Egyéb

Kubatov Gábor helyett a felesége csapott össze a Fradi-ultrákkal

Szintet lépett a Ferencváros elnöke és a klub keményvonalas szurkolói közötti virtuális háború: az eddigi kedélyes népligeti kivetős meccsnézések helyett Kubatov Gábor soroksári házához vonultak tüntetni. A Fidesz-pártigazgató helyett a felesége reagált a történtekre egy közleménnyel, amire az ultrák elárulták, kinek is az ötlete volt sportvezetők, politikusok háza elé vonulni.

HELYREIGAZÍTÁS (2016. JÚNIUS 10.)

A 2015. július 28-án a „Kubatov Gábor helyett a felesége csapott össze a Fradi-ultrákkal” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Kubatov Gábor és a Fradi vezetése az Európai Labdarúgó-szövetséget. (UEFA) is bevetve közbelépett és megakadályozta, hogy a saját szurkolói bemenjenek a meccsre. A valóság ezzel szemben, az, hogy ebben a kérdésben nem ők döntöttek.

 

Korábbi cikkeink a Fradi-tábor vs. Kubatov konfliktusról

Jogvégzett szurkolója miatt bukhatja a vénaszkennert a Fradi

Kétséges indokkal tiltotta ki a stadionból Kubatov a Fradibusz főszervezőjét

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

Hiába kezdte jól, két győzelemmel a szezont a hazai futballbajnokságban a Ferencváros, kevés a változás a klub körüli hangulatban. A 15 milliárdos Groupama Aréna elkezdett ürülni: a szezon első hazai bajnokiján a hivatalos adatok szerint hatezren voltak kint, de ha hatezer ember így el tud bújni a stadionban, akkor lehet, hogy nem is csak húszezren férnek bele. (Az előző szezonban az első meccsen 12 ezren voltak kint, a szezonátlag pedig 9000 volt.)

A Fradi bérleteseinek a fele nem újította meg az éves jegyét, amire rátett még egy lapáttal az is, hogy a Ferencváros egészen simán esett ki az Európa Liga második selejtezőköréből a szerényebb képességű és költségvetésű szarajevói Zseljeznicsar ellen.

A Kubatov Gábor elnökkel egy éve háborúzó ultráknak is az EL-meccs tette be újra a kaput, de nem(csak) a kiesés fokozta a frusztrációjukat. Az ultrák beszámolói szerint rendelkeztek érvényes jegyekkel a szarajevói meccsre (azokat nem a Fradi vendégszektorába vették, mert oda csak vénaszkennerrel lehetett belépőt venni, és éppen erre mondanak nemet), a hazai klubbal és szurkolóival le is volt boltolva, hogy bemehetnek a stadionba.

Kubatov Gábor és a Fradi vezetése azonban az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) is bevetve közbelépett, és megakadályozta, hogy a saját szurkolói bemenjenek a meccsre.

Mivel szerintük egy éven belül ez volt a harmadik alkalom, hogy a klub megakadályozta, hogy bejussanak egy idegenbeli külföldi mérkőzésre (tavaly nyáron Fiuméban az ultrákat egy parkolóban tartóztatta fel a horvát rendőrség, idén pedig Hollandiában szurkoltak a stadionon kívül), úgy gondolták, új eszközhöz folyamodnak.

Népligeti meccsnézés helyett – eddig így demonstráltak a stadionon kívül nagyobb meccsek alatt – a vasárnapi, Diósgyőr elleni bajnoki meccs után Soroksárra vették az irányt, hogy Kubatov Gábor elnök háza előtt tüntessenek. (Képek forrása: fradimob.hu, Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül, facebook.com/szszjn)

kubatovtunt1

Egyik forrásunk szerint legalább fél éve készültek erre, nagyon sokan győzködték már eddig is a hangadókat, hogy lépjék meg ezt. Az egyik résztvevő szerint kb. 800-1000 fradista lehetett ott a klubelnök házánál vasárnap este. De nemcsak ők, hanem a helyszíni képek tanúsága szerint a rendőrség is nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

Az ultrák pedig azt állítják, a Kubatov-házban a klub biztonsági szolgálata, a Fradi Security emberei voltak szép számban. A tüntetésen nem történt atrocitás a klubelnökre záporozó verbális agresszión kívül.

kubatovtunt2

A tüntetés utóélete érdekesebb lett. Előbb, még csak a tüntetés tervére reagálva Thomas Doll, a csapat német edzője nyilatkozta azt, hogy a szurkolóknak a stadionban lenne a helyük, nem a klubelnök házánál.

Majd hétfőn – nem kevés habonyizmust bevetve – nem a klub hivatalos kommunikációja (amely mindig hallgat a konfliktusos helyzetekben), nem Kubatov Gábor, és nem is a Fidesz szólalt meg, hanem a pártigazgató felesége, Kubatov Ágnes.

Érthető húzás, hiszen az ultrák is ráléptek az elnök magánéletének küszöbére, így a családjáért aggódó édesanya joggal fordulhat MTI-közleményben a tüntetőkhöz. Ebben arra kérte őket, hogy többé nem menjenek a házukhoz.

„Tisztelt tüntető ultrák, azokhoz szólok önök közül, akik vasárnap este az otthonunknál szidalmaztak bennünket. Nagy tisztelettel arra kérem önöket, hogy ne jöjjenek többet az otthonunkhoz, ahol a gyermekeinket, többek között a 12 éves kislányunkat is neveljük. Kérem, értsék meg, miközben ordítva a férjemet szidták, közben bennem és a kislányomban keltettek félelmet.

Kérem, gondolják végig, mi köze egy 12 éves kislánynak, vagy nekem az önök vélt sérelmeihez, miért kelljen félnie a gyermekemnek? Önök helyénvalónak tartják, ha olyan pólókat nyomtatnak Kubatov családfa címszó alatt, ahol egy fára fel vagyunk akasztva mi szülők a gyermekeinkkel együtt, vagy azt kell olvasnunk, hogy Kubatov, haljon meg a családod? De eddig legalább csak megírták, kinyomtatták, mit gondolnak, most azonban eljöttek hozzánk. Azt kizártnak tartom, hogy ezt bárki normális lépésnek tartsa, szurkoljon bármelyik csapatnak, éljen bárhol, gondoljon bármit a világról. Ezért még egyszer azt szeretném kérni önöktől, hogy ne jöjjenek többet az otthonunkhoz, hagyjanak bennünket nyugalomban élni! Ezúton lezártnak tekintem a témát, és arra szeretném kérni önöket, hogy mérlegeljék a kérésemet.”

Az ultrák egyik hangadójának nekiszegeztük a kérdést, hogy valóban szimpatikus lépésnek gondolják-e egy politikus magánéletét belevonni a köztük egyre jobban elmérgesedő viszonyba. Azt a választ kaptuk, hogy nem a saját fejükből pattant ki az ötlet, évekkel ezelőtt maga Kubatov Gábor javasolta nekik, hogy ha egy vezetővel gondjuk van, akkor menjenek a háza elé tüntetni.

Igaz, akkor nem a saját otthonára gondolt, hanem a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) lépéseivel elégedetlen szurkolóknak azt javasolta, hogy tüntessenek Csányi Sándor háza előtt. (A Fradi-elnök két évvel ezelőtti ötlete kitudódott, és rendőrségi kérdezősködésekhez vezetett, erről ennek a cikknek a végén olvashatnak részletesen).

kubatovtunt3

Az ultrák a Fradi-elnökkel szembeni sérelmeik mellett azt is hangsúlyozzák, a politikus feleségét nem zavarja-e, hogy szemtanúk szerint Szabó „Szőke” Ferenc, a biztonsági szolgálat egyik szurkolói koordinátora is Kubatovék házában tartózkodott. Szabó ugyanis tíz évet ült emberölésben való bűnrészességért.

Az ultrák válaszközleményt is kiadtak a politikusfeleség megszólalására.

A CSALÁD SZENT ÉS SÉRTHETETLEN!

Tisztelt Ágnes!

Az ön férje eddig mindig azt mondta, hogy ne a stadionhoz szervezzünk tüntetést, hanem oda menjünk, ahol problémánk van. Legyen az egy MLSZ elnök háza vagy épp egy klubelnöké. Az ön férje azt is mondta, őt szidjuk nyugodtan amíg bírjuk, mert őt az nem érdekli.

Ön helyénvalónak tartja, hogy kopasz, zavaros hátterű verőlegények látogatnak meg minket otthonunkban, vagy a munkahelyünkön és fenyegetnek minket?
Ön helyénvalónak tartja, hogy több ezer kilométert utazunk szeretett klubunkért egy idegen országba, hogy szurkoljunk neki, de saját vezetőink jóvoltából még a városba sem léphetünk be és kiutasítanak minket Boszniából vagy épp Horvátországból?
Ön helyénvalónak tartja, hogy hétről hétre „véletlenszerű” NAV ellenőrzéseket tartanak több szurkoló munkahelyén?
Ön helyénvalónak tartja, hogy nyomozók jelennek meg az otthonunkban a rendőrségre beérkezett „névtelen telefonhívásokra” hivatkozva?
Ön helyénvalónak tartja, hogy az ön férje intézkedései nyomán több ezer ember, köztük családok, nők és gyermekek nem tudják buzdítani a lelátón szeretett csapatukat, ami számukra az egész életüket jelenti?
Ezek mind-mind a történelem egy sötétebb korszakát idézik meg számunkra!

Ön szerint ezt meddig kell tűrnünk?
Ön el tudja képzelni, hogy egy több ezres nagyságrendű tömeg ok nélkül tüntet valakinek a házánál?

Kedves Ágnes! Igaz az a hír, hogy amíg ezres nagyságrendű tömeg tüntetett az önök háza előtt, addig a házban több, a klub alkalmazásában álló börtönviselt ember tartózkodott, köztük egy gyilkosságért elítélt személy? Ön ilyen embereket beenged a házába, ahol a 12 éves kislányukat nevelik?

Tájékoztatásul közöljük, nem nyomtattunk pólókat Kubatov családfa címszó alatt. Ha az ön férje ezzel rémisztgeti önt, kérjük szóljon rá, hogy ne tegye! Mi is csak egy darab ilyen pólóról láttunk egy képet az interneten, de a tüntető ultrák egyike sem viselt ilyen pólót.
A család nálunk szent és sérthetetlen. Nem bántanánk sem önt, sem családját. Az ön férje azonban folyamatosan bántja a „fiait”. Legalábbis nemrég még így nevezte ezt a több ezer embert, akik a Fradi családjának a tagjai és akik ellen fordult.

Mi is kértünk a férjétől sok mindent, például azt, hogy távozzon a társaival együtt és fejezzék be a szurkolók üldözését! Ezt kérni is fogjuk, amíg el nem érjük a célunkat!
Kérjük, beszéljen férjével!

Köszönjük,
Ferencváros szurkolók

Most már egyértelmű, a Ferencváros vezetése elszámította magát keményvonalas szurkolóinak ellenállását illetően. Először abban tévedtek, hogy mennyien maradnak kint a stadionon kívül az ultrák ágálása miatt, majd a kitartásukat becsülték alá.

Az áhított „új szurkolók” pedig nem, hogy özönlenének a stadionba, hanem láthatóan továbbiakat veszítettek. Az ultrák nem is titkolják, a céljuk a Kubatov Gáborra nehezedő nyomás fokozása, és azt ígérik, hasonló akciókat terveznek a jövőben.

Csepregi Botond

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás