Egyéb

Útelágazódáshoz érkeztünk – köszönet a támogatóknak

Kedves Támogatóink!

Néhány héttel ezelőtt ünnepelte az Átlátszó a harmadik születésnapját, és azt láttuk, hogy az ország is, és mi is fontos határkőhöz érkeztünk. Vagy útelágazódáshoz.

Nyáron a miniszterelnök elismerte és egyértelművé tette, amit csak a legvehemensebb ellenfelei mondtak róla. Azt, hogy  2010 óta illiberális demokráciát, egy autoriter rendszert épít Magyarországon, ami – ha elnyeri végleges formáját -, közelebb lesz Oroszországhoz, Kínához és az ezekhez  hasonló fél- vagy egészen önkényuralmi államokhoz, mint azokhoz az ideálokhoz, amelyek miatt 1989-1990-ben elkezdődött a rendszerváltás.

A Norvég Civil Alapot kezelő szervezetek elleni példátlan rendőri eljárás, vagy az Origo esete világossá tette, hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, és főleg a magyar nyilvánosság számára: immár a tőkeerős nyugati tulajdonosok sem elegendőek ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak, függetlenséget biztosítsanak az üzlet és a politika nyomása ellen. Ezentúl a politika és a politikához kapcsolódó oligarcha-világ, lázárjánosok és simicskalajosok határozzák meg, mi legyen az újságokban, és főleg azt, miről ne legyen szó.

2011-ben az Átlátszó egy apró civil kezdeményezésként, egy oknyomozó újságíró blogként jött létre részben pontosan azért, mert ennek a folyamatnak már látszottak jelei. Egy pillanatig sem gondoltuk volna azonban, hogy rövid időn belül  – kis túlzással – az Átlátszón múlik majd, hogy marad-e “rés a pajzson”, vagy végleg kiteljesedik az illiberális demokrácia. Akkor eszünkbe se jutott, hogy 2014-ben ekkora tétje lesz majd annak, hogy fennmarad-e ez a kezdeményezés, vagy sem.

Az Átlátszó mára nem csupán egy kis oknyomozó blog, hanem egy szerteágazó tevékenységgel bíró szervezet, amely oknyomozó cikkek százaival, több mint 3 ezer közérdekű adatigényléssel, információszabadság perek tucatjaival, leleplezések és kiszivárogtatások egész sorával mutatta meg, hogy van független újságírás Magyarországon. A megújult atlatszo.hu, több neves független blog csatlakozásával immár a szabad magyar média fontos szigete is egyben.

Ezért fontos tehát az, hogy támogatsz bennünket, akár azzal, hogy megosztod a cikkeinket a közösségi médiában, hogy használod a különböző szolgáltatásainkat (KiMitTud.org, Fizettem.hu stb.), vagy hogy pénzzel is hozzájárulsz a működésünkhöz. A pénzbeli támogatás különösen fontos, mert a következő időszaknak óriási tétje van számunkra. Eddig az Átlátszó nagyrészt külföldi civil szervezetek, nemzetközi alapítványok pénzéből tartotta fenn magát, sem állami, sem magyar intézményi támogatást nem fogadott el.

Amint a Norvég Civil Alap körüli botrány megmutatta, a hatalom ezért most arra tör, hogy minden alternatív forrás lehetőségétől elzárjon bennünket, ezzel pedig lehetetlenné tegye a független működésünket. Így az Átlátszó most már csak rád, a te függetlenségedre számíthat. Arra, hogy te magadénak érezd a kezdeményezésünket, hogy te fontosnak tartod, amit csinálunk – és ki is fejezed ezt azzal, hogy  pénzzel is támogatsz bennünket.

Ennek jegyében indítottuk el új előfizetői kampányunkat, amelynek során 4 ezer független embert keresünk. Kiszámoltuk ugyanis, hogy ha lesz körülbelül 4 ezer stabil “előfizetőnk”, akik havi átlagban 1000 forintos támogatással segítenek bennünket, akkor hosszú távon biztosított lesz az alapműködésünk. Vagyis nincs az a lázárjános, aki megállíthat bennünket. A kampány első eredményei azt mutatják, hogy nem lehetetlen ennek a célnak az elérése a negyedik születésnapunkra, jövő júliusra.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Eddig több mint ezren csatlakoztak az előfizetői táborunkhoz, és számuk napról napra emelkedik, de még 2966 embert keresünk. Arra kérünk tehát, hogy – Orbán Viktor szavaival élve – hozz magaddal még egy embert, népszerűsítsd a kezdeményezésünket és segíts abban, hogy egy év alatt meglegyen a 4 ezer előfizetőnk. A személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása szintén azt mutatja, hogy reális célt tűztünk magunk elé: összesen 5.157.952 forintnyi adófelajánlás érkezett az Átlátszó céljaira az Asimov Alapítványhoz.

Nagyon köszönjük tehát a támogatásodat, és ígérjük, ezentúl is rászolgálunk a bizalmadra. A közelgő önkormányzati választás idején éppen úgy, mint utána bízhatsz abban, hogy az Átlátszó függetlenül, üzleti és politikai érdektől és befolyástól mentesen írja meg, mi történik Magyarországon.

Olvass tehát továbbra is bennünket, iratkozz fel napi hírlevelünkre, szólj külföldi ismerőseidnek, hogy elindítottuk angol nyelvű szolgáltatásunkat és kövess bennünket a Facebookon!

Köszönettel:

az Átlátszó.hu csapata nevében

Bodoky Tamás főszerkesztő és Mong Attila főszerkesztő-helyettes

Amennyiben támogatod az Átlátszó.hu munkáját bármekkora összeggel, és szeretnéd, ha alkalmanként tájékoztatnánk arról, hogy miért fontos a támogatásod és mire használtuk, iratkozz fel a támogatói hírlevelünkre itt!

Megosztás