Egyéb

Százezrek kormánypárti bloggereknek – az MTVA közzétette a szerződéseket

A közszolgálati médiát is megcsapta a XXI. század … no, nem arról van szó, hogy egy normális, beilleszthető videótárat csináltak, azért ott még nem tartunk, viszont vannak már náluk BLOGOK a Híradó oldalán. Persze nem úgy van az, hogy bárki csak úgy blogolhat, a „bloggereket” az MTVA kérte fel a blogolásra. A Cink szerint az egész ötlet Várhegyi Attilától származik, akinek a cége tanácsadást nyújt az MTVA-nak. Adatigénylésünk nyomán nyilvánosságra hozták a bloggerek szerződéseit.

screenshot_00162

 

A századvéges Lánczi Tamás elmondta a Cinknek, hogy „az ötlet az MTVA-é volt, ők kerestek meg. Tetszett az az ötlet is, hogy a közmédia megjelenik a műfajban.”

A bloggerek közül néhány: Schmidt Mária, Békés Márton, Megadja Gábor, Lánczi Tamás (Századvég), Prőhle Gergely (EMMI helyettes államtitkár), Szita Károly (Kaposvár polgármestere), Cser-Palkovics András (Székesfehérvár polgármestere), Dr. Kriza Ákos (Miskolc polgármestere), Dr. Páva Zsolt (Pécs polgármester), Nézőpont Intézet, Győri Enikő (2014-ig államtitkár).

„Nincs elvárás a látogatottságot illetően, a szerzők a MTVA Új Média Kft.-jével közvetlenül szerződtek” – ezt már Szita Károly mondta el a Cinknek. Emailcím nincs a blogoknál, kommentelni nem lehet – nem generálják a párbeszédet.

Minden blogger álma, hogy fizessenek a munkáért, nagyon örülünk, hogy az MTVA megbecsüli a szegény bloggerek posztokba belefektetett munakóráit… csak azt nem tudjuk, hogy mennyire becsüli meg?
Az MTVA ugyanis évi 80 milliárd adóforintból gazdálkodik, így jogunk van megtudni, hogy milyen a közszolgálati „bloggerdíjszabás”.

Ezért közérdekű adatigényléssel fordultam az MTVA-hoz:

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre urbanusblog.hu, gazdablog.hu, mozgasterblog.hu, messzelatoblog.hu, latoszogblog.hu szerzőivel kötött szerződéseket, amelyek tartalmazzák a szerzőknek járó javadalmazást.

Nagyon furcsa válasz érkezett válaszul:

A 2015.02.26-án hozzánk beérkezett közérdekű adatigénylésében érintett
dokumentumokat az alábbi linken keresztül érheti el:

http://skoffelza.hu/blog/meg_vagyunk_mi_adatigenyelve

Kérjük visszajelzésével megerősíteni szíveskedjék válaszunk elfogadását!

Tisztelettel,
MTVA Sajtóosztály

Ilyen csodálatos cikket rég olvastam! Csak úgy csöpög belőle az adófizetők pénzéért dolgozó közszolgálati dolgozó verejtéke.
A Skoff Elza ugyanis az MTVA saját blogja, amit a közszolgálat jegyében névtelenül írnak. Hello, BBC! 

„Olyan ez az adatigénylés, mint a szike: bárki használhatja, kérdés csak az, hogy milyen indíttatásból.

Az MTVA-nak küldött, szépen megfogalmazott, hivatalos gúny(á)ba öltöztetett közérdekű adatigénylések esszenciája tulajdonképpen egyetlen kérdésben summázható: „mennyi?”
Aztán amikor megvan az összeg, akkor jobbára az következik, hogy „de miért annyi?”, ez pedig már erősen szubjektív, tehát ingoványos talaj. Kiválóan lehet vele „demagógizálni”, kiszorozni, egészségügyi dolgozók, tanárok, kétkezi munkások béréhez hasonlítani, hogy „lám-lám hogy szórják itt a pénzt ahhoz képest, hogy ebből ennyi meg annyi ezt meg azt lehetne venni!”

Hát igen, nem semmi ez az Infotörvény, ugye? Meg az a fránya Alaptörvény? Durva dolgokat írt bele Szájer a laptopján …

39. cikk, (2) A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Az adófizetők pénzének elköltése közérdekű adat. Nyilvános. Nyilvánosnak kellene lennie. Ha valaki ezt titkolni szeretné, akkor ez az adat kikérhető. Alkotmányos alapjog. Ha nem adják ki, akkor perelhető. De ti ezt pontosan tudjátok, ugye MTVA? Hányszor is veszítettek a bíróságon, mert nem tettétek ki az MTVA oldalára, hogy mire és mennyit költitek az adófizetők pénzét, nem adtátok ki a közérdekű adatigénylésre, csak a vesztes bírósági per után. Hányszor veszítettek? Számoljátok még?
Sokkal jobb volt ez régebben, én elhiszem. Főleg 1990 előtt. Akkor aztán senki nem kíváncsiskodott.

Igen, kikérhető a közpénzköltés és ki is kérjük. Ha fideszes lennék, akkor azt válaszolnám, hogy „csak”, ha megkérdeznék, hogy miért. Egyelőre még a jogomban áll kikérni – nektek pedig ki kell adni.

El lehet menni a magánszektorba magántévét csinálni és akkor nem tetszenek kapni egyetlen adatigénylést sem.

„Aztán itt a díjazás: mennyit kapjon a szerző? Persze, az attól függ! Mennyit kér egy fellépésért Szintiboy, és mennyit egy Liszt Ferenc-díjas zongorista, vagy valamelyik tehetséges fiatal a Virtuózokból? Nyilván nem ugyanannyit. A mi bloggereink 15-40 ezer Ft között kapnak írásonként. Na, ezen aztán lehet vitatkozni, hiszen mióta világ a világ, sokkal könnyebb megmondani, hogy mennyi egy kiló cseresznye, mint egy kiló… tehetség, képesség, tudás, érték. Már meglétének ténye is szubjektív, hát még az „ára”! Ez az ingoványos talaj azoknak kedvez, akik szerint semmi se jó, és ráadásul még drága is. Persze azokon, akik saját gondolatok helyett kényelmesebbnek látják mások véleményét szajkózni mi sem segíthetünk, de mint más írásainkban is, a tájékozottságukra valamit is adó olvasókat most is több forrás megvizsgálására ösztönözzük: kérdezzenek meg más, „megélhetési blogolást” folytató oldalakat, vajon ott mennyit fizetnek? Amazoknak persze nem kötelező válaszolni, sőt annyit mondhatnak, amennyit akarnak, de legalább ennyivel lehet(ne) árnyalni a képet. Hogy akkor mi most felverjük az árakat, vagy leverjük?

Sajnos más, „megélhetési blogolást” folytató oldalak nem állami pénzen, nem közpénzből működnek. Nagyon szomorú, hogy egyesek képesek pályázati pénzekből, adományokból és hirdetési bevételekből megélni. Nektek egyikkel sem kell foglalkozni.  Mennyivel jobb lenne egy nagy kötelező Állami Blogszolgáltató …

És végül az, amikor a kérdező annyira nincs képben, hogy olyat kérdez, ami a részünkről nem is értelmezhető (vajon hogy fog így interpretálni?): kéri az MTVA szerződéseit a bloggerekkel! Hát kérem, ilyenek nincsenek! Nekünk ennyit is elég lenne mondani, de a tisztánlátás (meg azok) kedvéért, akik eddig nem vették a fáradságot, javasoljuk szíves megtekintésre a hirado.hu impresszumát.

Aki pedig teljesen el szeretne mélyedni a száraz adatokban, azokat MEGTALÁLJA ITT.

Ezt már nem teljesen értem. Azt írják, nincsenek szerződések a bloggerekkel, majd belinkelik az imresszumot, majd egy linket, aminek az a címe hogy http://mtva.hu/hu/sajtoszoba-main/sajtokozlemenyek/vallalati-sajtokozlemenyek/10660-szerzodesek-blog-irokkal  és mit találunk ott?

A szerződéseket a bloggerekkel … Tolmácsot kérek!

A szerződéseket 2015.március 10. kedden 13:01-kor tették ki, az adatigénylés megválaszolása előtt 1 órával.
Köszönjük, így kell jogkövetően teljesíteni egy adatigénylést.

A „bloggerek” jellemzően egyedi díjazásban részesülnek, aminek az összege nincs is a szerződésekben.
Vannak azonban olyan „bloggazdák”, akik havi fix összeget is kapnak, a posztok után járó díjazáson felül.

Prőhle Gergely helyettes államtitkár bruttó 250 ezer forintot kap + a posztokért egyedi díjazás.
Bunford Gerda Corvinus politológus hallgató havi bruttó 70 ezer forintot + a posztokért egyedi díjazás.
Lánczi Tamás (Századvég) havi bruttó 380 ezer forintot + a posztokért egyedi díjazás.
Baranyi Márton havi bruttó 250 ezer forintot + a posztokért egyedi díjazás.
Szita Károly polgármester havi bruttó 250 ezer forintot + a posztokért egyedi díjazás.
Papírbirka tanácsadó bt. (Juhász Anikó) havi bruttó 250 ezer forintot + a posztokért egyedi díjazás.
Schmidt Mária havi bruttó 0 forintot + a posztokért egyedi díjazás.

Március 15-én megújul az M1, megújul az M2, megújul a Duna Tv.

Ha ilyen kedves blogposztokkal teljesíti a közérdekű adatigényléseket az MTVA, akkor szórakoztató év elé nézünk.

screenshot_00164
screenshot_00167

screenshot_00166

Ferencz „Zero” Gábor

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás