Egyéb

Áron alul adta el gellérthegyi telkét a főváros a Tief Terrának

November elején írtuk meg, hogy egy erdőrészlet kivágásával luxusvilla építésébe kezdett egy közbeszerzéseken sikeres, Fidesz-közeli cégekkel együtt építkező nagykőrösi cég. A cég feltűnően alacsony áron, egy érdekes lefolyású árverésen jutott a közvagyonba tartozó 1620 négyzetméteres telekhez tavaly, az építkezéssel a felcsúti polgármester vállalkozása lett megbízva.

2012. december 19-én árverésen értékesítette a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt (BFVK Zrt.) azt az ikonikus budapesti látképpel rendelkező 1620 négyzetméteres, műemléki jelentőségű Bérc utcai telket, melyet mindössze egy pár tízméteres bozótos választ el a Citadellától. A BFVK Zrt. értékbecslése 376 milliós árat állapított meg a Budai Várra, a Dunára, a Bazilikára és a Parlamentre néző erdős területért, melyet két oldalról az utóbbi évtizedekben épített méretes luxusvillák vesznek körül. – Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Mészáros Lőrinc cége építkezik a Gellért-hegyen kivágott erdő helyén from atlatszo.hu on Vimeo.

A cikk írásakor és pár héttel később újra utánanéztünk a környékbeli ingatlanáraknak. Az egy hónapja aktuális hirdetések között találtunk egy 236 nm-es felújításra szoruló társasházi lakást, ezt 169 millióért árulták, az egyetlen éppen kiadó ház, egy 2 emeletes és 6 szobás ingatlan pedig havi 2,5 millióért szerepelt akkor a neten.

Bár már ezek is különös megvilágításba helyezik az egyedi panorámával rendelkező Bérc utca 6/b telek 376 milliós értékesítését, láthatjuk, hogy beépített telkeken jóval magasabb árak is vannak a környéken. Erre példa a közvetlen szomszédban található, luxustársasházzal beépített Bérc utca 8. esete, melyen 2009 és 2011 között 1.9 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzálogjog volt bejegyezve. Ez jelzi az ingatlanfejlesztési projekt értékét.

A telek másik oldalán, az utca Dunához közelebb eső, szintén elképesztően jó panorámával rendelkező szakaszán álló Bérc utca 4/a alatti luxusvillát 2009-ben még 1.8 milliárdért árulták.

A cikk megírása óta viszont további eladó vagy kiadó ingatlanokat is találtunk a környéken.

Jelenleg még mindig árulnak egy 200 négyzetméteres, 5 szobás lakást 675 millió forintért egy háromszintes, liftes, teremgarázzsal rendelkező lakásban. Bár a hirdetésben pontos címet nem adtak meg, úgy tudjuk, ez a lakás is az egyik szomszédos új építésű Bérc utcai házban található.

De nem csak ez a lakás kerül majdnem kétszer annyiba a környéken, mint amennyiért a főváros eladta a Tief Terrának azt a telket, melyen most a Mészáros és Mészáros Kft. építkezik. A Bérc utcával párhuzamos, de eggyel lejjebb elhelyezkedő Orom utca végén lévő ikonikus, tornyáról messziről látható Hegedűs-villában az elmúlt hetekben hirdettek meg egy eladó lakást. Ez a 440 négyzetméteres, patinás 10 szobás lakás 600 millió forintért került meghirdetésre.

Nem csak lakások, eladó házak is akadnak a Gellérthegy Budai Várra néző oldalán. Ezt az Orom utcai 10 szobás, 1427 nm-es telken álló, lepusztult régi épületet például 350 millióért árulják. Egy másik hirdetésben egyébként ugyanezt az épületet bonthatónak nevezik.

A közeli Szirtes úton pedig egy mindössze 1080 négyzetméteres beépíthető telek (amit a környékbeli hirdetésekkel ellentétben nem panorámával reklámoznak) is 220 millióért várja gazdáját.

Megkérdeztünk egy ingatlanszakértőt is, szerinte miért becsülhette a fővárosi vagyonkezelő cég 376 millióra a telek árát. Az ő véleménye szerint a beépítetlen telek értéke nagyjából 500 millió forint körül lehetett, de az értékbecslést – mely megfelel a szakmai követelményeknek – független ingatlanpiaci szakértők megbízásával kellett volna elvégeztetni, nem a Vagyonkezelőnél házon belül.

Megkérdezett szakértőnk azt is hozzátette, hogy – különösen a piaci összehasonlító módszer esetében – nyomon követhető a megállapított érték lefelé korrigálása, valamint a Vagyonkezelő szakértői nem számoltak a beépíthetőség miatti jelentős értéknövekedéssel és nem értékelték a panoráma egyediségét. Ez tehát megerősíti azt az állítást, mely szerint a fővárosi tulajdonú telek beépítése után a vételár sokszorosát érő ingatlan lesz majd a beruházó kezében.

Halász Áron

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás