Egyéb

Hatályba lépett az infotörvény módosítása – minimumkövetelményeket tettek közzé civil szervezetek

A TI Magyarország, együttműködve az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetekkel, információszabadság minimumkövetelményeket dolgozott ki.

Az információszabadság törvény ma hatályba lépő módosítása tovább szélesíti a közhatalmi szervek és a közpénzből gazdálkodó vállalatok jogát arra, hogy visszautasítsák a közérdekű adatkéréseket.

Előzmények

Vaktöltények az infotörvény módosításában: itt a NAIH állásfoglalása

Mától hatályos az Infotörvény módosítása: összeszedtük, hogy mi változott

Adatigénylés-ellenes törvénymódosítások: újabb pofon az információszabadságnak

Tiltakozunk az információszabadság újabb korlátozása ellen

Kivételes eljárásban, érdemi tárgyalás nélkül tolja át a kormány az adatigénylés-ellenes törvénymódosítást

KiMitTud: túl az 5000. adatigénylésen – a Blikk a norvégüldözés költségeiről kérdezi a NAV-ot

A kormány a jövőben nem lesz köteles kiadni a közpénzből fizetett tanulmányokat, ehelyett elegendő lesz az ilyen tanulmányok „megtekintését lehetővé tenni.” Az állam ezentúl megtagadhatja a „jövőbeli döntés megalapozását” szolgáló közérdekű adatok kiadását is. A közhatalmi szervek bármikor hivatkozhatnak arra, hogy valamely adat visszatartása a jövőben meghozandó döntéshez szükséges, ezért ez a szabály parttalan felhatalmazást ad a közérdekű adatok eltitkolására.

Leginkább azonban azt tartjuk sérelmesnek, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek mostantól megfizettethetik az adatigénylőkkel az „adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét”. Ezt akkor tehetik meg, ha az adatigénylés teljesítése a szerv „alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár.”

A törvénnyel kapcsolatos részletes álláspontunkat a módosítás elleni civil tiltakozásból és a TI Magyarország által a köztársasági elnökhöz írt levélből ismerhet meg.

Meggyőződésünk, hogy a kormány helytelenül cselekszik, amikor súlyosan korlátozza a polgárok jogát arra, hogy megismerjék a közérdekű adatokat. A polgároknak ugyanis az az érdeke, hogy könnyen és ingyenesen hozzáférjenek a közpénzekre és a közhatalom működésére vonatkozó valamennyi adathoz.

Annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, a TI Magyarország, együttműködve az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetekkel, információszabadság minimumkövetelményeket dolgozott ki.

 

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás