Egyéb

Csúnyán elbánt magával Simicskó István

Egyes vélemények szerint az atlatszo.hu csúnyán elbánt Simicskó Istvánnal. Pedig Simicskó saját magával bánt el. Az eset talán arra jó lehet, hogy megtanulják a politikusok: ha kapnak egy kérdést egy újságírótól, akkor a „családi összefogás”, a „szüleim vagyonához semmi közük” típusú mondatok nem elégségesek. Akkor különösen nem, ha a megkérdezett személy korábban a vagyonnyilatkozatában maga is összekeverte, hogy mi a sajátja és mi a szüleié, párttársai pedig csodálatos ingatlanokat vesznek családi összefogással, vagy lakóparki ingatlanjaik furcsán nőnek.

Nézzük a tényeket. Az elmúlt időszakban több ismert fideszes politikus vagyonnyilatkozata volt „hiányos”. A frakcióvezetőnek össze-vissza nőtt a háza, a miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a kisfiának vásárolt hetvenmilliós ingatlant, aminek forrása a vagyonnyilatkozata alapján nem volt tisztázott. Ezt ő állítása szerint ugyanúgy családi segítséggel vásárolta, ahogy az az ifjú külügyminiszter 167 milliós ingatlanvásárlása esetén történt.

Ezt követően az újságíró lát egy kapucsengőt, ahol több helyen a Simicskó név szerepel, Simicskó képviselő úr vagyonnyilatkozatában azonban nem talál ennyi ingatlant. Ezért ellenőrzi és kiderül, hogy a lakások egy kivétellel nem is a képviselő, hanem édesapjának a nevén vannak. Viszont az elmúlt időszakban ez a sok ingatlan látszólag magának a képviselőnek sem volt már átlátható, mert téves adatokat írt be róluk több alkalommal a vagyonnyilatkozatába.

Mit tesz ilyenkor az újságíró? Nyilvános adatbázisokban utánanéz, hogy 2006 óta honnan lehetett ennyi jövedelme az édesapának. És mivel onnan nem kap választ erre kérdésre, megkérdezi a képviselő urat, hogy a szülei milyen fedezetből vásároltak ennyi ingatlant. Arra azt a választ kapja, hogy az édesapa 57 éven át kereskedő volt, boltokat üzemeltetett, és régebben is volt több ingatlanja. A nyilvános adatbázisokban azonban nem látszik, hogy ennyi ingatlanhoz szükséges pénzt az édesapa részvételével működő cég kitermelt volna.

Így mit tesz az újságíró? Elkéri a szülők elérhetőségét, amire azt a választ kapja, hogy a szülők nem közszereplők, így nem nyilatkoznak a sajtónak. Ezért a fenti tényeket megírja.

Eddig a történet első része. A cikk megjelenését követően az érintett képviselő felhívja az újságírót, és azzal kezdi a telefont, hogy „Mi az Ön kérdése?”. Kissé megkésettnek tűnik ez azt követően, hogy a kérdéseket már megkapta írásban az érintett, a szülei pedig nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Aztán pár perces felháborodott monológ, majd még aznap este egy újabb telefon, amiben jelzi az érintett, hogy az ügyből per lesz.

A perben – ha lesz ilyen – a bíróságnak abban kell majd állást foglalnia, hogy (1) a cikk által leírt tények valósak-e, (2) volt-e olyan elérhető információ, ami a cikk szempontjából releváns volt, de azt az újságíró kihagyta, (3) a rendelkezésre álló információkból okszerűen vont-e le következtetést az újságíró és (4) nem volt-e indokolatlanul sértő vagy bántó a cikk. A magunk részéről jó szívvel állunk a per elé.

Előzmények

A Simicskó családnak öt lakása van egy újépítésű balatonparti lakóparkban Siófokon

Simicskó: “Legközelebb fontolja meg, miket ír le!”

Ennyi pontatlan vagyonnyilatkozat és családi összefogás után pedig talán majd megtanulják a politikusok, hogy az újságíró pontosan azt fogja leírni, amit ők mondanak, ha nyilvános adatbázisból több nem derül ki. És azt is, hogy ha egy politikus egy közügynek számító újságcikk kapcsán egy újságírónak akar mondani valamit, az is közügy. És talán kulturáltabb ezt nem úgy tenni, hogy felhívunk egy nőt, és két és fél percig szinte levegőt sem véve felháborodott monológot tolunk, majd köszönés nélkül azzal fejezzük be, hogy „Legközelebb fontolja meg, mit ír le!”. Ez annyira nem szép egy kereszténydemokrata képviselőtől.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás