Egyéb

Európai Polgár díjat kapott az Átlátszó

Szerdán az Európai Parlament brüsszeli főhadiszállásán átadták a 2014-es Európai Polgár díjakat. A kitüntetettek közt három magyar van: Kerényi Lajos, Probstner János, valamint az Atlatszo.hu portál.

Ez a díj – amely EP-képviselői javaslatra adományozható – az Európai Unió alapjogi chartájában említett értékeket szolgáló köznapi tevékenységeket részesíti elismerésben. Az alapító okirat értelmében ilyen tevékenység például, amely „kivételes elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítése és szorosabb integrációja terén, vagy az Európai Unión belüli, határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködés terén”.

Kerényi Lajost Hölvényi György, a KDNP, az Atlatszo.hu portált Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK, Probstner Jánost pedig Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője jelölte az Európai Polgár kitüntetésre.

Kerényi Lajos 1927-es születésű piarista szerzetes, aki – mint az Hölvényi indoklásában olvasható – a kommunista hatóságok zaklatásainak ellenére is kitartóan ellátta lelkipásztori küldetését, különös figyelmet szentelve a fiataloknak, illetve a lelki problémákkal küzdő, öngyilkossági kísérlet miatt kórházba került embereknek. Ő szervezte 1982 óta az egerszalóki ifjúsági találkozókat és lelkigyakorlatokat, valamint összekapcsolódott a neve a hasonló jellegű nagymarosi rendezvényekkel is.

Az Atlatszo.hu olyan jogvédő civil szerveződés internetes felülete, amely az oknyomozó újságírás eszközeivel igyekszik előmozdítani a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadsága, a médiapluralizmus és a transzparencia ügyét – írta indoklásában Molnár és Niedermüller. A portál tevékenysége számos esetben hozzájárult a romák és a hajléktalanok diszkriminációjának megszüntetéséhez, illetve EU-támogatási pénzekkel történt visszaélések lelepleződéséhez.

Probstner János fazekas és ipari tervező. Az általa 1976-ban megalapított kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió 1986-ban felsőfokú művészeti képzési intézményi besorolást kapott. Ez – emlékeztetett Szanyi Tibor – lehetővé tette, hogy a stúdió 1992-ben öt európai országból fogadjon művészeti ösztöndíjasokat. Idővel jelentős nemzetközi hírnévre tett szert, nyugat- és kelet-európai művészek elismert találkozóhelyévé fejlődött.

(Forrás: MTI)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás