Egyéb

A Quaestor-ügytől a kereskedőház-alapításig: az exállamtitkár befektet

Kereskedőházat alapított a külügyi tárcától a Quaestor-botrány idején távozott volt helyettes államtitkár, Kohut Balázs. Az új cégben felbukkan a Rogán Antal propagandaminiszter-várományos kapcsolatrendszerébe sorolt Gubicza Ágoston is.

Central European Trade House Zrt., azaz Közép-európai Kereskedőház a neve annak az új cégnek, amely Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt helyettes államtitkára fő tulajdonával jött létre a napokban. Az ötmillió forint jegyzett tőkéjű, egy puccos hegyvidéki irodaházba bejegyzett társaság üzletviteli, vezetési tanácsadással foglalkozik majd.

A 39 éves Kohut, aki helyettes államtitkárként a gazdasági ügyekért felelt, akkor távozott a külügyből, amikor tetőzött a Quaestor botrány, és kiderült, a tárca milliárdokat fialtatott a bedőlt brókercégnél. Különösen jelentős volt, 72 milliárd forintra rúgott a KüKüm felügyelete alá tartozó Eximbank Quaestoros portfoliója – Kohut jelenleg is erősíti az Eximbank felügyelőbizottságát.

A külügyes érdekeltségek, köztük az új Kohut-céget alighanem inspiráló Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kiváló ütemérzékkel: a csőd bejelentése előtt órákkal vették ki a pénzüket. A külügyes szatelit-cégeket azonban nem perli a Quaestor állami felszámolója, ellentétben mindenki mással, akinél úgymond gyanút észlel.

Fontosabb cikkek az Átlátszóban a brókerbotrányokról

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

A fiktív kötvény vajon mi?

Újabb áldozat: csaknem kétmilliárdot bukott Százhalombatta a brókerügyön

A tárca azzal hárította az akkori híreket, miszerint Kohut távozása összefügg a brókerbotránnyal, hogy a közös megegyezéssel leköszönő tisztviselő eleve csak fél évre vállalta a munkát. Az államtitkár már az első Orbán-, illetve a Medgyessy-kormány idején is a közigazgatásban dolgozott: a Miniszterelnöki Hivatalban tevékenykedett, majd a belügy közbeszerzési főosztályának vezetője lett 2004-ig.

Az állammal csak 2006-ban szakadt meg egy időre a kapcsolata: az Oktatási Minisztérium Professzorok Háza gazdasági belső ellenőre, tanácsadója, majd főigazgató-helyettese volt életrajza szerint.

Az új kereskedőház-cég igazgatóságába bekerült Gubicza Ágoston, aki a sármelléki repülőteret üzemeltető ír hátterű befektető cégek vezetőjeként vált ismertté, de a bulvár sajtóban is szerepelt, mint Rogán Antal (Fidesz) leendő kormány-propagandaminiszter első feleségének, Sonnevend Alexandrának jelenlegi férje.

Gubicza tavaly augusztusban vásárolta be magát a korábban, még a Fidesz-közeli oligarcha-háborút megelőzően – a kegyvesztettségéig történetesen szintén kereskedőház-bizniszben is utazó – Töröcskei István érdekeltségébe sorolt (valójában bizalmas munkatársa kisebbségi tulajdonában volt), közel 8,6 milliárd forint uniós pénz felett rendelkező Jeremie-elosztó Prosperitás Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt.-be (jelenleg GB&Partners).

Maga az alap az idén tavasszal hozott létre biztonsági céget Sectum Security Zrt. néven, amelyben igazgatósági tag lett Gubicza és Tenk Zoltán ügyvéd is – Tenk szintén felbukkan a most létrehozott Közép-Európai Kereskedőházban. A szintén személybiztonsággal foglalkozó Sectum-leány, a Sectum Air Services Kft. ügyvezetője pedig Kohut lett júliusban.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás