Egyéb

Bánki Erik: képviselői reklámcég a luxuslakóparkban

A Római-parti Welness Otthon lakóparkba jegyeztette be új reklámcégét Bánki Erik (Fidesz) országgyűlési képviselő. A hárommillió forint törzstőkével létrehozott Pannon PR 2020 Kft. száz százalékos tulajdonosa és ügyvezetője is Bánki, s kizárólag reklámügynöki tevékenységgel foglalkozik majd. A székhely-ingatlan is kőtődik hozzá: felesége cége a tulajdonos.

Hasonló nevű pr-cég tavaly óta működik Pécsett, a Marketing Pannon PR Kommunikációs Kft., tulajdonosai Schmidt Dávid és Schmidt Ákos. A Gastro Verticalis nevű pécsi vendéglátócégben is érdekelt Marketing Pannon PR-nak látszólag nincs köze a budapesti vállalkozáshoz, különös egybeesés ugyanakkor, hogy honlapján – bár Barányában, Somogyban és Tolnában vállalnak rendezvényszervezést – az esztergomi Aqua Sziget fürdőt népszerűsíti több hirdetéssel is.

Márpedig az Aqua Sziget ha bonyolultan is, de kapcsolódik Bánkihoz: a fürdő mellett szállodát építő  cég az Aquaplus Kft. érdekeltsége, amelynek vezetője, György Zoltán egy másik vállalkozásában, az Aqua Holding Kft.-ben a tulajdonostársa volt Bánkinak.

Kapcsolódó cikkek

Dél-dunántúli fürdőbirodalom – Bánki Erik pályaképe

Lázár, a földesúr, Semjén, a puritán – vizualizáltuk a képviselők vagyonnyilatkozatait

Pasa parki lakásáról kérdeztük Vargát: a miniszter pontosította a vagyonnyilatkozatát

A Simicskó családnak öt lakása van egy újépítésű balatonparti lakóparkban Siófokon

600 millió forint uniós támogatást juttat az Orbán-kormány a felcsúti Orbán-alapítványnak kisvasútra

Több mint ügyvéd – Seszták Miklós fejlesztési miniszter és a Ramiris cégcsoport üzleti kapcsolatai

Bánki szűkebb pátriája történetesen egybe esik a Marketing Pannon PR-éval: a mohácsi politikus évtizedek óta pártja Dél-dunántúli erős embere – az Átlátszó róla szóló portréját itt olvashatja. A politikus céghalmozó, elsősorban ingatlanos, de „egyéb kiegészítő szolgáltatással” foglalkozó vállalkozást is futtat, s nem csak Magyarországon: Szatmárnémetiben és Nagyszalontán van agrárbefektetése, s vagyonnyilatkozata szerint Zeta GmbH néven működtet vállalkozást Németországban, a svájci határnál fekvő Lindauban, a Boden-tó partján.

A divat- és formatervezésre szakosodott, 50 százalékban általa tulajdonolt Envi Consult Kft. székhelye egyébiránt ugyanabban a luxus-lakóparkban található, mint az új reklámcég. Bánkinak, a képviselő legfrissebb, január 20-án kelt vagyonnyilatkozata szerint egy 47 négyzetméteres ürömi társasházi lakás az egyetlen ingatlanvagyona. Annál tetemesebb az értékpapír-fölhalmozás: részvényekben névértéken 63 millió forintja, állampapírban 111 ezer eurója, befektetési jegyekben 236 ezer eurója és 3 ezer dollárja volt a politikusnak januárban, amit kiegészített egy 1,5 millió forintos életbiztosítás, kétmillió forint készpénz, 11,4 millió forint számlakövetelés és 400 ezer forint értékű valuta – igaz, eközben csaknem tízmillió forint tartozást is fölhalmozott.

A vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályok szerint a családtagok bevallása nem nyilvános – még a házastársaké sem, holott (főszabályként, eltérően rendelkező házassági szerződés hiányában például) a vagyonuk közös, tehát ami a házastársé, az a vagyonnyilatkozattételre kötelezett közszereplőjé is egyben. Bánki vagyonnyilatkozata sem utal a Római-parti, az ártérben épült, alighanem ezért társas üdülő-apartmanként nyilvántartott 93 négyzetméteres ingatlanra, holott van köze hozzá.

A Duna-parti ingatlan – amelyet egyébként a Hír Televízió alapításában részt vett jobboldali milliárdos ügyvéd, Bálintfy Gábor érdekeltsége, az Avance Haus Kft. építtetett 2009-ben – tavaly november óta a B6 Rent Kft.-é, amely Bánki felesége, Bánki Ágnes tulajdona. A korábbi tulajdonos, a jelenleg fantomcégként kényszertörlés alatt álló A231 Kft. (azelőtt Hód-Ház) is Bánki Ágnesé volt 2009-től, a Hód-Ház egy ingatlancégtől vette meg a „nyaralót” 2010-ben.

Rádi Antónia

Fotó: innen.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás