„A rendőrség eszkalálta az eseményeket” – egy volt rendőrparancsnok a röszkei csatáról

horgos_roszke_migransok_1

Rendőrszakmai hibák sorozatának tartja egy volt rendőrparancsnok, hogy szeptember 16-án, a Horgos-Röszke határátkelőhelyen nem csak menekültek, köztük gyerekek és nők, valamint újságírók szenvedtek sérülést, hanem tucatnyi egyenruhás is. A rendőri intézkedés szakszerűségének kivizsgálása azért is fontos lenne, mert a 2006-os zavargásokban megsérült tüntetők és rendőrök miatt a vádlottak padjára került több egykori rendőri vezető.

Ha a szerb rendőrség megakadályozta volna a magyar egyenruhások elleni támadást, nem került volna sor az erőszakos eseményekre – ezt Szijjártó Péter külügyminiszter fejtette ki egyik nyilatkozatában.

Egy volt rendőri vezető, aki rendészeti területen dolgozott, így a tömegoszlatásban is jártas, mégis rendőrszakmai hibák sorozatának tartja a szeptember 16-án a röszkei határátkelőn történteket, aminek során tizennégy rendőr, és mintegy száz-százötven menekült sérült meg könnyebben vagy súlyosabban.

A kialakult helyzetet a kormány és az ellenzék is értékelte. Míg az egyik oldal a menekültek erőszakos támadásáról, valamint hős, a határt testükkel védő rendőrökről beszélt, addig a másik oldal a rendőri brutalitást, a túlkapásokat és jogtalanságokat hangsúlyozta. Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a kép ennél árnyaltabb.

Menekültválság napról napra

Hétezer katonát sem tudunk kiállítani a határra – állítja egy honvédségi szakértő

Nagyüzemi menekültcsempészet hatósági szemhunyással? Ezek az érintett budapesti szállók

Az Emberi Jogok Európai Bírósága rendkívüli eljárásban tiltotta meg egy szír menekült Magyarországra küldését Ausztriából

Menekültexodus: Salzburgig utaztunk az autópályán menetelőkkel

“Együtt élünk vagy együtt halunk” – egy szír család a tengeri átkelésről és az embercsepészekről

Az egykori rendőr parancsnok az Átlátszónak azt hangsúlyozta, hogy a rendőrök munkája minden dicséretet és köszönetet megérdemel, de a csapatszolgálati tevékenység bőven hagyott kívánnivalót maga után, és méltán szolgálhat rossz példaként a későbbi kiértékelések során.

“Amikor az embernek azt a feladatot adják, hogy tervezze meg egy létesítmény, jelen esetben a határátkelőhely védelmét, akkor értelemszerűen elsőként az adott területet méri fel; annak kiterjedését, fekvését, nagyságát, fizikai adottságait. Mint a felvételeken látszott, a határátkelő védelme a kapura és annak közvetlen környezetére koncentrált, tehát viszonylag kis keresztmetszetet kellett védeni, ami ideális helyzet volt a rendőröknek. A helyzet sajátosságát az adta, hogy az intézkedő rendőröknek nem lehetett átmenni a határ szerb oldalára.”

Nem delegáltak a szerbekhez rendőri összekötőt

Amikor a védendő kapu túloldalán másik államnak van joghatósága, oda kell küldeni egy rendőrt, hogy segítse a tömeggel és a külföldi hatósággal való kommunikációt.

“Ő az úgynevezett rendbiztos, aki minden rendezvényen megtalálható, tartja a kapcsolatot a szervezőkkel, rendezőkkel, de akár a hangadókkal, informális vezetőkkel is. Nem tagja a rendőri egységnek, nem visel testpáncélt, nincs fegyvere. Vagy civilben van, vagy jelen helyzetben praktikusan lehetett volna szolgálati egyenruhában, ami nem a bevetési öltözéket jelenti, hanem a kék inget nyakkendővel, szövetnadrággal és tányérsapkával.”

Tekintettel arra, hogy a tüntetők szerb területen tartózkodtak, a helyzetre való felkészüléskor akár a belgrádi magyar nagykövetségre, akár a szerb rendőrséghez delegálni lehetett volna rendőri összekötőt, aki innentől kezdve jogszerűen tartózkodott volna a szerb területen és tartotta volna a kapcsolatot mind a magyar, mind a szerb rendőrökkel, illetve tolmáccsal vagy angolul beszélhetett volna a menekültekkel.

A volt parancsnok szerint a helyzet kezelését segíthették volna azok a nemzetközi kapcsolattartásban és tömegkezelésben is tapasztalt rendőrök, akik megjárták Koszovót vagy Boszniát.

“Onnantól kezdve, hogy a tömeggel nem volt kommunikáció, a rendőrség eszkalálta az eseményeket. A zavargás soha sem egyik pillanatról a másikra alakul ki, az előjelek mindig jól láthatók. Már akkor közbe lehetett volna avatkozni, amikor erősödött a skandálás, a menekültek elkezdtek sérülést nem okozó tárgyakat – cigarettásdoboz, üres flakon – dobálni, illetve nem nagy erővel, de nekiálltak a kerítést megrángatni. Azonnal kommunikálni kellett volna a szerb rendőrség és a tömeg felé is, hogy „Látjuk mit tesztek, tudjuk, mire készültök, nem fogjuk hagyni!” Ha ez nem történik meg, akkor a rendőri tétlenség, a passzivitás felbátorítja a hangadókat, mint ahogy itt is történt.”

Mobilkordonok helyett a rendőrök testével védték a határt

A szakember szerint nagy hiba volt órákig egy helyben állítani a pajzsos rendőröket, kitéve őket a tömeg kényének, kedvének.

“Ahogy Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója és Kovács Zoltán kormányszóvivő is mondták, a rendőrök a testükkel védték a határt, ami valóban hősi tett volt, csak értelmetlen és fölösleges. A Készenléti Rendőrség (KR) 2007 óta rendelkezik olyan, teherautóra szerelhető mobil kordonokkal, amelyeket pont ilyen célra fejlesztett ki a francia rendőrség, és amit tervrajzok formájában hoztak haza egy pendrive-on a 2006-os zavargások után.”

A volt rendőrtiszt úgy gondolja, hogy teljesen feleslegesen állt a határátkelőhelyen több száz rendőr a testével eltorlaszolva az utat, amikor erre két teherautó és egy vízágyú is képes lett volna. A sisak-azonosítók szerint egyébként meglátása szerint egy-egy szabolcsi és zalai század vett részt az intézkedésben a KR mellett.

“A szűk határszakaszon felsorakozott egy csomó rohamrendőr különböző rendőri szervektől, nyolc sorban állnak, egymást akadályozva, a közlekedés lehetetlen” – értékelte  a közvetítések során látottakat.

“A helyzet úgy nézett ki, hogy dobálták az egyenruhásokat a tüntetők egy másik ország területéről, ahova átmenniük nem lehetett, kapcsolattartó nem volt, hiszen Szijjártónak kellett telefonálnia a szerb külügyminiszterhez, aki szól a szerb belügyérnek. Aki szinte biztos, hogy nem a határra telefonál direktbe, hanem még öt emberen átmegy az információ, amivel csak telik az idő. Eközben a magyar rendőrök bőszen vízágyúznak és könnygáz-gránátokat lőnek. Ezt területfoglalásnak kellett volna követnie, de nem lehetett, mivel nem léphetik át a határt, így értelmetlen volt az egész. Ráadásul szembe fúj a szél, ami miatt a gázspray permete is visszafelé jött.”

Elszabadult hajóágyúként viselkedett a terrorelhárítás

Ekkor érkezett meg a helyszínre a Terrorelhárítási Központ (TEK) azonosítószám nélküli, csuklyás, roham-felszámoló kommandósokból álló csapata, ami a volt hivatásos szerint ismét felborította a helyzetet. A rendőri műveletek során ugyanis a Készenléti Rendőrség a főnök, minden rendőri állomány az alárendeltségébe tartozik. Kivéve a TEK-et, amiről általánosságban tudni kell, hogy nem hajtja végre senki más utasításait, és nem irányítja a többi rendőri egységet; a terrorelhárítás saját erőforrásaival gazdálkodva, önállóan jár el.

A volt rendőri vezető szerint gondot jelentett az is, hogy a TEK állománya nem rendelkezik csapatszolgálati gyakorlattal, amire Horgoson szükség lett volna.

“Nem tudom, hogy van-e nekik ezen a területen jártas parancsnoki állományuk, de a terrorelhárítás ilyen feladatot nem lát el. És úgy gondolom, hogy emiatt nem is tudnak a csapatszolgálati teendőkkel mit kezdeni. A KR-nek meg utasítást nem  adhatnak.”

Ez okozta azt, hogy a TEK-esek előrerohanva „intézkedésbe” kezdtek, aminek során szerinte jól látszott a nehézfiúk elfogásához szokott tempó és végrehajtási lendület.

“A többi rendőr pedig jobb híján könnygázt fújkált, vízágyúzott és a testével védte a határt, a francia kordonok pedig a raktárban pihentek.”

Nem viseltek azonosítószámot a terrorelhárítók

A TEK-et megkerestük, azt tudakolva hogy ki irányította a csapatukat, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Így arra sem reagáltak, hogy kommandósaik miért nem viseltek azonosítót. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kinek a felkérésére mentek a helyszínre, és arra is, hogy kiértékelik-e a határon történt fellépésüket.

Ugyanezt megkérdeztük Papp Károly országos főkapitánytól is, aki az Átlátszónak azt mondta, forduljunk a sajtóosztályhoz. Megtettük, de a kért időpontig nem adtak válaszokat.

Az országos rendőrfőkapitány meglátásait azért is lenne jó ismerni, hiszen Papp Károly volt az – akkor még Fejér megyei főkapitányként –, aki a 2006 őszén történt zavargások kivizsgálására létrehozott bizottságot vezette. Az elkészült jelentés mai napig elérhető az interneten.

Egyebek mellett az szerepel a dokumentumban, hogy nem készültek rendőri jelentések a csapatszolgálati feladatok ellátása során használt kényszerítőeszközök – gumilövedék, könnygázgránát, kardlap, gumibot, gázspray, bilincs – alkalmazásáról.

Továbbá, hogy „a tömegoszlatások során a felszólítások több alkalommal nem szabályosan lettek kiadva”, illetve, hogy „a tömegoszlatás megkezdése több alkalommal nem felelt meg a jogszabályokban, belső normákban előírtaknak és a bevetési ruházatban a rendőri művelet során szolgálatot teljesítő állomány, a korábban kialakult helytelen szokások alapján nem viselte a szolgálati azonosító jelvényét”.

“A történtek, a rendőri intézkedések kivizsgálása azért lenne fontos, mert a 2006-os zavargásokban megsérült tüntetők és rendőrök miatt ül a vádlottak padján több tábornok, köztük Gergényi Péter egykori budapesti és Bene László volt országos főkapitány.”

Az ügyészség nem tud terroristákról

Szijjártó Péter külügyminiszter olyat is nyilatkozott, hogy a határátkelőnél történt attak során 29 menekültet fogtak el, akik közül egy személyt terroristaként azonosítottak. A menekültügyben legérintettebb két déli megye főügyészségeinél érdeklődtünk arról, hogy emiatt indult-e eljárás, illetve, hogy más terrorgyanús ügyekről van-e tudomásuk.

Válaszaikban azt közölték, hogy sem a Csongrád Megyei Főügyészég, sem a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség illetékességi területén nem indult ügyészségi nyomozás terrorcselekmény vagy annak előkészítése gyanúja miatt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség részéről szintén azt a választ adták, hogy az illetékességi területükön elkövetett terrorcselekmény bűntette vagy annak előkészülete miatt  nem érkezett feljelentés.

A terrorista vagy terroristák azonosítására vonatkozó kérdésünkre a nyomozó iroda felettes szervétől, az Országos Rendőr-főkapitányságtól sem kaptunk tájékoztatást.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI / Újvári Sándor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr1
 • Sütő László

  Szakember ? Ha a rendőrsorfal nem áll közvetlen a kapu mögött, már előbb megkísérelték volna annak az áttörését !!

  • gyuree

   Elolvasta rendesen az írást?

   • Leon61

    Minek fárasztotta volna magát az olvasással?

 • Bánhídi Zsolt

  A diktatúrának hátrányai is vannak ám ! A rendörség megfélemlített bólogató jános tábornokai nem értenek a munkájukhoz,de cinikus arroganciájuk miatt a szakembereiket is elüldözték.

  • gyuree

   Ez sajnos nem csak a rendőrségnél megy így.

 • Miklós Karsai

  Tudjátok bizonyos dolgokat megállapítani könnyebb, mint vezetni, irányítani. Papp tábornok is így járt. A tapasztalat, a jó tanácsok hiányoznak. Csak az erő fitogtatására képesek.

 • Pelikán

  Persze persze, hibáztak a görögök, a macedónok, a magyarok, meg minden olyan ország rendőrsége amelynek határát erőszakkal próbálták áttörni… Érdekes itt mindenki hibás, kivéve ezt a kibaszottul erőszakos hordát… Szerencséjük van, hogy Magyarország rendőrsége ilyen képzett és humánus emberekből áll.

  • Andor

   Hiába, bokor mögül traffipaxolásban edződött az állomány. Ennél humánusabbak már csak akkor lehettek volna, ha tálcán viszik a senki földjére a frissen sült almás pitét.

  • Cole Cash

   Emlékszel még arra a másik magyar hordára, ami saját rendőrségére támadt meg felgyújtotta a TV Macit? …és fel se tűnik, hogy az a horda akkor te voltál 😀

 • Jóka Árpád

  nem volt itt semmi hiba ez csak fölösleges okoskodás talán csak egy hiba van a rendszerben az a csodálatos unió a szabályaival megbilincseli a rendőröket a katonákat és a népeket most ha az az átkos szocializmus védené a határt még csak a gondolatot is kiverték volna a fejükből hogy el induljanak tanulság az unió le akar számolni a nemzet államokkal

  • Leon61

   Figyej ‘má! Az neked jó volt?

   • Karl Sasse

    nem tudtad, hogy a rendpártiak mazochisták?

  • Tüske Zsófia

   gondolom, előtted a Varsói Szerződés lebeg, mint a legfőbb jó. Milyen tökös is volt, amikor a magyar néphadsereg 1968-ban bevonult Csehszlovákiába…. A tanulságod egyszerűen ostobaság.

  • Bencsik András

   Bizony, bizony!

 • Urakura

  A honi Gestapónak mindent lehet,azért van…

 • Fia Apja

  Szerintem pontosabb lenne: 2006-ban a rendőrség asszisztált a politika sületlenségeihez. Nem végezte és nem végzi a dolgát a bűnelkövetőkkel szemben egy nagyon minimális szinten felül. Ez kiváltotta az emberekben a jogos felháborodást. Gyurcsány Balatonőszödi beszéde olaj volt a tűzre. A rendőrség érthetetlen okból nem a Népfelség ( minden hatalom a Népé ) szellemében járt el, hanem az a politikus csoport mellé állt amik elismerték hogy éveken keresztül nem csináltak semmit. Az az nem képviselték a népet. Az az járandóságaikért nem dolgoztak meg. Tehát jogosulatlanul juttatták magukat milliók számára elképzelhetetlenül magas jövedelmekhez. Szerintem a rendőrség tudatosan nem lépett fel azokkal az elkövetőkkel szemben, akik milliárdokkal rövidítették meg Magyarország lakosságának nagy részét. A rendőrség az akkori alkotmányban foglalt néphatalom ellen fordult annak ellenére, hogy az akkori miniszterelnök elismerte kötelességükkel ellentétes tetteiket.

  • Qputyin

   Szépen felmondott Fidesz lecke. Akkor Gyurcsányt azzal marták, hogy személyesen adott utasítást a rendőri vezetésnek, hogy az oszlató csapaterő verje szét a randalírozó tömeget. Érdekes, most nincs apelláta, hogy Orbán kézivezérel mindent a hatalmi ágak kiherélése után. Három nő az Ökotársnál 42 kommandós letámadásával most természetes és dicső tett ugye ?

   Nem beszélve arról, hogy mint Kishantosnál is, mindig a rablókat, bitorlókat kénytelen a rendőr védeni, ha nem akar repülni a testülettől.

  • Bencsik András

   Annyit fűznék csak hozzá szerényen, hogy a Rendőrség és a Honvédség hierarchikus, parancsuralmi szervezetek, amely politikai szempontok szerint nem foglalhatnak állást egy demokráciában. Az elöljáró parancsa megfellebbezhetetlen, végre kell hajtani a legjobb tudásod szerint. Tehát szó sem lehet arról, hogy ide állok vagy a másik oldal mellé állok. A rendőrnek nem valamilyen elvont fogalom (Népfelség) szellemében kell eljárnia, hanem a vonatkozó törvény és a Szolgálati Szabályzat előírásainak megfelelően. Ennek eklatáns példáját láthattuk a röszkei határátkelőnél.

   • Karl Sasse

    és például hogy felelsz meg két ellentétes értelmű feltételnek?

    “a Magyar Köztársaság alkotmányához, törvényeihez és más jogszabályaihoz
    híven, becsületesen teljesítem kötelességemet. Elöljáróim és
    feljebbvalóim parancsainak engedelmeskedem.”

    versus

    “Mindenkor az állampolgári jogok érvényesítését tartom szem előtt”

    “a népek kölcsönös tiszteletére nevelem”

    ha a parancs ütni, lőni, elgázosítani embereket (“állampolgárokat”, illetve “népeket”), akkor most vagy a parancs lesz betartva, vagy az emberek (“állampolgárok”, “népek”) jogainak érvényesítése és kölcsönös tiszteletére nevelés.

 • Werner Zsolt

  Elég naiv dolog ilyen cikkeket írni, mikor nyilvánvaló, hogy a cél egy médiaképes balhé előállítása volt.

 • Anikó Bíbok

  Erről a röszkei eseménysorozatról remek oktatófilmet lehet készíteni.
  Mit, hogyan kövessünk el, hogy semmi se sikerüljön normálisan, hogyan szegjük meg saját szabályainkat, hogyan muzsikáltassunk két dudással egy csárdában, hogyan tudjuk a legnagyobb káoszt létrehozni.

 • BObama Hungary

  Tisztelt Átlátszó!
  “….. hogy még sok ilyen cikket írhassunk!” helyett, sok ilyen cikket ne írjanak és akkor szívesen támogatom az oknyomozó, független és elfogulatlan újságírást.

  Csikász Brigitta írásából a lényeg marad el.
  Ok és okozati összefüggések teljes hiánya. Szintetizál, de nem analizál!
  Tisztelettel: BObama

 • Qputyin

  A tapasztalt rendőröket elűzte az Orbán rezsim, mert réparobi kinevezte az idősebbeket Kádár Huszárnak. Aztán a fiatalok ott maradtak a mélyvízben egy közéjük épített besúgó hálózattal, pénzbejható feladattal, meg fizetés emelési átveréssel. Ezért átjáróház a rendőrség, és nem lesz így un. öreg rendőr mert Orbán csicska kell, nem aki vissza is pofázik, ha szemét a vezetés.

 • Figyeljetek egy pillanatra!

  Lehet ez amit ide leírok sok embernek nem fog tetszeni! Linkelek egy videót amit mindenképpen nézzetek meg! >> http://screencast-o-matic.com/watch/coQ2qIfJ8b <<

  Ez videó jól összefoglalja amit a Biblia mond az utolsó napokban élő emberek hozzá állásáról!

  (2Timóteusz 3:1–5) … Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehezen elviselhető, válságos idők lesznek. Mert az emberek önmagukat szeretők lesznek, pénzszeretők, önteltek, gőgösek, káromlók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, illojálisak,

  természetes vonzalom nélküliek, olyanok, akik nem készek semmilyen megegyezésre, rágalmazók, önuralom nélküliek, vadak, a jóságot nem szeretők,

  árulók, keményfejűek, büszkeségtől felfuvalkodottak, inkább gyönyörszeretők, semmint Istent szeretők,

  akiknél megvan az Isten iránti odaadásnak egy külső formája, de erejére nézve hamisnak bizonyulnak; és ezektől fordulj el…

  Az igazság az, hogy egyszerűen nem vagytok tisztában a világban végbenő eseményeket tekintve! Én sem azért vagyok vele tisztában, mert olyan okos lennék.

  1914-óta az Utolsó napokban vagyunk, most 2015-ben elértük az utolsó napok végső fázisát, ezután már a nagy nyomurúság fog következni (már sok nyomorúságot élt át ez a bolygó pl. a II. Világháborút, ahol 60 millió ember halt meg vagy még több!), ez a nagy nyomorúság mindennél nagyobb lesz, amit az emberiség tapasztalt eddig! Ami végül armageddonban teljesedik ki! Ami után Isten újvilága lesz a valóság!

  Armageddon nem egy katasztrófa ami az űrből jön vagy valami hasonló, hanem Isten nagy háborúja lesz a gonosz emberek ellen, és azon rendszerek ellen ami fent tartja a bolygónkon a nyomorult állapotokat.

  Ilyen rendszerek:

  1. A hamis vallási rendszer, ami behálózza a bolygót (Ebbe beletartozik minden vallás, a hamis ál kereszténység, az Iszlám, a Budhizmustól kezdve minden ami félrevezeti az emberek azzal kapcsolatban, hogy ki az Igaz és Élő Isten)!

  2. A politikai hatalmak, amik behálózzák a bólygónkat (beleértve a magyar politikai hatalmakat is)!

  3. A gazdasági rendszer

  Mert ezek a rendszerek mind elnyomó rendszerek! Ezek mögött maga a gonosz áll (ez Nem emberi létforma!, mint ahogy Isten sen az)!

  Isten szava világosan kijelenti, hogy ezeket mind megsemmisíti és megtiszítja a földet!

  (Példabeszédek 2:22) …A gonoszok pedig a földről kivágattatnak, és a hűtlenek kiszaggattatnak abból.

  (Ézsaiás 44:6–8) …Így szól Jehova, Izrael királya és Megváltója, a seregek Jehovája: »Én vagyok az első, és én vagyok az utolsó. Rajtam kívül nincs Isten. ?Ki van hozzám hasonló? Kiáltson hát, hogy elmondja és elém tárja.

  Attól fogva, hogy kijelöltem a hajdani népet, mondják el az eljövendőket, és azokat, amik be fognak következni.

  Ne rettegjetek és ne rémüljetek meg! Vajon nem hallattam veled már akkortól fogva, és nem mondtam meg? Ti vagytok az én tanúim. Van-e Isten rajtam kívül?

  Nincs, nincsen Kőszikla. Én nem tudok egyről sem.«”

  Ez az Americen Standard Version forditása:

  Ézs 44:6 – 44:8

  Thus saith Jehovah, the King of Israel, and his Redeemer, Jehovah of hosts: I am the first, and I am the last; and besides me there is no God.

  (1) And who, as I, shall call, and shall declare it, and set it in order for me, since I established the ancient people? and the things that are coming, and that shall come to pass, let them(2) declare.(1) Or And who, as I, can proclaim? let him declare it etc 2) Or declare unto them )

  Fear ye not, neither be afraid: have I not declared unto thee of old, and showed it? and ye are my witnesses. Is there a God besides me? yea, there is no Rock; I know not any.

  A kérdés az az, te kinek az oldalán foglalsz állást? A Mindenható teremtő, vagy pedig a gonosz oldalán?

  A gonosz tevékenységét láthatod a szemeddel, nem hiszem hogy kell hozá 15 ezres IQ!

  Tudakozódjatok Jehova Tanúinál, ők tudják a válaszokat, mert Isten emberei!

  http://www.jw.org/hu/

  • Qputyin

   Én kételyekkel teli voltam mindig a vallások széles tárháza miatt. Gyerekkorban már nem értettem, hogy egy láthatatlan teremtő a tanok szerint ha megalkotta az embert, hogy miért nem csinálta úgy, hogy egynyelvű legyen és egy hitű ? Nézzük a fő vallásokat ! Melyik a tévedhetetlen ?

   Mellékesen megjegyzem, Isten nevében milyen népirtásokat rendeztek a földön, amikor a főbb vallások elítélik a gyilkosságot.

   http://www.sajti.com/vilagvallasok.htm

   Továbbá számtalan kisebb vallástömb van

   https://hu.wikipedia.org/wiki/Vall%C3%A1s

   Szerény véleményem szerint nem kell itt semmiféle földön kívüli erő, hogy a Föld lakossága elpusztuljon, mivel az ember a legnagyobb erőszakos állat, aki képes önmagát is feláldozni, hogy kihaljon a bolygón az ember. Talán addigra egy értelmes réteg le tud lépni egy másik bolygóra.

   • Nem a vallás a lényeg hanem az igazság, az pedig megtalálható ha keresed. A Bibliai próféciák a szemeid előtt játszódnak le, ha akarod elhiszed, ha akarod nem ez e te dolgod! Ahhoz, hogy megértsd mi történik a világban, alázat szükséges és tiszta szív, ha ez nincs meg csak haladsz az árral!

    (Jakab 1:5–8) . . .Ha tehát valamelyikőtök híján van a bölcsességnek, kitartóan kérje Istent, mert ő nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek; és megadatik neki.

     De hittel kérje kitartóan, egyáltalán nem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tengernek szél űzte és ide-oda hajtott hulláma.

     Az ilyen ember bizony ne vélje, hogy bármit is kap majd Jehovától;

     határozatlan ember ő, minden útjában állhatatlan.

    • Tüske Zsófia

     ez igaz, de miért pont a jehováknál keressük?

     • Az Iszlámot már ki is zárhatod :). Aki keresi megtalálja az igazságot a válaszokat és a megoldást is. És miért a te szavaiddal élve “jehováknál keresük”? Ezért:

      (Zsoltárok 139:23, 24) . . .Kutass át engem, ó, Isten, és ismerd meg szívemet! Vizsgálj meg, és ismerd meg nyugtalanító gondolataimat!  Lásd meg, van-e bennem valamilyen fájdalmas út, És vezess engem az időtlen idők útján!

 • d.a.angela

  Ez úgy hülyeség, ahogy van. Egy belső rendbontásra vonatkoztatva jó. De itt más volt a helyzet. Részletekre lebontva is hibás ez az elmélet. De a legnagyobb érv elllene, hogy akarjon eszkalálni nekem akármit a rendőrség, ha én felállok és elmegyek más útvonalat keresni, és nem akarok átmenni rajtuk, sem dobálni őket, akkor nincs balhé. A legszomorúbb, hogy a bevándorlók felfogták, ha gyerekeket mutogatnak, akkor szabad az út, mert azt senki nem vállaja fel, hogy ők megsérüljenek. De ezen az alapon akkor bárki a gyerekét maga elé tartva megölhet valakit, rabolhat, bemehet más házába. Valahol határt kell ennek szabni és most Röszkénél ez az eset alapjaiban még emberséges, de elég kemény volt, ahhoz, hogy megértésék, hogy nem az ő akaratuk érvényesül.

  • Ferenc Jozsef Kristof

   Annyira “emberséges” volt, hogy a szerb oldalon a sebesülteket ellátó mentőkocsihoz is dobtak három könnygázgránátot…..

   • d.a.angela

    Nem halt meg senki, komolyan nem sebesült meg senki. Nem volt kötelező nekifutni a rendőröknek. Sokan felszálltak a buszra, hogy más útvonalon menjenek.

   • Bencsik András

    Annyi baj legyen! Mivel a szerb rendőrök semmit nem tettek, hogy az országuk területén kitört zavargást megszüntessék, akkor ne csodálkozzanak, ha néhány szerb mentősnek könnybe lábad a szeme!

   • SnowFighter

    Annyira emberséges volt, hogy szerb területről dobálták a magyar rendőröket és a szerb rendőrök ezt vígan nézték.

 • Bencsik András

  Utólag könnyű okosnak lenni! Ezt a meccset is gólra játszották és GYŐZTÜNK! Ennél dilettánsabb, oktalanul kötekedő, a kákán is csomót kereső írással ebben a témában még nem találkoztam, miközben az írója valószínűleg meg van róla győződve, hogy nagyot alkotott, hiszen egy (elavult ismeretekkel rendelkező, tudálékos) “szakértő” véleményére alapozta magvas mondanivalóját. A rendőreink jól teljesítettek, megakadályozták Magyarország területi szuverenitásának erőszakos megsértését, nem engedtek az érzelmi zsarolásoknak és még csak nem is volt maximális nyomásra állítva a vízágyú! Így nem lőttek el vele Belgrádig, csak néhány méterre, de az is elég volt a felajzott arabok lehűtésére. Köszönjük meg nekik a szakszerű és eredményes munkát ahelyett, hogy minden mozdulatukat ízekre szednénk!

  • Luca Brasi

   Eleg a masodik mondatig olvasni amit irtal. Abbol boven latszik mennyire egyszeru lelek vagy. A joisten egyszeru barma!

  • Öngól is gól…

  • Sándor József Herczeg

   Ennél dilettánsabb, kötekedő, a kákán is csomót kereső hozzászólást még nem láttam Bencsikkém ! Hozzáértésből nulla.

   • Bencsik András

    Tanultam stratégiát! Néha bele kéne élned magad Herczegem a felelős döntéshozó szerepébe, akkor másképp festenének számodra a látszatra nagyon is egyszerű dolgok. A nagylány aki ezt a cikket írta, az sem sok empátiáról tett tanúbizonyságot a rendőrök iránt!

    • gordius

     már az első szó is izig vérig fideSSes sosemhazugság!
     még hogy tanultál?!!!!…:))))))
     na megyek, szétröhögöm magam!

  • Jobbik Oroszországért Mozgalom

   Bencsik úr, lesz Békemenet a határon?

  • Lajos Incze

   ki győzőtt, te szerencsétlen idióta? az összes menekült bejött az országba két napon belül másutt, és jórészt már tovább is ment. ha a feltartóztatás volt a cél, akkor vesztettek, olyan hülya lúzer módon, amit egy kétéves is láthatott előre.

   ha az volt a cél, hogy jól megverni néhány kölköt meg asszonyt, akkor persze ez fényes diadal volt. ha az volt a cél, hogy ne csak európában, hanem a világon mindenütt rühelljék a magyart, akkor még fényesebb.

   • Bencsik András

    Először is “A stílus maga az ember!”, mondja a francia közmondás. Elárulom néked kedves honfitársam, hogy mi volt a cél:
    1./ Felszabadítani Magyarország fő közlekedési ütőereit, olyanokat, mint M5 és az M1 autópályák, a Szeged-Budapest és a Budapest – Hegyeshalom vasútvonalakat a migráns áradattól.
    2./ Eltakarítani a tüntető, skandáló és szemetelő engedetlen migránsokat a fővárosunkból, leginkább a Keleti pályaudvar környékéról.
    3./ Ellehetetleníteni az embercsempész bűnbandák szabad garázdálkodását hazánkban, megelőzni az embercsempész bűnözők felelőtlenségéből fakadó további emberi tragédiák bekövetkezését. Egyidejűleg tehermentesíteni a rendőrség, az ügyészség és a bíróságokat, akiknek kötelessége volt/van ezeknek a bűncselekményekkel kapcsolatos eljárások lefolytatása.
    3./ A menekültáradat elszigetelése a békés magyar lakosságtól, olyan körülmények létrehozása, hogy magyar ember ne is találkozzon velük amikor átvonulnak az országon. Ezért nem engedik szétszéledni őket, hanem a horvát buszokról és vonatokról rendőri felügyelet mellett egyenesen átszállnak a magyar járművekre és irány Ausztria! Boldogítsák a sógorokat, ha már annyira hívták őket!
    4./ Demonstrálni a világnak, hogy mi (a magyar kormány) komolyan gondoljuk a shengeni határok ás ezen belül hazánk határainak védelmét és ezen a téren nem engedünk semmiféle zsarolásnak, kényszerítésnek, alaptalan kritikáknak. (Egyre többen adnak ebben igazat a kormányfőnek, a bajor CSU meghívta szerdán Bajorországba, hogy mondja el a frakcióülésen nekik a frankót!)

    No, ezek után ki győzött ha nem mi! Láss már a kulisszák mögé drága magyar ember!

    • Shea

     Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy megfizetnek azért, hogy butítsd az embereket?
     Felesleges válaszolnod, ha a második úgysem mondod meg…

    • Lajos Incze

     össze-vissza cöfögsz, szerencsétlen idióta.

     • Bencsik András

      Összekeversz a Demokrata főszerkesztőjével. Én nem az a Bencsik András vagyok, csupán a nevünk azonos. Hallottam CÖF-ről, hogy állítólag békemenetet szervező csapat, de csak ennyit tudok róluk. Én egy vidéki magyar állampolgár vagyok, aki a Józan Ész Pártján áll. A Józan Ész Pártja (bár egyenlőre még csak egy tagja van – én!) pragmatikusan gondolkodik és a magyar emberek érdekében lép fel. Ezért soroltam fel neked négy pontba foglalva Incze Lajos, hogy mi (magyar emberek) miért tekintjük győzelemnek az arab csürhe visszaverését a magyar határtól. Remélem az 1-3 pontokat (bár a 3 pontot megdupláztam tévedésből) nem akarod cáfolni, mert azok tények, csak nem beszélünk róluk, mert a győztes magyar ember nem hivalkodik a győzelmével! A negyedik pontot meg ha nem tetszik felejtsd el, az tényleg kormánypárti megnyilatkozás volt.

     • Lajos Incze

      könnyű összetéveszteni, mert nem csupán névrokona, szellemi tejtestvére is vagy. ti (magyar emberek) természetesen nyugodtan tarthatjátok győzelemnek, amit mi (szintén magyar emberek) életünk végéig szégyellni fogunk. sajnos még nekünk (nekünk, magyar embereknek) is van ebben részünk, olyanoknak, akik a ner-basizmustól undorodunk.

      a pontjaidon nincsen mit cáfolni, cáfolni csak koherens állításokat lehet, a tied egyik sem az, csak össze-vissza zagyválás, tagolni próbált gyűlölködés, nem szokott az ilyen sikerülni, neked sem sikerült. akik ugyanolyan lelki és szellemi állapotban vannak mint te (közte druszád), azoknak teszik. aki nincsen, az meg hőköl, és elképed. szerencsétlen idióta.

    • gordius

     jajjjj, ne röhögtesd mán ki magad , bandi!!!!!

     kb 1500 bevándorló volt a röszkei balhénál…de balhé lett, mert ez volt a parancs!

     most meg 1 soros hir, hogy rendben csendben 1 nap alatt toltak át 20 ezer menekültet Ausztriába, akik Horvátországból érkeztek….

     magasan xartok ti le mindenkit, leginkább az egyszerű magyar embereket, hujititek őket ezerrel!!!

    • Karl Sasse

     az nem győzelem, ha megszüntetsz egy problémát, amit te magad okoztál, ráadásul erőszakkal.

     “1./ Felszabadítani Magyarország fő közlekedési ütőereit, olyanokat, mint
     M5 és az M1 autópályák, a Szeged-Budapest és a Budapest – Hegyeshalom
     vasútvonalakat a migráns áradattól.

     2./ Eltakarítani a tüntető, skandáló és szemetelő engedetlen migránsokat
     a fővárosunkból, leginkább a Keleti pályaudvar környékéról.”

     ilyen könnyen felejtesz? miért voltak ott a migránsok? mert már jópár napja baszakodtak velük, ahelyett, hogy engedték volna tovább őket.

     “3./ Ellehetetleníteni az embercsempész bűnbandák szabad garázdálkodását
     hazánkban, megelőzni az embercsempész bűnözők felelőtlenségéből fakadó
     további emberi tragédiák bekövetkezését.”

     ezt te elhiszed magadnak? szerinted az embercsempészek csak itt működnek? szerinted az embercsempészek működését úgy kell ellehetetleníteni, hogy vízágyúzod az embereket, akiket csempésztek?

     most hogy a horvát határ felé mennek, hirtelen megszűntek az embercsempészek? szerinted mert itt nincseken embercsempészek, máshol nem lesznek emberi tragédiák?

     “Egyidejűleg tehermentesíteni a rendőrség, az ügyészség és a bíróságokat,
     akiknek kötelessége volt/van ezeknek a bűncselekményekkel kapcsolatos
     eljárások lefolytatása.”

     remélem, másnak nem adsz abból, amit szívsz. mielőtt bűncselekménynek nyilvánították a határátlépést, nem volt vele túl nagy dolga bíróságoknak, akkor mit is nyertetek vele?

     “Ezért nem engedik szétszéledni őket, hanem a horvát buszokról és
     vonatokról rendőri felügyelet mellett egyenesen átszállnak a magyar
     járművekre és irány Ausztria!”

     ezt kerítés és vízágyú nélkül is ugyanúgy megtehették volna, ahogy most is anélkül teszik a horvát határnál. de a szerb határnál rohadtul nem ezt tették.

     “Demonstrálni a világnak, hogy mi (a magyar kormány) komolyan gondoljuk a
     shengeni határok ás ezen belül hazánk határainak védelmét”

     mégis mivel szemben? láttál te támadó hadsereget, szabadságot veszélyeztető megszállókat? 😀

     • Bencsik András

      Köszönöm, hogy így ízekre szedted a hozzászólásomat. Nem kívánok véget nem érő vitában bonyolódni, mert van jobb dolgom is, de azért azóta, amióta megmutatta a magyar állam azt, hogy öntörvényű, félanalfabéta arab tevehajcsárok és terroristának szegődött halászok nem diktálhatnak nekünk, azóta nincs magyar területen se tüntetés, se skandálás, se szeméthalmok a közterületeinken, se kukagyújtogatás, se szembeszegülés a magyar rendőrökkel, se kitörés az őrizetből. Nem állnak az M5 autópálya leállósávjában és a Szeged környéki benzinkutaknál magyar embercsempészek százai, akik horribilis összegekért szállították a kedvenc migránsaidat a fővárosunkba, pontosabban a Keletibe. Ha másutt lesznek ezeknek a lelketlen, kapzsi gazembereknek (embercsempészek) a bűnéből áldozatok és tragédiák, azt oldja meg az adott állam. Azért van horvát, szlovén, osztrák, német, olasz titkosszolgálat, rendőrség, ügyészség, bíróság, hogy fellépjen a bűnözőkkel szemben. Nehogy már mi vegyük a vállunkra az amcsik bűneiből fakadt világtragédia összes gondját!

  • Gábor Kovács

   A dilettáns az te vagy de nagyon. Aki ért hozzá csak egy kicsit is az tudja, hogy itt olyan személyt szólaltattak meg aki valóban közel lehetett a tűzhöz mert nagyon is szakmai szempontok szerint értékelt. Senki nem állítja a cikkben, hogy nem kellett megvédeni a határt csak azt, hogy megint mártírokat csináltak szánt szándékkal a rendőrökből (ahogyan tette ezt gyurcsótány 2006-ban a tv székháznál) miközben ezt máshogy is meg lehetett volna oldani. SZÁNDÉKOSAN hagyták összecsapni és megsérülni őket, hogy ezt be lehessen mutatni. Esetedben nagyon igaz a mondás, ha hallgattál volna…….

   • Tüske Zsófia

    a volt munkásőr már csak tudja….

   • Bencsik András

    Olvasd el ai Incze Lajosnak írt válaszomat, akkor talán nem fogsz annyira dilettánsnak találni. Kösz előre is.

   • gordius

    kár a csótányozásért….annak fényében különösen, hogy AZT a Geci zsirozta le a fradi és a lila ultrákkal….kaptak érte szép új stadiont, ennyit, azt a pár milliárdot megért neked is az a balhé, nem?

 • Éva Horváthné

  Meghül bennem a vér,mert ezek a békés migránsok az Iszlám Állam jelét mutatják az ujjukkal Nézzétek csak!!!

  • AZ42

   Én ilyet nem látok a képeken.

 • meki

  Egy volt rendőri vezető, aki rendészeti területen dolgozott, így a tömegoszlatásban is jártas,

  Miben is jártas ,mit oszlatott ,talán otthon a baromfiudvaron .
  2006 ÉS MOST EZ VOLT A KÉT KOMOLY OSZLATÁS.

 • Zsox

  Pintér mikor mond le? Mert a fentiekből az már kiderült, hogy a posztja betöltésére totálisan alkalmatlan.

  • Bencsik András

   Arra várhatsz. Ő rendőr volt korábban is és érti a szakmáját, nyugodj meg!

   • gordius

    melyiket? a szőkitőset, vagy a keresztapásat?

 • SnowFighter

  Tehát egy állítólagos volt rendőr tisztnek van egy anonim véleménye, rendkívül szakmai, tényleg 😀

  • gordius

   …aki a nevét adta, birósági eljárás aló vonták, kicsinálták, “ahogy kell”….de olyan is volt, akit “véletlenül egy osztrák nyugdijas” gázolt halálra….

   …..én csupán a gyerekeimet menekitettem ki ebből a trágyadombból, ahol a tinédzser fiamat akartátok összeverni és a bölcsődés fiammal zsaroltatok…

   • SnowFighter

    Ne nézz annyi TV-t 😉

    • gordius

     …. A hazamat, a gyerekeimet figyeltek, kovettek oket a fideSSes jobber xarmagyarok, nem a TV- bol szoptam a maszlagot…..

     • SnowFighter

      Igen-igen, pszichomókus mikor látott utoljára? 🙂

     • gordius

      te vagy a rács túloldalán, kis bazári majom….

     • SnowFighter

      Vigyázz, mert szerintem ott settenkedik már az ablakod alatt a helyi fidesz alelnöke 😀

     • gordius

      amióta rájöttek, hogy már nem tudnak mivel zsarolni, elcsendesedtek…..bár, amilyen gennyes xarok, ki tudja mit tervelnek ellenem…magyarok, retkes bunkó buta irigy csótánytrágya!

     • SnowFighter

      Még szerencse, hogy te nem tartozol közéjük. Mármint a magyarok közé 😉

     • gordius

      Ki is kernem magamnak a sertest!!!

   • miről beszélsz?

    Egy volt rendőri vezető, már nem dolgozik ott

 • BREKK

  „Látjuk mit tesztek, tudjuk, mire készültök, nem fogjuk hagyni!” hmm. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem 100 rohampáncélos rendőr és egy szögesdrótos kordon pont azt üzeni, hogy “nem fogjuk hagyni” Ne legyen már kötelező minden rendőr mellé arab tolmács…

 • Vécsei István

  Utólag piszok könnyű okoskodni, meg következtetéseket levonni! A tisztelt szakmabeli miért innen osztja az észt, miért nem jelentkezik, hogy szakember vagyok. Rendőr voltam mindig rühelltem az ilyen okostojásokat akik nyilvánosan fitogtatják a kritikai véleményüket beadva a hozzá nem értőknek a tudásfáját. De igazi ad hoc akcióban soha nem vett részt. Talán még egy tömegverekedésbe sem.

  • Bencsik András

   Kösz a véleményt. Vannak azért ebben az országban felelősen gondolkodó emberek is, olyanok mint Te.

   • gordius

    az ország szégyenei vagytok ti, bandika!

  • gordius

   igaz, mennyivel egyszerűbb egy 5 éves kislánynak szétverni a fejét, mint okostojásként okoskodni, ugye, rendőr elvtárs?!

  • Bánhídi Zsolt

   Te cinikus dög ! A fideSS egyetlen szakembert,egyetlen józanul gondolkodó vezetőt sem hagyott a posztokon ! A bólogató jánosok,az urambátyám rokona meg erre az irányításra képes !!!

  • GT

   A cikkben is benne van, hogy volt rendőr vezetőről van szó. Mivel a helyzetetek hasonlít, ezért a saját logikád alapján te is okoskodsz. Rühelld magadat is. Annak a valószínűsége, hogy nem a szakmai teljesítmény alapján tették ki (vagy ment el), igen csak nagy manapság.

 • Endru

  Amit láttunk az egy csapaterővel történt intézkedés volt.Egy a parancs s egy a végrehajtás.
  A KR ottani parancsnoka felelős a jogszerű szakszerű intézkedésekért. Nem egy szokványos focimeccset láttunk biztosítani. Nem csak nálunk, de európában sem volt hasonló feladata a háború óta senkinek.
  Országhatár védelme kényszarítő eszközökkel csapaterővel!
  Tény: Megállították és visszavetették a támadó migráns bűnözőket.
  Nem voltak azonosítók. Nem kell elmarasztalnunk a parancsnokot az azonosítók miatt.
  Láttuk a videókat, minden normális embert és szakmabelit meggyőzött arról, hogy igen is jól tették ahogy intézkedtek.Ha már az azonosítókon múlik a hazánk sérthetetlensége, akkor itt már nagy baj van.
  A TEK volt az a tartalék / bónusz/ aki hirtelen és váratlan csapással , helyesen keményen beavatkozott az eseményekben.
  Látják,hogy kisrendőr ponosan azért nem intézkedik szívesen,mert utólag, napokkal később mindíg va egy okostojás aki megmondja,hogy hogy kellett volna………..
  A tett intézedésekről a jelentést pedig a vezénylőparancsnok teszi meg először szóban,majd írásban.
  Egy közrendvédelmi vetélkedőn lehet ,hogy nem lett volna semmi “hiba”.
  Köszönet a hősöknek akik helytálltak értünk akár jelvénnyel akár anélkül.
  Köszönet a biztosítás parancsnokának akár készített jelentést akár nem.

  • gordius

   hősök????

   ….a felvételen egy apa ölében menekül a rendőrök elől, miközben a fejéből ömlik a vér……EZEK lennének a hősök????

   férgek ezek, az ocsmányabbik fajtából!

  • Karl Sasse

   “helytálltak értünk”?

   kiknek a nevében beszélsz? a tőkés urak, bankárok, vagy az arab tavasz álnevű polgárháborút felszítók nevében?

  • siriq

   Itt a megfelelo merlegeles hianya miatt nem beszelnek arrol amit te irtal. Az indulatok elszabadultak de nem mindegy, hogy ki az okozoja. Itt nem okostojasrol van szo. Nem hosokrol es foleg nem arrol , hogy a magyar hatart tuzala vettek. Ez egy tokeletes csusztatas. Amikor megvernek tobb menekultet, ujsagirot es gyerekekre tamadnak az nem eppen hosies tett a nemzet hataranak vedelmeben. Itt tenyelegesen ki kell vizsgalni ki es miert okozta ezt a helyzetet. Az mar vilagos, hogy a mostani europanak vege, ra is fer a megujulas. Ebben a formaban nem fog tudni megmaradni. A kerites azon a 175 km nem fog az utjaban allni ennek a megujulasnak. lehet meg tovabb csepelni a szavakat es politikai erot kovacsolni belole de teljesen ertelmetlen.
   Mar regen az athidalo megoldason kellene dolgozni amit jelenleg sem az eu es foleg nem magyarorszag nem szorgalmazza. Egyszeruen le vagyunk maradva tobb lepessel. A magyar “tanacsadok” helyett viszont nem szeretnek dolgozni…………
   Ok csak ragaszkodjanak a mostani “megoldashoz”, hogy a magyar olyan legyen mint a latin nyelv. Tudnak rola, beszelik meg nehanyan de mar kihalt.

 • Szirmai Sándor

  Eva Horváthné- az Iszlám Állam nevét mutatja az ujjával…
  Ha itt magyarhonban valaki felmutatja neked a mutatóujját,az enyhén szólva mást jelenthet számodra…

 • facepalmfrank

  Hihetetlen, hogy az emberek gyozelemnek tekintik a keritest, amikor masra sem jo csak a gengsztereink zsebet kitomni.

  Mar ott tartok, hogy ez az agyilag impotens nep meg is erdemli ami jutott neki.

 • jaj hagyjuk már ezt, hol a videó, ami mutatja hogy rendőrség hibázott?

  tele volt kamerákkal a térség! kicsit szánalmas.

  aztán meg sírtok hogy soros-bérencnek hívnak titkeket, hát minden ideológiai álláspontokok a bal oldalnak csúfolt neolibsikkel egyezik!

  nem szégyelitek magatokat?

  minek ideológia egy oknyomozó portálnak? miért kell ilyen hazug (!), féreg embereket idehozni, mint pl a csehszlovák kém: botos botond

  “Egy volt rendőri vezető, aki rendészeti területen dolgozott, így a tömegoszlatásban is jártas”

  ki ? a vérkomcsikhoz húzó tarjányi péter? hagyjuk már… a mobilkordonnal mi lett volna? mint a kerítéssel basszus!
  persze, ha van tűzparancs, akkor hatásos a mobilkordon…

 • Bendegúz Vaszilij

  Sajnos igazak az észrevételek ! Legközelebb hatékonyabbnak és kevesebb sérüléssel járónak kell lenni ! Zrinyi is okosabban védte a várat és csak utána rohantak ki testközelbe. A vár hiányzott ez esetben a védtelen rendőrök elől. A kerítés nem számít annak.