Egyéb

Cáfoljuk a Magyar Nemzet állításait, az Átlátszó és az Asimov Alapítvány nem titkolóznak

A Magyar Nemzet nyilvánosság elé tárt gyanúja szerint az Asimov Alapítvány az atlatszo.hu honlapot működtető Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. strómanjaként működik közre abban, hogy az utóbbi hozzájusson a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásához.

Törvénysértő az Ökotárs titkolózása

Talán nem véletlen, hogy a titkolózók között található az az Asimov Alapítvány is, amely az Átlátszó.hu internetes portál „közpénzügyi módszertanának továbbfejlesztésére és továbbadására” kapott közel 32 millió forintnyi támogatással nem akar (vagy nem tud) elszámolni. Tovább a Magyar Nemzet cikkére.

A Magyar Nemzetnek minden alapja megvan arra, hogy e szervezeteket összekapcsolja: az Asimov Alapítvány és az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. évek óta szorosan együttműködnek, mint az mindkét szervezet nyilvános kommunikációjában hangsúlyosan meg is jelenik. Az, hogy az alapítvány az atlatszo.hu közhasznú tevékenységével összefüggésben több projektet támogat, és többek között a neki szóló 1%-os adófelajánlásokat is az atlatszo.hu céjaira kívánja fordítani, nem igazolható vagy cáfolható gyanú, hanem nyilvános és széles körben propagált tény. Ez az együttműködés azonban (pont úgy, mint számos más civil szervezet, költségvetési szerv és az ő közhasznú feladataikat támogató alapítványok esetében) természetesen nem jelenti azt, hogy az Asimov és az atlatszo.hu gazdálkodása és felelőssége összemosható lenne.

A Magyar Nemzet szerint az Asimov a norvég támogatással „nem akar (vagy nem tud) elszámolni”.

Ezt sajnos minden kollegiális jóindulatunk mellett is cáfolnunk kell. A KEHI-vel való együttműködés elutasításának oka a KEHI hatáskörének hiánya. Az Asimov Alapítvány az érintett támogatással összefüggő közérdekből nyilvános adatokat, dokumentumokat a projekt honlapján közzétette, azokat a KEHI munkatársai ugyanúgy megismerhetik, mint bárki más.

Előzmények

Itt az Átlátszó–KEHI-episztola: adnak, kapunk

Mennyiért vegzálja a KEHI a norvég pénzt felhasználó civileket?

Itt az Ernst & Young jelentése a Norvég Civil Alap átvilágításáról

Az Asimov Alapítvány és az atlatszo.hu nem működik együtt a KEHI-vel

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

Válasz a Pesti Srácoknak: nyilvánosságra hozzuk a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatot

 

Megosztás