Egyéb

Cikkünk után visszakapták a leszerelt hintákat a Huszár-telepi gyerekek

Két hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy Balog Zoltán emberminiszter kedvenc gettóprojektjében nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy azt a „romafelzárkózási” PR láttatni igyekszik. A nyíregyházi Huszár-telepre elkötött félmilliárd forintból egyebek mellett egy életveszélyes játszótér épült, a tízmilliós költségű parkosításra csak a kiszáradt növények és az eleve használhatatlan öntözőrendszer emlékeztettek. A városvezetés egy erővágóval oldotta meg a játszótérproblémát, a telepen egy hinta sem maradt. Most visszakerültek a játszóeszközök – igaz, a számlát a kivitelező helyett megint a város állta.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a Huszár-telepi játszótér-építési munkákat elnyerő cég közterületi használatra alkalmatlan játszóeszközöket szerelt fel – viszont ezeket a piaci ár sokszorosáért számolta el. A műszaki ellenőr TLT Group azonban ezt is gond nélkül átvette, akárcsak a játszótér más balesetveszélyes részeit, a város pedig fizetett, összesen 27 millió forintot.

„Kész volt minden, csak a cigányok széthordták” – lepusztult és életveszélyes a tavaly felújított játszótér a Huszár-telepen

Az egész játszótérépítés igazi látványprojekt volt: tavaly egy napra felszerelték a játékokat, lefotózták, majd leszerelték, hogy aztán a polgármester a választás előtt egy hónappal ünnepélyesen átadhassa. A családi használatra tervezett hinta rövidesen persze leszakadt, a libikóka is használhatatlan állapotba került. A telepiek visszabuherálták a játékszereket – miközben odabent a hivatalban az a mondás járta, hogy megvolt itt minden, csak a cigányok leszerelték.

„Ott kész volt minden, csak a cigányok széthordták” – így néz ki a tavaly felújított játszótér Nyíregyházán from atlatszo.hu on Vimeo.

Mivel az egész projektet a 2012-es indulástól figyelemmel kísértük és dokumentáltuk, láttuk azt is, mi történik a játszótérrel – természetesen jeleztük a város illetékeseinek, hogy az eszközök életveszélyes állapotban vannak. A város gyorsan lépett: a vagyonkezelő másnap kiküldött egy szakit, aki egyszerűen levágta a megmaradt hintákat.

A látványprojekt eljutott a végső stádiumba, a játszótéren csak a játékok csonkjai maradtak, a több ezer négyzetméternyi – papíron- parkosított közösségi területen a kiszáradt facsemeték mellett a por és gaz lett az úr.

Ezt az állapotot dokumentálta július végi cikkünk – ekkorra az is kiderült, hogy a nyomozóhatóságok semmilyen szabálytalanságot nem találtak a százmilliós projekttel kapcsolatban.

Hogy a telepen élő romák félmilliárdba került „társadalmi reintegrációja” mennyire sikerült, az meglehetősen nehezen mérhető, mondjuk úgy, véleményes. Ha annyira, mint a lepusztult, funkció nélküli közterületek felújítása és közösségi térré történő átalakítása, akkor az eredmény tragikus.

Jó hír viszont, hogy újra vannak hinták a telepi játszótéren – igaz, láthatóan használt, de legalább biztonságos eszközöket szerelt fel a városüzemeltetés. Nem, nem a kivitelező, aki már egyszer eladta darabonként 300 ezer forintért a százezer forintért bárhol beszerezhető hintákat.

Mondjuk nehéz is lett volna garanciális javítást követelni, hiszen a műszaki ellenőr, és nyomában a város tavaly kifogás nélkül igazolta a teljesítést – azt mégsem mondhatták egy évvel később, hogy tévedtünk, tessék kicserélni ezt a gagyit. Így aztán a Nyíregyházi Városüzemeltetési Nonprofit Kft. – vagyis a város, vagyis az adófizető polgár – csengette ki azt a 244 ezer forintot, amibe a csere került.

A gyerekek újra hintázhatnak, nagy az öröm, csak az a kérdés, lesz-e újabb ünnepélyes átadó.

Móricz Csaba

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás