Egyéb

Az ORFK szerint szakszerű és arányos volt a röszkei tömegoszlatás, vizsgálat nem lesz

Nem vizsgálja ki a rendőri vezetés, hogy a szeptember 16-án, Röszke-Horgos határátkelőhelyen kialakult helyzet rendőri kezelése megfelelő volt-e, mivel az minden tekintetben megfelelő volt – ezt közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az atlatszo.hu megkeresésére. A bevetés belső szakmai kiértékelése, mint más esetekben, most is megtörténik – tették hozzá. Vagyis, azt valószínűleg a nyilvánosság nem fogja megismerni.

Előzmények

Az Al-Arabiya helyszíni felvételén is menekültverésnek látszik a röszkei csata

Újabb fotóriporter állítja, hogy ok nélkül támadt a menekültekre Röszkénél a TEK

A TEK miatt hágott tetőfokára az erőszak a Röszkén összevert ausztrál fotós szerint

Furcsa visszavonulással készítették elő a rendőrattakot Röszkénél

„A rendőrség eszkalálta az eseményeket” – egy volt rendőrparancsnok a röszkei csatáról

Tizennégy menekülttel – a rendőrség szerint illegális bevándorlóval – szemben indult nyomozás tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlepésének gyanúja miatt, további egy személy ellen pedig terrorcselekmény elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak a két héttel ezelőtt a röszkei határátkelőnél történt incidens miatt – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerkesztőségünkkel.

A testület Hivatala ezt megerősítve még annyit közölt az atlatszo.hu kérdésére, hogy 2015-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda más, menekült kérelmet benyújtó személlyel szemben terrorcselekmény elkövetésének gyanúja miatt nem indított eljárást.

Emlékezetes, szeptember 16-án a menekültek összecsaptak a határ védelmére vezényelt rendőrökkel: az egyre feszültebb tömeget a Készenléti Rendőrség (KR) egyenruhásai egy idő után beengedték magyar területre, majd – mint a televíziós közvetítésekben is látható volt – a rendőri sorfal megnyílt és a terrorelhárító szolgálat bevetési emberei visszaverték a menekülteket.

Az attak során nem csak a menekültek közül sérültek meg többen, hanem rendőrök és újságírók is. Hogy a helyzet kezelése megfelelő volt-e, az atlatszo.hu szerette volna megtudni, ezért megkereséssel fordult, mind a KR felett irányítást ellátó Országos Rendőr-főkapitánysághoz, mind a Terrorelhárítási Központhoz. Már csak a volt rendőri parancsnok által az atlatszo.hu-nak felvetett kritika miatt is, ugyanis szerinte rendőrszakmai hibák sorozata vezetett a történtekhez.

Az ORFK részéről azt közölték, hogy nem vizsgálják ki a röszkei rendőri fellépést, mert a testület vezetése szerint „az intézkedés jogszerű, szakszerű volt. A rendőri tevékenység során a szakszerűség és arányosság elve érvényesült.” Ugyanakkor kérdés alapján megjegyezték, hogy minden rendőri bevetés belső szakmai értékelése megtörténik. Így valószínűleg, ha megtörténik a tanulságok levonása, azt a nyilvánosság nem fogja megismerni.

A TEK-hez is elküldtük a megkeresésünket, de eddig nem válaszoltak. Többek között kíváncsiak lettünk volna arra, hogy kinek a felkérésére és utasítására mentek a röszkei határátkelőhelyre, hogy milyen jogszabály alapján vették át az intézkedést a csapaterős egység, a KR felett, ki volt a helyszíni parancsnokuk, valamint a terrorelhárítók megfelelően intézkedtek-e, amikor viperával mentek neki az embereknek.

Igaz, nem nyilatkoztak róla, de utólag az elfogott Ahmed H-ra mutogatva igazolhatják a határátkelő-helyen való jelenlétüket. A szír férfi ugyanis az, akivel szemben a tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette mellett terrorcselekmény elkövetésének gyanúja miatt is eljárás indult, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat. Az erről szóló rendőrségi közleményt az ORFK részéről külön szerkesztőségünk figyelmébe ajánlották.

Ahmed H-nak, aki szeptember 22-e óta előzetes letartóztatásban van, azt rótták fel a rendőrök, hogy érintett lehet a Tabligh Dzsamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám szervezetben. Ennek tagjai az igaz hit gyakorlására próbálják rávenni a muszlimokat.

A világ számos pontján – de leginkább Délkelet-Ázsiában – felbukkanó hittérítőket semmilyen hierarchia vagy központi utasítás nem köti. Az Origó idézte a maláj történészt, Farish A. Noort, aki azt írta: „A Tabligh Dzsamaat nagyon konzervatív, de apolitikus. (…) Az a gond, hogy egyes dzsihádisták azzal próbálják elkerülni a feltűnést, hogy tablighosnak álcázzák magukat, amikor egyik helyről a másikra mennek.”

Ahmed H. ügyében egyébként kiderült az is, hogy a nála megtalált kilenc útlevéllel minden rendben volt, egytől-egyig eredetiek és a szír férfi – mint saját maga állította – a sajátján kívül közeli rokonai úti okmányaira is vigyázott. Ahmed H. Németországba kísérte családjának tagjait, de ő utána visszatért volna Ciprusra. A röszkei határátkelőn pedig – vallomása alapján – nem lázított, hanem a tömeget nyugtatgatta.

Csikász Brigitta

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás