Egyéb

Főállásban oknyomozunk – Rádi Antónia támogatási felhívása

Rádi Antónia vagyok, újságíró. 2015 januárjában csatlakoztam az Átlátszó csapatához, amelynek én vagyok az egyik rangidős tagja: több mint húsz éve kezdtem a pályát. Dolgoztam napi- és hetilapnál, tanítok médiaszakos főiskolásokat.

Átlátszós cikkeim közül a legfontosabbnak az V. kerületi ingatlanügyeket bemutató sorozatot, s a belvárosi mutyival összefüggő (és egyéb) kérdésekben Portik Tamással készült interjút gondolom, ha még nem olvastad, itt, itt, itt és itt megteheted.

Rádi Antónia elnyerte a Bossányi-díjat

Rádi Antónia az Átlátszónál folytatja

Remélem, hogy az olvasók is érzik és értékelik azt, amit én az Átlátszó legnagyobb előnyének gondolok: azt hogy nem mellékesen, egyéb, adott esetben úgymond könnyedebb témák és műfajok mellett, hanem „főállásban” oknyomozunk.

Egyrészt, mert hiszünk benne, hogy (ha valami egyáltalán…) csak a korrupció következetes és elkerülhetetlen leleplezése, az ettől való félelem tántoríthatja el az enyveskezűségre hajlamos uralkodó osztályokat a második legősibb mesterség űzésétől, a lopástól, másrészt azért mert őszintén élvezzük ezt a munkát.

Fontos, hogy bevonjuk benneteket is: várjuk történeteidet, dokumentumaidat, s ha például éppen neked van szükséges valamelyik közhivatal közérdekű adatára, segítünk azt megszerezni.

A legkisebb is számít – megduplázták az Átlátszó büdzséjét az előfizetések és a kisadományok

Hároméves az Átlátszó – van itt négyezer független ember?

Előfizetőket keresünk – Halász Áron támogatási felhívása

Előfizetőket keresünk – Kovács Ildikó támogatási felhívása

Most itt lehet szabadon újságot írni – Mong Attila támogatási felhívása

Mindez nem működne a hagyományos médiastruktúrában: egy klasszikus kiadóház profitra törekszik, márpedig az oknyomozás időigényes és költséges, ráadásul lépten-nyomon konfliktusokkal jár, adott esetben éppen azokkal, akik hozzásegíthetik a tulajdonosokat a nyereségükhöz.

Nem működhet, Magyarországon különösen nem, a közszolgálati modellben sem: az adófizetők pénzén (a ti milliárdjaitokkal) fenntartott közmédia éppen egyike azoknak a politikavezérelt közpénzcsapdáknak, amelyek tevékenységét az elsők között kellene bemutatnia, ha erre adná a fejét. Tudjuk, látjuk, nem adja.

Hozzád fordulunk inkább. Az előfizetés a nyomtatott média esetében elfogadott dolog. Gazdasági törvényszerűségek – a hazai hirdetési piac soványsága – miatt előbb-utóbb szinte bizonyosan az lesz az online sajtóban is. Mi előre hoztuk ezt. Miért? Hogy továbbra se legyen szükség „igazi” tulajdonosra, aki távoli profitreménye vagy egyéb érdekei szerint dirigálja, de akár manipulálja is a tartalmat, s így közvetve az olvasót.

Ha megteheted, hogy előfizetsz, tedd meg most – és ezzel segítesz is. Nem csak a mi munkánkat, hanem azokat az olvasókat, akik jelenleg nem engedhetik meg maguknak, hogy támogatást adjanak. Hiszen az ingyenesség megmarad – ennyiben más a mi „előfizetésünk”, mint a standon vásárolni újságot.

Mit kapsz cserébe? Olyasmit, amivel már-már urizálni lehet: tájékozottságot. Hiszen ez a munkánk: vasárnapi „boltbezárás” nélkül, real time tenni átlátszóvá, hogy hová folyik az adód, a mi adónk, mi lesz a közös országunkkal.

Én például tervezem bemutatni a politikusok, politika közeli mágnások második generációját, a rokonság vagyonosodását, illetve tervezek foglalkozni a szélsőjobbos szervezetek finanszírozásával – egyebek mellett ebben is segítesz, ha az előfizetés mellett döntesz. Köszönöm.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás