Egyéb

Megszűnnek a kereskedőházak?

Megszünteti négy kereskedőház-cégét a magyar állam többségi és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kisebbségi tulajdonában lévő, a brókerbotrányban, mint a becsődölt Quaestor-csoport szemfüles, a pénzét időben, a keményen dolgozó kisbefektetők előtt kimentő ügyfele érintett MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Az MNKH-tulajdonú Azeri-Magyar, az Emirátusok-Magyar, a Jordán-Magyar és a Kazahsztáni-Magyar Kereskedőház Kft. papírforma szerint tovább működik: valamennyi kft beolvad a szintén MNKH tulajdonú MNKH Közép-Európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft.-be. A Cégközlönyben nem látszik, hogy döntöttek volna az orosz, a kínai és a török kereskedőházról.

Az átvevő kft-t, akár csak az anyacég MNKH-t a cégnyilvántartás és a kereskedőházak honlapja szerint Kerekes György vezeti, minapi hírek szerint azonban ő távozik posztjáról – a hivatalos közlések szerint elhatározásának nincsen köze a Quaestor-botrányhoz – nem csak hogy az előzetesben lévő brókerház-vezető Tarsoly Csabánál parkoltatták a milliárdjaikat, de az ő cége közreműködött kereskedőházak működtetésében is -, Kerekes úgymond a versenyszférában képzeli el karrierje folytatását. Utóda Ducsai-Oláh Zsanett lesz.

A Cégközlöny szerint az Egerbe bejegyzett, 2013-ban alakult, abban az évben árbevétel nélkül, veszteségesen gazdálkodott MNKH Közép-Európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft.-t a négy kereskedőház-cég beolvadása után a piliscsabai Kupcsok Lajos, a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára irányítja majd.

Kapcsolódó cikkek

Líbiaiakkal építkezik a keleti nyitás ex-BM-es apostola

Ma éjjel nem alszunk – az első pesti oligarchabuli főhőse

Erősen kamugyanús a tűzijátékozó karcagi kazah konzul diplomája

A közzétett beolvadási mérleg-tervezet szerint a kft-k valóságos klónok: a fúzióban részes öt cégből négynek a saját tőkéje, forgóeszközállománya, készpénze, jegyzett tőkéje és az eredménytartaléka is fillére azonos volt 2013 decemberében (a többi feltűntetett adat pedig nulla forint).

A kereskedőházak 2013-ban kezdtek burjánzani: az MNKH és magánvállalkozók is nyitottak, mint tevékenységükre rálátó forrásunk fogalmazott „minden görbe bokorban”, nem ritkán ugyanott (például Oroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán) mégsem lelni nyomát sem jelentősebb üzletnek, sem számottevő kereskedelmi felpörgésnek az érintett relációkban.

A korábbi terv a jelenlegi körvonalazódóval ellentétes volt: az MNKH fontolgatott további terjeszkedést, illetve azt, hogy felvásárolja a magántulajdonú kereskedőházakat, a Kazahsztáni-Magyar Kereskedőház Kft. például Horváth László tiszteletbeli kazah konzul L.A.C. Holdingjáé volt. Utóbbi éppen akkor szűnik meg – igaz, beolvadással, tehát jogutóddal -, amikor Orbán Viktor népes kísérettel Kazahsztánba látogatott.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás