elios

Cikkünk nyomán: Nyomozás indult Tiborcz István cégének közbeszerzései miatt

Az Átlátszó cikke nyomán tett feljelentést az LMP az Elios Zrt. által elnyert közbeszerzések ügyében. A nyomozást ugyanaz a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi, amely a belvárosi ingatlan-panama ügyében – elképesztő indoklással – megszüntette az eljárást. Az LMP azért tett feljelentést, mert a cég több közbeszerzést úgy nyert el, hogy az Elios akkori tulajdonosa részt vett a pályázatok előkészítésében. Az Átlátszó megtudta, az egyik vitatott  pályázatban Hamar Endrén kívül Tiborczék a keszthelyi kikötőbeli tulajdonostársa is megfordult. Lukács Krisztián cége, a Provital Zrt. bonyolította le a műszaki dokumentáció elkészítésére vonatkozó önkormányzati tendert, amit aztán Hamar Sistrade Kft-je nyert meg, a kivitelezésre vonatkozó pályázaton pedig az Elios futott be.

Rendőrségi nyomozás indult az Elios Innovatív Zrt. visszaélésgyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban – erősítette meg az Indexnek az ORFK. A Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen 1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett elkövetésének gyanújával.

Tavaly karácsony előtt írtuk meg, hogy az Elios Zrt. 2013-ban 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, ebből több mint egymilliárd forintnyit úgy, hogy Hamar Endre Sistrade Kft.-je is részt vett a pályázat műszaki előkészítésében – miközben Hamar az Elios Zrt. résztulajdonosaként közvetlenül is érdekelt volt abban, hogy a tendereken az Elios legyen a győztes.

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

2014 áprilisában Hamar eladta a Green Investments & Solutions Kft-t Tiborcz Istvánnak, ezzel Orbán Viktor veje újra 50 százalékos tulajdonos lett az Eliosban.  Ezt megelőzően az Elios 1,2 milliárd forint értékű megbízást nyert el Hévízen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Kalocsán.

A szekszárdi Elios-győzelmet Hadházy Ákos egy tavaly márciusi Facebook-posztjában előre megjósolta. Szekszárd esetében is a Sistrade készítette el az uniós pénzből finanszírozott tender dokumentációját. Az önkormányzat ennek alapján írt ki pályázatot a kivitelezésre, amelyen az egyedüli induló Elios Zrt. 548 milliós ajánlata lett a nyertes.

Hab a tortán, hogy a közvilágítás-korszerűsítésre kiírt pályázat lebonyolítója – egy évek óta meglévő keretszerződés alapján –  a Provital Zrt. volt. A Provital, pontosabban a Provitalban ekkor többségi részesedéssel bíró Lukács Krisztián és Tiborcz István együttműködése nem korlátozódik a szekszárdi projektre, a kapcsolat felbukkan a keszthelyi kikötő megszerzése kapcsán is.

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

A keszthelyi kikötőt üzemeltető önkormányzati céget a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. vásárolta meg, ennek a társaságnak az egyik ügyvezetője és résztulajdonosa Tiborcz István mellett Lukács Krisztián. Tény ugyanakkor, hogy Lukács a szekszárdi  pályázat benyújtásának idején már nem volt  tulajdonos a Provital Zrt.-ben, de a pályázat előkészítésének idején még igen.

 

Hadházy Ákos a blogján számolt be arról, hogy a szekszárdi városvezetés 2012 augusztusában milyen nehezen magyarázható gyorsasággal „jött rá”, hogy le kell cserélni az utcalámpákat, még akkor is, ha a 100 milliós önrészt igényló beruházás csak 20-30 év alatt térül meg. A szekszárdi képviselők 2012. augusztus 18-án kapták meg SMS-ben a meghívót a nemzeti ünnep utáni napra, augusztus 21-re összehívott rendkívüli ülésre, ahol először hallottak a nagy lehetőségről, és még a kormánypártiaknak is csak három napjuk volt, hogy megemésszék a 800 millió forintos projekt előkészítő anyagait.

Egyébként Szekszárd városa nemrég a városháza energetikai fejlesztésére írt ki pályázatot – ennek része napelemek telepítésére. A közbeszerzést 2015. február 2-án írták ki, az ajánlattételi határidő fenruár 19-e volt, vagyis mindössze 17 nap állt a pályázók rendelkezésére egy több száz oldalas, bonyolult műszaki tartalmú pályázat elkészítésére. Nehezen képzelhető el, hogy a feladat teljesítésére képes lett volna olyan vállalkozás, amelynek nem voltak előzetes információi a tenderről.

A határidőt február 20-án március 2-ára módosították, vagyis a módosított határidőtől számítva megint csak 12 nap állt a pályázók rendelkezésére. Feltehetjük, az eredeti kiírásra nem is mozdult rá olyan pályázó, amelyik nem készülhetett fel a kiírás megjelenése előtt – értelemszerűen a módosítással kapott további 12 nap sem növelte ezen vállalkozások részvételi esélyeit. A lebonyolító ebben az esetben is a Provital Zrt. lett.

Az Index azt írja, hogy a Sistrade honlapján fellelhető adatok azt mutatják, hogy Tiborczék további négy olyan városban is sikerrel pályáztak, ahol a cég írta a pályázatot, igaz akkorra Hamar már felszámolta tulajdonosi érdekeltségét.

Az Elios sikerszériája idén is folytatódott, sőt, az elnyert közbeszerzéseik értéke két hónap alatt már majdnem elérte a tavalyi teljes összeget. Február 6-án, már a szerződéskötés után két héttel jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben egy újabb közvilágítási projekt kivitelezéséről szóló eljárás eredménye – ekkor számoltak be arról, hogy Zalaegerszegen is az Elios Zrt. nyert, 850 millió forintot, és ez csak az első ütem.

A pályázat előkészítésében Zalaegerszegen is részt vett a Sistrade. Pécsett, Páva Zsolt városában 900 millió forintot nyertek. A pécsi tenderben egyébként “kisvállalkozásként” jellemzik a tavaly 2,9 milliárd forint értékben közbeszerzéseket nyert Elios Zrt.-t. Pécs az Elios botrányszériájának tetőpontja: a város 1 milliárd forint hitelt vesz fel, hogy az Elios Zrt. – egyedüli versenyben maradt pályázóként – korszerűsíthesse a közvilágítást.

Oroszi Babett

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás