Egyéb

Schmitt Pál aláírása 6,5 millió forintot hozott Kálomistának?

Ennyit fizetett az MTVA Kálomista cégének egy egyperces műsorért, feltehetően mert leforgatta, hogyan írta alá Schmitt köztársasági elnökként az új Alaptörvényt 2011-ben. A szerződést utólag írták.

20110425_schmitt_alkotmany_mti_496.jpg

Furcsa szerződésre bukkantunk az MTVA alvállalkozói szerződései között, melyeket csak maratoni persorozat után kaptunk meg, és tegnap közzétettük őket. A 2011 nyarán kötött megállapodás szerint Kálomista Gábor cége, a Mega Film Kiadó Kft. nettó 6,541 millió forintot kapott azért, hogy legyártson egy mindössze egyperces anyagot a közmédiának.

A Mega Film a nyilvánosságra került vállalkozási szerződés alapján a cég a „Déli harangszó – Alkotmány aláírás” című 1 perces anyagért kapta a nettó 6,541 millió forint plusz áfát. Az elszámolást a közéleti főszerkesztőség ellenőrizte, nézettségi elvárás nem volt. A 2011 június 16-án kelt szerződést az MTVA részéről Böröcz István akkori vezérigazgató és Nagy Attila vezérigazgató-helyettes, a Mega Film részéről Kálomista Gábor írta alá, méghozzá valószínűleg a teljesítés után, mert a szövegben rögzítik, hogy a szerződés a köztük „a tárgyban korábban szóbeli megállapodás utólagos írásba foglalása”.

Az egyperces műsorszámot a Magyar Televízió sugározta, de az nem derül ki a szerződésből, hogy mikor. Alkotmányt azonban szerencsére nem szoktak túl gyakran aláírni, legutóbb 2011. április 25-én került sor ilyesmire, tehát a Mega Film szerződésének kelte előtt, és valóban adott róla egy percet az MTV. Az alkotást itt lehet megnézni:

Megkerestük az MTVA-t, hogy a szóban forgó szerződés egészen pontosan milyen alkotás elkészítésére vonatkozott, és mikor ment le a tévében a műsorszám? Ugyanezekkel a kérdéseinkkel kerestük meg a Mega Film Kft-t. A válaszokat egyelőre várjuk.

Az MTVA által kiadott alvállalkozói szerződéseket itt lehet böngészni (Google Drive)

Korábbi cikkeink Kálomista Gáborról:

“Nagyon jó vagyok” – Kálomista Gábor és az állam pénze

„Magát is most megfojthatnám” – Kálomista Gábor és az állam pénze II.

“Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

Update (2014. január 23.): Kálomista Gábor tájékoztatása szerint az „alkotmány aláírásán” kívül az MTV 2011-ben lecserélt új „déli harangszó” klipje is a fent említett szerződés keretében készült el. Erről a 444 írt bővebben itt. Kálomista Gábor nyilatkozatát itt lehet elolvasni

Update (2014. január 24.) A Megafilm helyreigazítási kérelmet nyújtott be az atlatszo.hu szerkesztőségéhez, valamint egymillió forintos kártérítést követel. A helyreigazítási kérelmet nem áll módunkban teljesíteni, a kártérítési igényt pedig megalapozatlannak tartjuk. Az MTVA és a cég közötti szerződés alapján a Megafilmnek egyértelműen egy darab egyperces alkotást kellett elkészítenie a nettó 6,5 millió forintért.  Hogy ezen felül mit, milyen szerződés alapján és mennyiért dolgozott a társaság, az nem érinti a fenti cikkben szereplő állítások valóságtartalmát.


Megosztás