Egyéb

Egy bálban mulatott tavaly Kocsis Máté és a tüntetőt pofozó vállalkozó

Két nap kellett ahhoz, hogy kiderüljön, nem egy teljesen ismeretlen ember ütött a józsefvárosi önkormányzati ünnepségen, hanem egy olyan vállalkozó, aki évek óta dolgozik nekik. A pofont adó Jónás Nándor a vs.hu-nak elmondta, hogy először 2004-ben dolgozott az önkormányzatnak, a történtek miatt pedig elnézést kért a hölgytől, a polgármestertől és az önkormányzat más vezetőitől. Jónás szerint a szóváltás oka az ellentüntetők vezetőjével való korábbi személyes konfliktusa volt. Szerinte most is provokálták, és hozzátette, hogy a rá vigyázó emberek senkit nem ütöttek meg és nem bántalmaztak.

Előzmények

Az önkormányzat kedvelt alvállalkozója ütött a józsefvárosi rendezvényen

Kocsis Máté ismeretlen ismerősei

Mind a polgármester, mind Jónás azt állítja, hogy személyesen nem ismerik egymást, Kocsis az Index videójában a helyszínen azt mondta, „szerintem Sándor vagy Nándor” (0:23). Vasárnap – miután nyilvánossá vált, hogy ki ütött – az RTL-Híradónak azt nyilatkozta, hogy amennyire lehet, mindig távol tartja magát a közbeszerzési eljárásoktól és azok nyerteseitől is:

„Kerülök velük mindenfajta kapcsolatot, éppen azért, hogy a korrupció árnyékát is kerüljem”

Korábban már írtunk arról, hogy az önkormányzat és a képviselője által vezetett kerületi polgárőrség hogyan áll egy civil szervezet (Kék Pont) ellen tüntető másik civil szervezet mellé. A rendezvényt polgárőr mellényben biztosítják, több fideszes kerületi képviselő a helyszínen (Ferencz Orsolya, Kaiser József) van, aki nyilatkozik is, miközben a civil szervezet vezetője a felolvasott szöveg után nem mond érdemben semmit. A választásokra aztán fideszes önkormányzati képviselő-jelölt lesz, most pedig városanya.

Ezen a tavaly téli tüntetésen többen részt vettek azok közül, akik most is exponálták magukat. A sapkás házmester mellett Jónás is ott volt.

 

A Kék Pont elleni tüntetés:

1 (2)

Jónás Nándor a Kék Pont elleni tüntetésen (Az Index felvétele)

 

2

Elöl a sapkás és az ősz férfi (aki augusztus 20-án Jónás mellett volt), a háttérben Kaiser József és Ferencz Orsolya önkormányzati képviselők (Az Index felvétele)

 

Az augusztus 20-i tüntetés:

3

Jónás Nándor és az ősz férfi (Az Index felvétele)

 

4

Az ősz és a sapkás férfi (Az Index felvétele)

 

A polgármester és a vállalkozó személyes ismeretségénél fontosabb, lehetséges-e, hogy egy több mint tíz éve a kerületnek is dolgozó embert senki nem ismer fel az önkormányzattól. Információink szerint Jónás az utóbbi években több kerületi önkormányzati rendezvényen is részt vett.

Ezen a tavaly őszi önkormányzati videóból kivágott képen a Kálvária tér átadása és a Turay Ida Színház avatása alkalmából tartott rendezvényen áll Ferencz Orsolya képviselő és Benga Oláh Tibor között. Utóbbi a Józsefvárosi Roma Önkormányzat Lungo Drom-os elnöke, korábban szocialista kerületi önkormányzati képviselő is volt.

 

5

 

Benga Oláh Tibor most csütörtökön a polgármester jobbján hallgatta Szabó Gábort, a tüntetők vezetőjét:

 

6

 

Persze mindez lehet pusztán a személyek véletlen egymás mellett állása, viszont ez jóval valószínűtlenebb az önkormányzat fényképészének Facebook-oldalán nyilvánosan elérhető rendezvény esetében.

A kerületi roma önkormányzatban tartott bálon készült fényképen Jónás Nándor balján Raduly József fővárosi fideszes képviselő ül, jobbján pedig Guzs Gyula kerületi képviselő és Egry Attila alpolgármester. Vele szemben Szili Balázs szocialista kerületi képviselőt ismertük fel (ő azóta kikerült a testületből).

 

7

 

Ugyanezen a rendezvényen részt vett Kocsis Máté polgármester is. (A kerületi önkormányzat tavaly 2,2 millió forinttal támogatta a roma önkormányzat rendezvényeit, „hagyományőrző kiadványait”.)

 

8

 

Lehet hogy a polgármester és a vállalkozó ezen a bulin sem találkoztak személyesen, ahogy az is, hogy az asztaltársak nem tudták, ki ül közöttük, sőt az is, hogy tudták ugyan, de mára elfelejtették. Annak talán nagyobb a valószínűsége, hogy Jónás Nándort azért elég jól ismerik a kerületi döntéshozók, még akkor is, ha az azonosításáért közülük senki nem tett semmit két napon keresztül.

Virág Tamás

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1006 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás