Egyéb

Ilyen volt az érpataki akasztós performansz belülről – vádat emelt az ügyészség

Közel egy évnyi nyomozás után a Nyíregyházi Járási Ügyészség vádat emelt Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester ellen folytatólagosan elkövetett közösség elleni uszítás bűntette miatt. Az ügyészség közleménye ugyan nem nevesíti az érpataki modell atyját, de mivel eddig egyetlen polgármester akasztotta fel izraeli vezetők bábuit a település főterén, biztosak lehetünk benne, hogy a közkedvelt OMZ-ről van szó.

A tavaly augusztus 3-án Érpatakon megrendezett eseményen én voltam az egyetlen fotóriporter- pályafutásom talán legnehezebb perceit éltem akkor át. A bőrömön éreztem, hogy mi az uszítás: az eseményről készült hangfelvételen hallatszik, ahogy a teljesen kiborult Orosz hergeli az akasztásra összegyűlt szimpatizánsait, a tömeg tapsol, valaki kilátásba helyezi, hogy „lecsap”.

Orosz egyfolytában ordít, a nemzetet tönkretevő ügynökök és a többi chemtrailes örökzöld mellett ilyeneket mond:

Balassi Andris nincs itt véletlenül? Ő annyira szereti móresre tanítani ezeket a mocskos sajtókat. (…) Én a mocskos liberális újságírókról beszélek. (…)

A felvételen hallható, ahogy Orosz szimpatizánsai gyalázkodnak és fenyegetnek, van itt minden zsindex-től a most-már-mennyél-innen-el – ig. Én  meg nyelek, néha érvelek, próbálom jobb belátásra bírni Oroszt, de nem hátrálok, mert képeket akartam készíteni az eseményről. A hosszú jelenet egy pontján Orosz így szól a körém gyűlt híveihez:

Hadd nézzük már meg! [a gépemen az addig készített képeket] Ti is akarjátok látni, nem, hogy milyen fotókkal, hogy akarja elmesélni Érpataknak a történetét?

Végül nem vertek meg, és közel ötszáz képet készítettem az akasztós utcaszínházról. Igaz, volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, nem úszom meg ilyen simán: a performansz vége előtt nem sokkal az egyik, engem korábban veréssel fenyegető férfi néhány skinheaddel beült a Swietelsky logóját viselő autóba, és elhajtott. Biztos voltam benne, hogy a faluból kivezető úton várnak rám, és úgy járok, mint a kurucékkal megveretett Szőllősi Gábor. Nem így lett.

 

Tegyük hozzá, nem ez volt az első ilyen kirívóan erőszakos Orosz szervezte utcaszínházi előadás: két héttel korábban, július közepén a Nyíregyházi Törvényszék épülete előtt, előre bejelentett nyilvános rendezvény keretében egy ügyészt és egy bírót akasztott fel megszokott stábja segítségével – Orosz így tudatta a világgal, hogy elégedetlen az igazságszolgáltatás teljesítnényével, már ami az ellene folyó, illetve az általa indított több tucatnyi peres eljárást illeti.

Annak a performansznak nem lett semmilyen következménye – tovább erősítve azt a benyomást, hogy az érpataki polgármesterrel szemben tehetetlen a magyar igazságszolgáltatás. Hiszen következmények nélkül követhet el magánlaksértést, működhet egy éven keresztül álpolgármesterként, használhat maga által adományozott doktori címet, vagy éppen sértheti meg durván és nyilvánvalóan a választás rendjéről szóló jogszabályokat.

Az izraeli politikusok akasztgatása azonban olyan provokáció volt, ami fölött már az ügyészség sem hunyhatott szemet – feltehető, ebben közrejátszott az izraeli nagykövetség tiltakozása is, amely egyértelművé tette a kormány felelősségét is az ügy kezelésében.

Két nappal később a Nyíregyházi Járási Ügyészség nyomozást rendelet el az ügyben, és a nyomozás lefolytatására az NNI-t jelölte ki. Az eljárásban tanúként hallgattak ki, és bekérték a az eseményről készített képeimet meg a fenti hangfelvételt. Oroszról köztudott, hogy minden mániákusan dokumentáltat, így feltehetőleg bőséges bizonyítékot találtak a nyomozók az önkormányzatnál két nappal később tartott házkutatás során is.

(Orosz ezt is dokumentáltatta, de vesztére a nyomozók ezeket a kamerákat is elvitték – ezzel újabb csapást mérve az érpataki modellre, hiszen Orosz szerint a kamerákat a közmunkások ellenőrzésére használták.)

 

 

A nagy lendülettel indult nyomozásból viszont közel egy év múlva lett vádemelés. Azt persze nem várja az ember az ügyészségtől, hogy két hét alatt emeljen vádat – de akkor is kérdés, mi tartott egy évig, mikor a „közösség elleni uszítás bűntette” elkövetése után két héttel minden szükséges bizonyíték a nyomozóhatóság rendelkezésére állt.

Móricz Csaba

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1120 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás