Egyéb

Álhírekkel, erőszakkal a menekültek ellen – csúcsra járatja a gyűlöletkampányt a szélsőjobb

Álhírekkel, túlzó, háborús hangulatú tudósításokkal hergeli a közvéleményt a kormányzati spin doktorok által felügyelt közmédia. A Jobbik és csatolt szervei különböző megmozdulásokon próbálják az elégedetlenség hullámait meglovagolni. Intézményesült a gyűlölethisztéria, miközben szélsőjobb szervezetek azon vitatkoznak, mekkora legyen a migránsokkal szemben felmutatott radikalizmus mértéke.

Masszív bevándorlás-ellenes mozgósításba kezdett a Jobbik is az utolsó hetekben. A szélsőjobboldali pártnak nincs nehéz dolga: a kormány bevándorlás-ellenes kampánya a Jobbik szélsőjobboldali eszmeiségét idézi, kormánypárti és ellenzéki politikusok gyakran egymást túllicitálva nyilatkoznak nagyobb ökörségeket migrációs ügyben, a társadalom bűnbakképzésre fogható része hiszterizálódik.

Miközben a kormány xenofób hangulatú óriáspakátokkal, a Fidesz fegyveres bevándorlókkal riogatja az ország lakosságát, nézzük meg, hogyan válik teljessé a szélsőjobb egész pályás letámadása, hogyan jeleníti meg magát az emberek között a Jobbik, stratégiai szövetségesei segítségével.

„Civilizációk összecsapása”

Nem is olyan régen, 2013 novemberében, Vona Gábor, a Jobbik elnöke az iszlámot még az emberiség utolsó reményének nevezte, azóta nagyot fordult a világ. Az ún. „cigánykérdés” tematizálásával és a hátrányos helyzetű országrészek településein romatelepek előtt masírozó Magyar Gárdával a párt maximalizálta szavazótáborát, új ellenség után kellett nézni.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás után így kerültek a közel-keleti háborús konfliktusok miatt Európába menekülők a Fidesz mellett a Jobbik célkeresztjébe is. És a Jobbik tudta fokozni, az a legkevesebb, hogy az ellenzéki párthoz közel álló emberek „civilizációk harcának” vagy „népvándorlásnak” nevezik az Európa felé tartó menekültáradatot.

Hegedűs Lóránt református lelkész – a szélsőjobboldali párt egyik ideológusa – háttérhatalmat sejt a bevándorlási hullám mögött, szerinte ugyanez a hatalom a felelős a Magyar Gárda betiltásért is. Volner János, a párt alelnöke, egyenesen az Egyesült Államokat tette felelőssé, és több százezres bevándorló tömeget vizionált Magyarországra.

A párt vezetősége egyébként júniusban, a kormány első plakátkampányának elindulása előtt még azon kesergett, hogy a Fidesz-kormány elvette témájukat. Június elején, Z Kárpáti Dániel szerint, a Jobbik zéró toleranciát alkalmazna a bevándorlókkal szemben, egy hónnapal később Volnár János szerint „nagyon keveset, átmeneti időre” be lehetne fogadni. Jegyezzük meg: Magyarország jelenleg ez utóbbi stratégiát alkalmazza jelenleg is.

Senkit nem érdekeltek a Gójok

Akár úgy is fogalmazhatnánk: a Jobbik meglehetősen beragadt a startvonalon a migráció-ellenes kampány témájában. Június 20-án Szlovákiában, Pozsonyban a futballhuligánok és helyi szélsőjobboldali szervezetek az ország modern történetének legnagyobb neonáci demonstrációját szervezték meg.

Magyarországon és a nemzetközi sajtóban már mindenki a Fidesz tervezett plakátjairól beszélt, az ellenzéki szervezetek régen beígérték a szervezett plakátronglásokat, csak Vona pártja nem talált fogást a témán. Budapesten pedig a jobbikos körökben „fidesz-csicskának” tartott gój motorosok szerveztek elsőként demonstrációt. Az érdektelenségbe fulladt tüntetésen az Átlátszó is jelen volt kamerájával.

A bicskei kamu „késelés”

Késsel hadonászott egy afrikai menekült a bicskei Tescoban, adta hírül a hirado.hu június 25-én. A közszolgálati televízió internetes felülete a Privát Kopó bűnügyi magazinra hivatkozott, amely köztudomásúan a kuruc.info neonáci weblap olvasóinak előszobája és kedvelt hírforrása. Később a rendőrség is közleményt adott ki, miszerint senkit sem akart megtámadni az afrikai férfi a bicskei Tescoban.

A hír eredeti formáját ekkor már átvették az Alfahír, a Kurucinfo és más Jobbik-közeli, vagy helyi Jobbik szervezetek weblapjai is, de a később mejelenő cáfolatot nem vagy – ahogy a közmédia trükközött – csak az eredeti címmel szereplő hírben bújtatták el.

Természetesen az eset után a Jobbik azonnal nyilatkozatot adott ki, miszerint „a menekülttáborok lakói egyre többször vegzálják a befogadó állam polgárait”, a párt pedig felemeli szavát a zárt menekülttáborok mellett.

A debreceni „civil” demonstráció

De nézzük, hogyan nyújt kart a Jobbik az üldözöttek felé, ahogy azt június 20-i közleményükben, cinikus módon állítják. Vona Gábor jelenleg épp középre tartó pártja nagy lendülettel, de meglehetősen óvatosan, a szélesebb közvélemény előtt rejtve kezdett bele a gyűlölethisztériába.

Június 25-én Debrecenben Keresztesy Gábor magánszemély kezdeményezésére gyűlt össze mintegy 100-200 ember a befogadóállomás előtt. A szervező Facebook oldaláról kiderült, a férfi aktív Jobbik szavazó, HVIM szimpatizáns. A rendezvényen jobbikos politikusok is megjelentek, de jelen volt Papp Viktor, fideszes önkormányzati képviselő, valamint a Magyar Önvédelmi Mozgalom szervezet tagjai.

Alig telt el néhány nap, váratlanul új lendületett kapott a menekültellenes hisztéria, amikor június 29-én, két menekültkérő között konfliktus robbant ki a debreceni befogadó állomáson egy 200 eurót is tartalmazó Korán miatt. Az eszkalálódó gazdasági-vallási vita végül azt eredményezte, hogy az állomáson tartózkodók egy része elhagyta szálláshelyét, két kuka tartalmát felgyújtották, elállták az utat. Végül a kiérkező rendőrök tettek rendet.

Az eset a hírhamisítók és dezinformátorok számára óriási lehetőséget teremtett, elképesztő mennyiségű álhír, félinformáció jelent meg. A gyanútlan olvasó úgy érezhette, mintha legalábbis az ISIS hadserege jelent volna meg Magyarország déli határainál és Debrecenben.

A rémhírek terjesztésében, a marginális szélsőjobboldali weblapocskák mellett, a közpénzen működő, állami közszolgálati televízió híradója járt az élen. Botokkal támadtak, gyújtogattak a debreceni menekülttábor lakói – számolt be a köztelevízió weblapja a debreceni eseményről. A hír linkjében még az autósokra támadtak megfogalmazás is szerepelt.

Az ilyen és ehhez hasonló hírek azt sugallták, mintha az egyébként mintegy kétszeres létszámban túlzsúfolt tábor lakói a debreceniekre támadtak volna, holott egy belső és a táborvezetők által gyorsan kezelt konfliktusról volt szó, az autósok megtámadásáról pedig nem volt szó.

A Jobbik nem hagyhatta ki a debreceni ziccert, néhány nappal a befogadó tábor melletti konfliktus után, július 5-én, immár a pártszíneket, zászlókat nyíltan is felvállalva, újabb tüntetést szervezett. Alátámasztotta ezt a június 25-i tüntetést szervező „magánszemélynek” Facebook július 6-i bejegyzése is, amely szerint „tegnap négyszer annyian voltunk, mint előzőleg”.

Apáti István, a Jobbik alelnöke beszédében önvédelemre szólította fel a debrecenieket, mert „a drága néger urak bozótvágókkal elindultak”. Volner alelnök fokozta a Hír Tv stúdiójában, szerinte „autókat is borogattak” a tüntetők.

Ultrák a határon

Aktivizálódtak a Jobbik stratégiai szövetségesei is. Június 26-án, több futballklub ultracsoportja látogatott ki a szegedi ártérbe, illetve a Mórahalom melletti határszakaszra, hogy „menekültekbe botoljanak” vagy ahogy később fogalmaztak „felmérni a helyzetet bevándorló ügyben”. Menekültekkel aznap nem találkoztak.

Az azóta törölt Utras Liberi oldalon megfuttatott fotó alatti megjegyzések alapján erőszakos cselekmények elkövetésére is lehetett következtetni. Az Átlátszó később megkereste az ultracsoportok egy-egy tagját, akik elmondták: nem akartak ők senkit sem bántani, terveik szerint csupán a szemetet szedették volna össze a bevándorlókkal és kihívták volna rájuk a rendőröket. Az ultrák elképzeléseiről bővebben itt olvashat.

Betyársereg a pályaudvaron

Július 7-én a Jobbik-közeli Betyársereg néhány tagjai a szegedi nagyállomáson portyázott, jól láthatóan bevándorlókat kerestek. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a közrendet, atrocitás nem történt. Az Index írta meg, hogy az eset következményeképp a Betyársereg és Ásotthalom polgármestere között  viszony megromlott.

Kiderült: a betyárok menekültet akartak verni, Toroczkai viszont nem állt melléjük, sőt az általa, helyette küldött mezőőr „megsétáltatta” a Betyársereg tagjait, akiket még a rendőrség is kinevetett. Végül a szegedi pályaudvaron a készenlétisek oszlatták fel az önkéntes határőröket. Látható: a radikálisok talpasai és a mozgalom kényelmes pozíciókat elfoglaló vezetői között éles szembenállás alakult ki, noha ezt a Betyársereg közleményében cáfolta.

Válogatott rémhírek az interneten

Az internet mélyén is csúcsra járt a gyűlöletpropaganda és uszítás. A Natasa Berki álnéven posztolt, 17 magyar városban lesz menekülttábor. A te városod közte van? című hír nagy karriert futott be a világhálón, több ezren ezren oszották meg.

A hír az internet szemetesládájának tartott, megosztásokat pörgető bulvár-trash hírek világában landolt és élte önálló életét. A megoszthato.blogszpot már csak 16 városról írt, ahogy az elkepeszto.net is 16 város retteghet címmel osztotta tovább az álhírt.

A Jobbik-közeli Alfahír szintén élen jár az álhírek terjesztésében. A Bevándorló erőszakolt magyar lányt a vonaton című írás alapja egy beszélgetés, amelyet Kisberk Szabolcs, a Hír Tv Célpont egykori szerkesztője, jelenleg a Jobbik-közeli N1 TV főszerkesztője készített. Egy neve elhallgatását kérő, arcát nem vállaló lány állítása szerint a Budapest-Cegléd vonalon egy „külföldi állampolgár” megerőszakolta.

A szélsőjobboldali újságírók által felépített csapda tökéletes: az olvasók nagy része nem fogja végignézni a majd húsz perces anyagot, a címben elhelyezett kulcsszavak pedig elirányítják, itt csak arra lehet gondolni, hogy a mostani menekülthullámmal érkezett az elkövető.

A rendőrség válaszából ugyanakkor kiderült, hogy az erőszakoskodó férfi szerb állampolgár volt, amely országból az utóbbi időben nem érkezett regisztrált bevándorló ráadásul, az Alfahír állításával ellentétben, már őrizetbe helyezték.

Ultras Liberi: törölve

A bevánorlás-ellenes gyűlölethisztériát túltoló, felhergelt talpasok áldozatává vált a sportot a politikiával gyakran összekeverő magyar ultra csoportok Facebook oldala is, törölték. A kezdetben a labdarúgással kapcsolatos oldal az utóbbi időben főként a melegekkel és a bevándorlókkal foglalkozott.

Július 5-én egy olyan bejegyzést osztottak meg, amelynek írója tudni vélte, néhányan direkt hashajtót kevertek a menekültek ételébe, majd romák által sűrűbben lakott városrészbe irányították őket.

Az Ultras Liberi saját weblapján elismerte, a Facebookhoz érkező bejelentések miatt törölték oldalukat. A csoport ezután többször megkísérelte újraindítani Facebook oldalát, sikertelenül. Természetesen a szélsőjobb oldalon egyből tudni vélték, kik szüntették be az oldalt.

A neonáci nemzeti.net szerint a „liberális zsidók próbálják ellehetetleníteni”az Ultras Liberit, a Fidesz által pénzelt Pesti Srácok azt írta, hogy a „A Soros-fiúk hallgattaták el az ultrákat”.

Feketét vertek a fradisták

A Pesti Sráck által megszólított Ultras Liberi főszerkesztő állítása szerint ők csak viccből rakták ki a bevándorlók félrevezetésére felszólító üzenetet. Ez a cinikus álláspont általában jellemző a magyar kormány által elindított, és a neonáci weblapok, csoportok által feltekert gyűlöletpropagandára, amely végül megérkzett a hétköznapokba is. Erről több beszámolóból értesülhetünk.

A Ferencváros nemzetközi selejtező mérkőzést játszott a holland Go Ahead Eagles csapata ellen. A mérkőzés után hazafelé tartó „szurkolók” egy színes bőrű fiatalembert találtak meg a metrón. Minden nagyon gyorsan történt, az áldozatot többen megütötték fehér barátnője és az utasok szeme láttára. A bővebb beszámolót itt elolvashatja.

Mások arról írtak a tumblr-en, hogy postán kérték számon, amiért egy külföldi férfinek segített az ügyintézésben. Július 13-án, a Népszabadság számolt be, fotósukat megtámadta egy férfi, mikor fényépeket készített a migránsokat segítő önkéntesekről.

Újabb „háborús jelentés” a köztévén

A migránsok fővárosi megjelenésével párhuzamosan a rémhírek a vidéki helyszínek mellett Budapestet is célkeresztbe vették. Július 4-én háborús hangvételű hiradós anyagban számolnak be a „bevándorlókról, akiket eddig a pályaudvaron lehetett látni, ,mostanában viszont már a belvárosban is felbukkannak”.

„Folyamatosan járőröző rendőrökről”, „bujkáló migránsokról”, „táborozó, illegális migránsokról”, „a rendőrökről, akik felderítik a bevándorlók búvóhelyeit”, és egy „csecsemőről, akinek dupla pelenkájában több ezer eurót találtak” szóltak a hírek.

Incze Béla újra akcióban

A fővárosban egyébként nem túl erős Jobbik másik testvérszervezete, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom júliusban lépett akcióba.

Emlékeznek még Incze Bélára? A Hatvannégy Vármegye Mozgalom alelnöke volt az, aki azt kivánta az ELTE-n tanuló egytemistáknak, hogy Londonban egy McDonaldsban, diplomájukkal a kezükben haljanak éhen, de 2013-ban őt és társát gyanusították meg azzal, hogy több budapesti, zsidó vonatkozású emlékművet megrongáltak, azután, hogy Dániel Péter ügyvéd vörös festékkel öntötte le a Somogy megyei Kerekiben felállított Horthy szobrot.

Incze csütörtökön társával a Keleti Pályaudvaron hívta rá a rendőröket az éppen ott éjszakázó bevándorlókra, akik jó eséllyel másnap tovább álltak volna. A koncepciós műsorban a HVIM alkalmazottjai magukat a Keleti Pályaudvar „felszabadítóinak” mutatták be, a „razziákat” pedig addig fogják folytatni, amíg a rendőrség nem cselekszik „önszántából”.

Az eset kapcsán megjegyezzük még, hogy a Klubrádió úgy értesült, a bevándorlókat megtámadták, de a rendőrség ezt az álhírt is később cáfolta.

Tüntetés a Keleti pályaudvarnál

Az éjszakai akció a pénteki, Keleti Pályaudvar elé szervezett HVIM demonstráció felvezetése volt. Az „Itt az idő! Védjük meg magunkat! Magyarország nem menekülttábor!” elnevezésű bevándorlás-ellenes megmozdulásra előzetesen mintegy ezer ember jelezte részvételét. A rendezvény bannere alapján a támogatók között ott volt a Jobbik-közeli Szent Korona Rádió, az Alfahír és a Kurucinfo, a Hunhír és az Ultras Liberi is.

A masszív kampány ellenére, végül mindössze száz ember gondolta úgy, hogy személyesen is kinyílvánítja bevándorlás-ellenes véleményét jelenlétével a pályaudvar előtt.

A másik Magyaroszág

A kormánynak sikerült rémhírekkel és a gyűlöletkampányra fogható ellenzéki csoportokkal karöltve, a valósággal szembe fordítani a magyar társadalom jó részét: a több százezer fős kivándorlás és a tragikus népességi adatok ellenére ma már a magyarok többsége az évente nagyjából félezer, átmeneti regisztrált betelepülő státust jelentő bevándorlást tartja súlyosabb problémának az országra nézve.

Örvendetes tény, hogy a felfokozott gyűlöletkampány ellenére, a Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint, az emberek 56 százaléka inkább nem építené fel a kerítést a szerb-magyar határon. A kormányt persze ez nem érdekelte, július 13-án hozzáfogott a déli határon egy próbakerítés megépítéséhez.

A kormány és az ellenzék egy része által bemutatott bevándorlás-ellenes szésőjobboldali hisztéria-kampány eddigi mérlege összességében vegyes. Bár az internetet böngészve, a különböző hírek kommentárjait olvasva lehet olyan érzésünk, hogy szinte az egész ország áldozatává vált a mesterségesen felpörgetett idegengyűlöletnek, a valóságban több pozitív fejlemény is történt.

A héten már a nemzetközi sajtóban is téma volt a menekülteket önzetlenül segítő magyarok fellépése: a szlovák aktuality.sk internetes portál munkatársai Szegeden jártak és ott készítettek teljesen pozitív kicsengésű riportot a magyar emberekől.

A különböző migrációs szervezetek is rendkívül hatékony, bár kevésbé látványos, de gyakorlati, segítő munkát végeznek, Szegeden, Budapesten és az ország több más városaiban is önkéntesek tucatjai segítik az országba érkező menekülteket. Ételt, italt, alapvető információt osztanak meg velük, segítik továbbhaladásukat.

Az utóbbi napok fejleményei alapján ők nemcsak szabadidejüket, de az aktivizálódó szélsőjobbos rohamcsapatok miatt, testi épségüket is kockáztatják. Pozsony, Brno és Prága után, a Keleti pályaudvar előtt tartott neonáci demonstrációval párhuzamosan ellenvéleményét fejezte ki több tucat ember Budapesten is.

A kormány idegenellenes plakátkampánya ellen hatékonyan lépett fel a magyar civil társadalom. A Vastagbőr blog és a Kétfarkú Kutyapárt közös akciójában pillanatok alatt összegyűlt több, mint 30 millió forint egy ellenplakát-kampányra. Az akció hatékonyságát jelzi, hogy a napokban a kormányzat bejelentette: az egymilliárdos idegenellenes nemzeti konzultáció és a 300 milliós plakátkampány után újabb százmilliókat tervez kampánycélokra elkölteni, az ellenzék „nettó hazugságai és csúsztatásai” miatt.

Bőtös Botond

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1120 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás