődésű bankár, aki a fidesz-közeli oligarcha-háború nyomán vált kegyvesztetté, Boros Imre, az első Orbán-kormány PHARE-minisztere, és Bod Péter Ákos volt jegybankelnök.

horvát sajtó ugyanakkor többször cikkezett az ottani milliomos-listákra is felkerült Vitézy adriai kikötő-privatizációinak visszásságairól, illetve arról, hogy tetemes a zágrábi cég adóssága is.

Felszámolás alatt áll július óta a cégcsoport koronaékszere, az ingyenesen terjesztett kormánypárti bulvárújság kiadója, a Théma Lapkiadó Kft., akárcsak több kisebb Vitézy-cég is.

A Magyar Posta titkolja, hogy mennyiért terjeszti a Helyi Témát

Működik viszont és szolid profitot is termel a Mol-beszállító, gázkereskedelemre alakult Euro-Bridge Kft. Kikerült a cégcsoportból a Buda-Cash-botrány mellékszálaként bedőlt ÉRB Észak-Magyarországi Regionális Bank a tulajdonosa tavaly óta az MGU Magyar Gumi-újrahasznosító Kft.-nek (korábban Schenk és Társai), amely formálisan 2009 óta nem Vitézyé (hozzá köthető magyar és külföldi érdekeltségek voltak a tagok), s amelyben 2002-ig érdekelt volt Puch László, az MSZP Baranya megyei elnöke, korábbi pártpénztárnoka is.

Rádi Antónia

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás