elios

Egyetlen tenderrel több mint 1 milliárd forintot kaszált az Elios Zrt.

Európai Uniós forrásból és hitelből valósítja meg Zalaegerszeg azt a közvilgítási projektet, amelyre Tiborcz István érdekeltségével, az Elios Zrt.-vel szerződtek. A lámpacserét több mint egymilliárd forintból valósítják meg, a pályázat előkészítésében itt is részt vett Tiborcz régi üzlettársának cége.

Keszthely után Zalaegerszeg városa is arról számolt be honlapján, hogy milyen jó üzletet kötöttek Orbán Viktor vejének érdekeltségével. Ebben a városban Tiborczék nem kikötőt vettek, hanem egy több, mint egymilliárd forint értékű közvilágítási tendert nyertek meg.

Ezért a pénzért az Elios Zrt. a “régi, elavult” fényforrásokat cseréli le energiatakarékos LED lámpatestekre. A pénzt az önkormányzati honlap szerint az Európai Unió (85 százalék), és egy bank dobta össze, a projektre a város hitelt vett fel, mintegy 150 millió forint értékben. Az önkormányzat azzal büszkélkedett, hogy a cserével évi 50 millió forintot spórolnak majd. (Tehát a beruházás 20 év alatt térül meg.)

A közbeszerzés előkészítésében ennél a tendernél is részt vett Tiborcz István régi üzlettársának cége, a Sistrade Kft.  Összességében pedig így már több, mint kétmilliárd forint értékben nyert Tiborcz István Elios Innovatív Zrt.-je olyan közbeszerzéseket, amelyeknek az előkészítésében – ideértve a pályázati dokumentáció elkészítését is – Hamar Endre Sistrade Kft-je részt vett.

A zalaegerszegi tender újabb érdekes hozadéka, hogy – előbb a Hír24-nek, majd pedig az önkormányzatnak – videós interjút adott az Elios Zrt. vezérigazgatója, Sájer Gábor. A Hír24-nek Sájer elismerte, hogy a társaság a bevételei túlnyomó részét közbeszerzéseken nyeri, de mint mondta, ez azért van, mert Magyarországon a közvilágítás üzemeltetése az önkormányzatok feladatkörébe tartozik.

Még több cikk Tiborczékról

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt? Mutatjuk a trükköt.

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tiborcz István bátyja a NAV informatikai főosztályvezetője lett

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

(Egyébként az Elios Zrt.-vel nemcsak önkormányzatok kötnek szerződést, tavaly az új Puskás Ferenc stadion építéséért felelős Nemzeti Sportközpontok is szerződött a társasággal 5 millió forint értékben)

Sájertől megkérdezték azt is: a cég növekedésének semmi köze ahhoz, hogy a miniszterelnök veje közvetve tulajdonos benne? A vezérigazgató erre a kérdésre úgy felelt:

“Én ezt így gondolom. Így van, nincsen köze hozzá.”

Az önkormányzat honlapján ilyen kérdésekre már nem térnek ki a vezérigazgatóval való beszélgetésben, ebben a videóban Sájer azt mondja el, hogy a szerződésben meghatározott határidőre be fogják fejezni a projektet.

Oroszi Babett

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás