Egyéb

Elküldték a Fraditól a börtönviselt „szurkolói koordinátort”

„A korábban szurkolói koordinátori szerepet betöltő, ön által megnevezett személy a továbbiakban nem vesz részt a megjelölt feladatkörben az FTC által szervezett sporteseményeken” – kaptuk a rövid választ a Ferencvárostól azzal kapcsolatban, hogy értesülésünk szerint a börtönviselt szekust, Szabó „Szőke” Ferencet „kirúgták” az Üllői útról. A klubvezetéssel egyre elkeseredettebb harcot vívó szurkolói csoportok szemében a biztonsági szolgálat, és annak legismertebb alakja, „Szőke” legalább akkora szálkának számított, mint a vénaszkenner.

Nem nagyon szerette beismerni, de eddig az egyik legtámadhatóbb pont volt a ferencvárosi klubvezetés számára a sporteseményeit biztosító cég körül felbukkanó emberek háttere, múltja. A Fradi azonban a napokban lépett, és értesüléseink szerint több, a meccsek biztosításában részt vevő emberétől megvált.

Közülük is a legtöbbször Szabó „Szőke” Ferencet emlegették, aki nemcsak a fociügyekben jártasak számára volt ismert. Szőke akkor szerzett magának kétes ismertséget szélesebb körben, amikor 2013 márciusában a Fidesz-székházat a negyedik alkotmánymódosítás elleni tiltakozásul elfoglaló fiatalok eltakarítását vezényelte le néhány társával.

Mindenki gyorsan megtalálta a kapcsolódási pontot, Szőke a Fradi szekusainak ismert alakja volt akkor is, a Fidesz pártigazgatóját pedig Kubatov Gábornak hívják, akárcsak a Fradi elnökét.

A történtek után a hír24 és a HVG írta meg, hogy Szabót bűnrészességért tizennégy évre ítélték 2001-ben az alvilág uzsorásaként számon tartott „Olasz Misi” likvidálásáért. Így valójában nem is lehetne biztonsági cég alkalmazottja büntetett előélete miatt.

A székházas akcióról a főszereplő azt mondta, nem hívta őt senki a Lendvay utcába, erkölcsi kötelezettségének tartotta, hogy segítsen. Az esetből feljelentés lett, de bűncselekmény hiányában a rendőrség megszüntette a nyomozást.

Azóta úgy tűnt, a Fradi számára egyre kínosabb ballaszt Szabó és több társa jelenléte. Pedig Szőke Feri (így szokták a legtöbbször emlegetni) és Kubatov kapcsolata nem volt új keletű, mindketten megfordultak már a 90-es évek elején az Üllői úti lelátókon; előbbit az egykori 2-es szektor tagjaként szokták emlegetni, míg a későbbi pártigazgató ennek a csoportnak a szélén mozgott.

Szabó Ferenc egyébként nem Kubatov elnöksége alatt érkezett: nem sokkal börtönből való szabadulása után, 2009-ben bukkant fel az akkor alapított Fradi Security környékén, és papíron nem is volt biztonsági ember, hanem szurkolói koordinátornak nevezték a munkakörét. Nem tudni, pontosan mit takart ez a pozíció, de Szőke jelenléte a pálya közelében egészen határozottan egy szekus fellépésére emlékezetett.

Kubatov Gábor pedig rendkívül kínosan ügyelt arra, hogy amennyire csak lehet, távolítsa Szőke személyét a klubtól, a szekusra vonatkozó kérdéseket mindig szűkszavúan hárította el. És mindig hangsúlyozta, hogy Szabó nem alkalmazottja a Ferencvárosnak.

A szurkolói koordinátor kifejezés azért volt abszurd, mert a Fradi leghangosabb szurkolói, az ultrák nem palástolt gyűlölettel viseltettek a Fradi Security, emberei és Szabó iránt. Visszatérőek voltak a brutális szekus fellépésről szóló történetek, az állítólagos „szurkolólátogatások”, amikor vélt vagy valós zűrös esetek után drukkerekhez mentek ki a biztonságiak.

Az ultrák nem győzték hangsúlyozni, hogy ágálásuk a vénaszkenner ellen csak a legfontosabb kifogás, és folyamatosan jelezték, hogy ahhoz, hogy a Groupama Arénában szurkoljanak, a biztonsági szolgálattal is kezdeniük kell valamit Kubatovéknak.

Úgy tudjuk, tavaly már voltak olyan jelek, hogy a klubvezetés a vénaszkenneren kívül mindenről hajlandó lenne tárgyalni, amit sokan úgy értelmeztek, hogy a biztonsági szolgálat sem érinthetetlen.

Korábbi cikkeink a Fradi-belharcokról

Tízmillió forint kártéritést követel a Fradi egy blogposzt miatt

Kubatov Gábor helyett a felesége csapott össze a Fradi-ultrákkal

Kétséges indokkal tiltotta ki a stadionból Kubatov a Fradibusz főszervezőjét

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

Most valóban megtörtént, hogy megváltak Szabótól és több társától. Ennek pontos okáról nem tudtunk meg sokat: egyes forrásaink szerint régen várható fordulat volt ez, mások tálalásában viszont „nagyon kemény” sztoriról van szó. Az is meglepő, hogy Szabó facebook-profilja a történtek után eltűnt.

A Ferencváros sajtóosztálya nem részletezte az okokat, de érdeklődésünkre megerősítette, hogy Szabó „Szőke” Ferenc a továbbiakban nem vesz már részt a klub sporteseményeinek a biztosításában. A válasz értelmezéséhez fontos jelezni, hogy a kérdések arra vonatkoztak, hogy a Fradi (mint klub, mint a futballcsapatot működtető zrt. vagy az általa is tulajdonolt Fradi Security) elbocsátotta-e Szabót, illetve hogy mi is egy szurkolói koordinátor feladata.

„Tekintettel arra, hogy az ön által megjelölt személy nem állt munkaviszonyban egyik, ön által megjelölt szervezettel sem, így meg sem válhattunk tőle a megjelölt módozatok egyikén sem. Ilyeténképpen elbocsátásról sem beszélhetünk. Az igazság ezzel szemben az, hogy a korábban szurkolói koordinátori szerepet betöltő, ön által megnevezett személy a továbbiakban nem vesz részt a megjelölt feladatkörben az FTC által szervezett sporteseményeken. Ezen feladatkör egyébként általánosságban a szurkolók és a klub közti kapcsolattartást takarja, ilyen feladattal azonban nem csupán egy személy volt és van megbízva.”

Már csak az a kérdés, hogy ez a változás valamilyen, a klub és a szurkolók közötti viszonyban beálló váratlan fordulat része, vagy egyedi eset.

Csepregi Botond

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás