közbeszerzés-figyelő

Csak 120 milliós megbízást nyert Mészáros ügyvédjének irodája a Miniszterelnökségtől

Egy mindössze négyéves cég, a fővárosi EQUIS VIRIS Fejlesztési Tanácsadó Kft. ötből négyszer olcsóbb tudott lenni, mint a Mészáros Lőrinc ügyvédjeként elhíresült dr. Kertész József Tamás ügyvédi irodája. A háromfős társaság ezzel 350 millió forint értékű megbízást nyert el a Miniszterelnökségtől, míg a Kertész és Társai Ügyvédi Irodának „mindössze” egy 120 millió forintos keretmegállapodással kell beérnie. Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint a tender jó példája lehet annak, hogy a NER-cégekkel szemben is van értelme elindulni a tendereken. Ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, hogy végül ki és milyen értékű feladatot végezhet el.

Amikor kiderült, hogy a Miniszterelnökség közbeszerzési szakértői tanácsadásra kiírt tenderén nagy valószínűséggel a KESMA-t alapító társaság tulajdonosa és egyben Mészáros Lőrinc ügyvédjének irodája is indult, szinte biztosra vettük, hogy el is viszik a megbízást. A napokban azonban közzétették a tender eredményét, amely szerint egy fiatal cég kenterbe verte a NER-kedvencet, és összesen 350 millió forintnyi megbízást happolt el előlük.

Jogsértő közbeszerzéssel keresett volna közbeszerzési szakértőket a Miniszterelnökség – írtuk meg tavaly júliusban. Egy ajánlattevő azonban vitarendezési kérelmet nyújtott be, szerinte ugyanis a kiírásban többek között túl sok volt a „tervezhetetlen elem”, a kötbér pedig aránytalanul magas. Továbbá azt is kifogásolta, hogy a Miniszterelnökség csak „tartalékosokat” keresett, akik be tudnak ugrani, ha éppen túl sok lenne a munka. Vagyis az ajánlatkérőt nem terhelte megrendelési kötelezettség.

A Miniszterelnökség egyes pontokban elismerte a jogsértés tényét, majd indoklás nélkül visszavonta a tendert.

Augusztusban aztán újra kiírták a közbeszerzési tanácsadók kiválasztására vonatkozó eljárást. Ahogy akkor az Átlátszó közbeszerzési szakértője megállapította: hasonló feltételekkel, mint az első alkalommal. Így nem is volt meglepő, hogy egy ajánlattevő ismét előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be.

Ekkor felbukkant a színen az Integritás Hatóság, amely jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz a tenderrel kapcsolatban. A Döntőbizottság azonban megszüntette a jogorvoslati eljárást arra hivatkozva, hogy hiányzott a hivatalbóli kezdeményezés előterjesztéséhez szükséges jogosultság.

Ezután Vadai Ágnes parlamenti képviselő (DK) rákérdezett Polt Péternél, hogy szerinte minden rendben van-e a kiírással. A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a kérdést és továbbította azt a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK). Érdeklődtünk a BRFK-nál, hogy indult-e eljárás az ügyben, bár az Átlátszó közbeszerzési szakértője már akkor úgy vélte, az esetnek nincs büntetőjogi relevanciája, „csak” a közbeszerzési jogsértés gyanúja merült fel, amely pénzbírsággal sújtható.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kérdésünkre elmondta, hogy a feljelentéssel kapcsolatban a BRFK 2023. november 22-én feljelentés kiegészítést rendelt el, majd a feljelentést 2023. december 21-én a bűncselekmény hiányában elutasította.

Több száz milliós keretmegállapodások

A közbeszerzés így végül rendben lezajlott, és január 12-én felkerült az ekr.gov.hu-ra a tender eredménye. Ebből kiderült, hogy kikkel köt keretmegállapodást a Miniszterelnökség a „szervezeti egységeiként működő irányító hatóságok, valamint a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF) uniós támogatású pénzeszközök felhasználásához rendelt feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadás ellátására”.

  1. Az első részt (közbeszerzési szakértői tanácsadás a KFF részére) a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda nyerte, miután olcsóbb (nettó 11 500 forintos) árajánlatot adott, mint a Holakovszki Tanácsadó és Szolgáltató Kft., a Contendere Tanácsadó Kft. és a KD Procurement Tanácsadó és Szolgáltató Kft. együtt. A keretmegállapodás összege 120 millió forint.
  2. A második részt (közbeszerzési szakértői tanácsadás IKOP/IKOP Plusz) az EQUIS VIRIS Fejlesztési Tanácsadó Kft. húzta be nettó 9850 forintos tanácsadói óradíjjal.
  3. Szintén ők lettek a befutók a harmadik rész esetén is (közbeszerzési szakértői tanácsadás KEHOP/KEHOP Plusz),
  4. akárcsak a negyedik (közbeszerzési szakértői tanácsadás EFOP/EFOP Plusz),
  5. és az ötödik rész esetén (közbeszerzési szakértői tanácsadás GINOP/GINOP Plusz).

Az EQUIS VIRIS Kft. így összesen 350 millió forint értékű megbízást nyert el. És bár mindegyik részre számos ajánlat érkezett (tehát nagy volt a verseny), mind a négy esetben a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda tette a második legolcsóbb ajánlatot.

Kertész Ajánlat

A Kertész és Társai Ügyvédi Iroda négyszer is a második legolcsóbb ajánlatot nyújtotta be. Forrás: ekr.gov.hu

Mészáros Lőrinc ügyvédjének irodáját is le lehet győzni

2020 decemberében írtuk meg, hogy a dr. Kertész József Tamás lett az egyik legnagyobb hatalmú ember a magyar médiában — legalábbis papíron. Az ügyvéd ugyanis abban az évben szerezte meg a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét megtestesítő részvényeket. A Media Fundamentum Zrt. pedig annak a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) az alapítója, amelynek 2018-ban a Fidesz-közeli médiaszereplők formálisan odaajándékozták a különböző cégeiket, létrehozva ezzel egy hatalmas médiaszörnyet.

De Kertész József Tamás nemcsak erről ismert. 2018-ban Kertész ügyvédi irodája, a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda képviselte ugyanis – az akkor még felcsúti polgármester – Mészáros Lőrincet az osztrák közszolgálati csatornával, az ORF-el szemben. Kertészt azóta is Mészáros ügyvédjeként aposztrofálják. Kertész emellett a Prime Finance és a Prime Property magántőkealap tulajdonosa is.

Úgy tűnik azonban, hogy még Mészáros Lőrinc ügyvédjét is le lehet győzni. Pedig az EQUIS VIRIS Fejlesztési Tanácsadó Kft. nem rendelkezik nagy múlttal – és látszólag politikai kapcsolatokkal sem.

A budapesti céget 2020-ban alapította Dr. Deres Szilárd, Dr. Fodor Gergely és Dr. Lajtai Bálint László, miután mindhárman kiszálltak a szintén üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Cordict Kft.-ből.

Az EQUIS VIRIS csillaga gyorsan ívelt felfelé: az első évi 8,9 millió forintos bevételt egy 97,6 milliós követte, és 2022-ben is 91,3 milliós forgalmat bonyolítottak. 

Ahogy azt a honlapjukon írják: a cég valamennyi szakértője hozzávetőlegesen tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, amelynek során „sokszáz, összességében megközelítőleg ezer milliárd forint becsült értékű közbeszerzési eljárás tekintetében láttak el közbeszerzési tanácsadási, minőségbiztosítási, illetve teljes körű bonyolítási feladatokat”.

Még nem tudni, ki nevet a végén

Az Átlátszó közbeszerzési szaktanácsadója szerint a kezdeti kifogások jogosak voltak a pályázók részéről, de a verseny intenzitását ez végül nem befolyásolta. Sőt, végső soron rendkívül kedvező (mélyen a piaci óradíjak alatti) árakkal dolgozó nyerteseket talált a Miniszterelnökség.

Érdemes ugyanakkor továbbra is figyelemmel kísérni a tender sorsát, mert az egyik kifogás éppen az volt a Miniszterelnökség által kiírt feltételekkel kapcsolatban, hogy nem vállaltak lehívási kötelezettséget. Az tehát, hogy végül melyik cégnek mekkora értékben fognak tényleges feladatokat adni, teljes mértékben a Miniszterelnökségen múlik. Így az is lehet, hogy végül valamelyik nyertes egyetlen megbízást sem kap.

A tender sorsát a jövőben is nyomon követjük majd, és beszámolunk a fejleményekről.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás