Egyéb

KiMitTud: túl az 5000. adatigénylésen – a Blikk a norvégüldözés költségeiről kérdezi a NAV-ot

A Blikk az adóhatósághoz beadott, a civil szervezetek vizsgálatáról szóló kérdése a jubileumi adatigénylés a KiMitTud közérdekűadat-igénylő oldalon.

A civil szervezeteknél folyó NAV-vizsgálat hány munkaórát emésztett fel, mennyibe került, hány munkatárs dolgozik az ügyeken és mekkora összegről van szó az igénylésben szereplő hét civil szervezetnél – ezeket a kérdéseket küldte el a Blikk az Átlátszó.hu közérdekűadat-igénylő portálján, a KiMitTudon keresztül az adóhatóságnak. Ennél keresve sem találhattunk volna jobb témát a portálon elindított 5000. adatigényléshez.

A KiMitTud fennállása óta számos fontos témában volt nem csak az Átlátszó vagy más szerkesztőségek újságíróinak, de mindenkinek, aki valamilyen közintézménytől szeretett volna adatot kérni. Sajnos, nem minden adatgazda tartotta be a törvényileg előírt kötelezettségét az adatszolgáltatásra, de ezért számos bírósági eljárás is indult, egy egészen odáig fajult, hogy a rendőrség elfogatóparancsot adott ki a közmédia egyik volt munkatársa ellen adateltitkolás miatt.

 

 

A közérdekű adatok igénylése most különösen aktuális téma. A kormány ugyanis éppen most készül korlátozni az információszabadságot, hiszen kivételes eljárásban, érdemi tárgyalás nélkül vitatták meg azt a törvényjavaslatot, hogy önkényesen megállapíthatnának költségtérítést a közintézmények az adatigénylésért, kiterjesztenék a döntés-előkészítési adatok hozzáférésének korlátozását, sőt, szerzői jogi védelem alá eső közérdekű adatok kiadását is korlátoznák.

Az új változások ugyan meg fogják nehezíteni az adatigénylők helyzetét, de teljesen reménytelenné nem teszik a helyzetet, ezért mindenkit arra bíztatunk, használják a KiMitTudot, hogy a 10 000. adatigénylésre ne kelljen újabb három évet várni.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás