Egyéb

Az önkormányzat kedvelt alvállalkozója ütött a józsefvárosi rendezvényen

Józsefvárosban tegnapelőtt az önkormányzati rendezvényen elcsattanó pofont követően Kocsis Máté polgármester azt mondta, nem ismeri személyesen a rendbontók csapatát, ami alapvetően fociultrákból és roma urakból állt. Előbbiek voltak a face-kontrollt alkalmazó nemhivatalos rendezők, utóbbiak inkább szóbetyárok, és egyikőjük adta a pofont.

Kocsis Máté ismeretlen ismerősei

Botrányos volt a józsefvárosi önkormányzati megemlékezés, a vitában egy pofon is elcsattant. Kocsis Máté polgármester szerint nekik semmi közük a balhéhoz, személyesen nem ismeri azokat a kopaszokat, akik az általuk zártkörűnek nevezett önkormányzati rendezvényre nem engedték be az ellentüntetőket. Tovább az előző cikkre.

A Facebookon többen felismerni vélték, majd az Átlátszó kérdésére mások is, a pofonosztó urat, szerintük Jónás Nándornak járt el a keze. Ahhoz, hogy a polgármester többet tudhasson meg róla, megpróbálunk önzetlenül segíteni. A kerületi önkormányzat honlapjának keresőjét használtuk, ami rá és az évekig az ügyvezetése alatt álló Jon Bau Kft. nevére összesen több mint negyven találatot adott.

A cégnek az önkormányzattal több évre visszanyúló kapcsolata van, például 2011-ben csaknem 35 millióért bonthatták le a régi Teleki téri piacot. Az önkormányzat a számára különösen fontos munkáról tartott tájékoztatón a céget is megnevezte. Ekkor a kft. nettó árbevétele 104 millió forint volt, míg 2010-ben 14,3, egy évvel korábban pedig csupán 1,3 millió. Az adózás előtti eredmény 2010-11-ben nem érte el az évi 200 000 forintot.

A cég meghívásos közbeszerzési eljáráson is részt vehetett, székhelyét is az önkormányzattól bérli, amikor tartozást halmozott fel, a késedelmi kamat felét az illetékes bizottsága elengedte. Egy másik adat szerint 2012 tavaszán több mint 22 milliót fizetett ki vételárrészletként ugyanerre az ingatlanra, az ellentmondást a táblázatokból nem lehet feloldani. 2011 novembere és 2012 áprilisa között az illetékes Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság öt napirendi pontjában szerepelt a cég különböző témákban.

2013-ban lakóépületet bontottak a Víg utcában csaknem 15 millióért, idén tavasszal pedig a Corvin Sétány Programhoz kapcsolódó bontására szerződhettek ennek a duplájáért. Az év végén a cég nettó árbevétele 43 millió forint volt. Tavaly változás történt a cégvezetésben, a bevétel pedig meghaladta a 120 milliót. Az adózás előtti eredmény egyik évben sem érte el a kétmilliót.

A most önuralmát elvesztő férfi (akit egy kopasz „önkéntes rendező” társa tolt gyengéden hátrébb az ütés után) egyébként többek szerint az önkormányzati rendezvények rendszeres látogatója. Kocsis Máténak nincs más teendője, mint jelen információk ellenőrzése, ha valóban kivizsgálná a történteket.

Jónás Nándort a Jon Bau Kft. egyik önkormányzati szerződésében található telefonszámán kerestük, ám nem kívánt nyilatkozni a történtekről.

Virág Tamás

Fotó: Index

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1006 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás