Sportsikerek

Méteres gaz borítja a 20 millióból épült mezőszemerei sportpályát

Hét évvel ezelőtt húszmillió forintos beruházást ígért a Heves megyei Mezőszemere önkormányzata a lakosoknak. A pénzt sportpálya felújítására költötték, ám nem haladt minden a tervek szerint. Az akkori polgármester javaslatára a falu vezetése annak ellenére kifizette a kivitelezőt, hogy nem sikerült végére érni a munkálatoknak. A projekt azóta sem fejeződött be, jelenleg vállig érő gaz és háló nélküli kapuk fogadják az odalátogatókat. Az önkormányzat pedig eléggé ráfizetett a történetre: a Belügyminisztérium egy ellenőrzést követően visszakérte a 20 milliós támogatást, azok kamataival együtt. Videóriport!

Mezőszemere egy Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határán elhelyezkedő, mindössze ezer fős kistelepülés. A község 2017-ben 20 millió forintos támogatást nyert a Belügyminisztériumtól sportinfrastruktúra fejlesztésére. A projekt a településen található sportpálya felújítását, újjáépítését célozta, azonban valahol hiba csúszott a tervekbe, a sportpálya ugyanis mára használhatatlanná vált, ráadásul az önkormányzatnak vissza is kellett fizetnie a kapott támogatást. A projekt kapcsán a füvesítés volt a vitás kérdés, most bírósági úton próbálja meg eldönteni a kivitelező cég és az önkormányzat, hogy kinek van igaza.

Évekkel ezelőtt be kellett volna fejezni

Mezőszemere önkormányzata 2017-ben nyert pályázatot a Belügyminisztériumnál, önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása keretében. A támogatásból sportpálya felújítását, újjáépítését tervezték megvalósítani.

A sportpálya felújítására összesen bruttó 23,59 millió forint állt Mezőszemere rendelkezésére, ebből 20 millió volt a Belügyminisztériumtól kapott támogatás, a többi az önerő. Mivel a beruházás összege nem haladta meg a közbeszerzési törvényben meghatározott 25 millió forintos értékhatárt,  az önkormányzat meghívásos alapot kért árajánlatot öt ajánlattevőtől. A legjobb ajánlatot a Bódi Művek Kft. nyújtotta be, bruttó 22,6 millió forint értékben.

A 2018. október 12-i képviselő testületi ülés jegyzőkönyve szerint azonban a képviselő testület bizonyos tagjaiban felmerült, hogy nem feltétlenül az árnak kellene döntő szempontnak lennie a kivitelező kiválasztása során, így végül amellett döntöttek, hogy referenciamunkát kérnek a cégtől.

Mezoszemere Google

Sportpálya a falu legszélén. Forrás: Google Earth.

Mindezt azonban meglehetősen kapkodva kellett megtenni: a jegyzőkönyv tanúsága szerint ezen az ülésen derült ki többek között az alpolgármester és más önkormányzati képviselők számára, hogy nem érnek rá 2019-ig, a sportpálya felújítást még 2018 december végéig, azaz nagyjából két hónap alatt be kell fejezni.

„Nem tudtuk fizikailag elindítani a beruházást, tele vagyunk munkával” – indokolta az akkori polgármester, Bukta Mária a késést, aki úgy fogalmazott, hogy „rosszul mondhatta” a teljesítés dátumát.

A függetlenként induló Bukta Mária 2014-től 2019-ig volt a település polgármestere, vagyis ő vezette a falut, amikor pályáztak a sportpálya felújításra. 2019 óta a szintén független Jakab Gábor áll a település élén.

Alig egy héttel később, a rendkívüli testületi ülésen kiderült: a környékbeli önkormányzatnak jó tapasztalatai vannak a céggel, bár sportpálya építésre referenciát nem tudtak kérni, ugyanis azt korábban nem végzett a cég. Ennek ellenére megbízták a feladattal a Bódi Művek Kft.-t.

71501834 2431703480409361 6509872962655485952 N

„Hajrá, Mezőszemere! Hajrá, Bukta Mária!” – posztolta 2019 őszén Nyitrai Zsolt, Orbán Viktor főtanácsadója Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook

Nem volt kész, mégis kifizette az önkormányzat

Közérdekű adatigénylésben kértük ki az önkormányzattól a támogatói okiratot és a céggel kötött szerződést. A kapott dokumentumokból kiderül, hogy 2017 októberében ítélte meg a Mezőszemere részére a 20 milliós támogatást a Belügyminisztérium. A támogatói okiratban egyébként az is szerepel, hogy a támogatás felhasználásának végső határideje 2018. december 31., ha nem használják fel eddig az időpontig a pénzt, akkor vissza kell fizetni a központi költségvetésbe.

A vállalkozási szerződés – amelyet közel egy évvel a támogatás megítélése után, 2018 októberében kötött az önkormányzat a céggel – szerint az elvégzendő munkák a sportpálya felújítása mellett egy kisebb méretű pálya, kerítés, védőháló, futópálya és atlétikai építmények mint távolugró gödör és súlylökő kör építését is magában foglalták, illetve az ehhez kapcsolódó földmunkákat, burkolatok készítését, továbbá park- és kertépítést is. Teljesítési határidőként a szerződésben 2018. december 21-e szerepel, azaz kevesebb mint két hónap állt rendelkezésre a feladatok elvégzésére.

mezoszemere1

A mezőszemerei sportpálya 2023. december 7-én. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

December közepén már lehetett látni, hogy nem fog elkészülni év végéig a pálya, sőt, még a közelében sem jártak ennek.

A polgármester ennek ellenére javasolta, hogy teljesítés hiányában is fizessék ki a kivitelezőt,

ugyanis év végéig el kell számolni a kapott támogatással, ha ez nem történik meg, vissza kell fizetni a Belügyminisztériumnak a pénzt.

A képviselő testület határozata ennek mentén az volt, hogy kifizetik a teljes vállalkozói díjat és átveszik az egyik önkormányzati képviselő elmondása szerint nagyjából 30 százalékban kész beruházást, azzal a feltétellel, hogy a cég április végéig elvégzi a szükséges munkálatokat.

Muszaki

Részlet a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvből. Forrás: közérdekű adatigénylés

A műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv tanúsága szerint valóban kifizették a vállalkozót: a dokumentum arról ír, hogy a sportpálya építése, felújítása megtörtént, a cég kész állapotban adta át azt az önkormányzat részére. Erről a cég ügyvezetője mellett az akkori polgármester, valamint a műszaki ellenőr is tanúskodott.

Vállig érő gaz, háló nélküli kapu

A terveknek megfelelően 2019 tavaszán ünnepélyes megnyitó keretein belül át is adták a létesítményt, majálist rendeztek a területen.

Képernyőkép 2024 01 03 102455

Forrás: Arcanum, Heves Megyei Hírlap, 2019.05.14-i szám.

Ottjártunkkor azonban, 2023 decemberében egészen más képet mutatott a pálya: vállig érő gaz, háló nélküli kapuk fogadtak, a futópályát csak nagy nehezen, többszöri keresés után találtuk meg, ám csak egy rövid, gazzal benőtt szakasz árulkodott arról, hogy mi volt egykor az eredeti funkciója.

Nem azt a benyomást keltette a sportpálya, hogy rendszeres használatban van, vagy egyáltalán lehetne bármiféle sportot űzni a területen (ha a bújócskázást nem számítjuk, arra ugyanis kiválóan alkalmas a méteres gaz). Ez nem is csoda, hiszen közel négy éve megy a huzavona azon, hogy a vállalkozó vagy az önkormányzat hibájából nem sikerült-e befejezni a beruházást.

Olvasó

fotó: Olvasónk felvétele

A gazzal benőtt sportpályát nemrég Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő felfedezte fel, november közepén számolt be arról Facebook-oldalán, hogy ellátogatott a helyszínre. Így foglalta össze véleményét a sportlétesítményről: „úgy tűnik, a mezőszemerei sporttelep (gaztenger) kivételesen nem (csak?) a korrupció, «csak» az emberi ostobaság eredménye.”

Vissza kellett fizetni a támogatást

A befejezetlen, ám a vállalkozó részére teljes egészében kifizetett sportpálya felújításának ügye az új polgármester hivatalba lépése után került újra terítékre: 2020-ban az önkormányzat megbízott egy ügyvédet, hogy járjon el az elhúzódó beruházás ügyében, 2021 májusban pedig egy független igazságügyi szakértő véleménye alapján felszólították a céget, hogy fejezzék be a munkát. A szakértő ekkor arra a megállapításra jutott, hogy az ígért munkák negyede készült el mindössze a megadott határidőre.

Mindezek miatt a testület egyhangú döntéssel büntetőeljárást kezdeményezett a sportpálya kivitelezésével kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt.

„Maradjunk a tényeknél, az állam támogatta a falut, és elkótyavetyélte az akkor vezetés” – mondta el a testületi ülésen Bukta Imre képviselő.

Novemberben a Magyar Államkincstár is ellenőrzést tartott, amelynek során megállapította, hogy az önkormányzat „nem a pályázati kiírásnak megfelelően használta fel a pénzt, továbbá a támogatói okiratban meghatározott cél nem teljesült.” A Belügyminisztérium ezért 2022 elején úgy határozott, hogy az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a 20 milliós támogatást, azok kamataival együtt.

2022 júliusában az önkormányzat által megbízott ügyvéd arról tájékoztatta a falu vezetését, hogy büntető és polgári peres eljárás is van folyamatban a beruházás kapcsán, az ügyészség az iratokat költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt áttette a NAV felé.

Vita a gyep körül

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok alapján a sportpálya füvesítése nem valósult meg az eredeti határidőre. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy ki a felelős mindezért.

Kerestük Mezőszemere polgármesterét és a kivitelezésért felelős céget is, hogy megismerjük álláspontjukat az ügyről. Jakab Gábor polgármester telefonon azt mondta, nem szeretne nekünk interjút adni, ugyanis ő „nyugalmat kíván a falunak”, ez az ügy pedig szerinte ennek ellenkezőjét teszi, megzavarja a lakosok nyugalmát. Így minket is arra buzdított, hogy ha tehetjük, ne bolygassuk a témát, ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor írásban várhatunk tőle választ – de csak abban az esetben, ha a Bódi Művek Kft. is hajlandó nyilatkozni. Ezt követően azonban már hiába kerestük, cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz az önkormányzattól.

Többek között azt szerettük volna megtudni az önkormányzattól, hogy álláspontjuk szerint mi az oka annak, hogy nem sikerült befejezni a felújítási munkálatokat. Azt is megkérdeztük, hogy a vállalkozási szerződésben foglalt célok közül mennyi valósult meg 2018 végéig, és tervezik-e a jövőben befejezni a projektet.

Untitled 2.14.1

A mezőszemerei sportpálya 2023. december 7-én. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Az Átlátszó értesülései szerint ugyanakkor az önkormányzat arra hivatkozik a per folyamán, hogy a Bódi Művek Kft. hibájából maradt el a projekt megvalósítása, a cég nem tett eleget szerződéses kötelezettségének. Hozzáteszik továbbá, hogy a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv nem a valós állapotokat tükrözi, a teljes vállalkozói díj kifizetése ellenére az elvégzett munka nem volt teljes körű. A füvesítés kapcsán az az álláspontjuk, hogy a kivitelező cég tudatában volt, hogy a teljesítés határideje a téli időszakra esik, ezért tudniuk kellett volna, hogy ebben az időszakban nem kerülhet sor a fűmag elültetésére.

A területen található gaz nagy része az önkormányzat szerint parlagfű volt,

a gyepesítést megelőző földmunkák során, a kivitelező hibájából vált parlagfűvel fertőzötté vált a terület, amit Mezőszemere saját költségén irtott ki.

Bódi Zsolt, a Bódi Művek Kft. ügyvezetője a polgármesternél készségesebb volt, igaz, a videós interjútól ő is elzárkózott, írásban azonban válaszolt kérdéseinkre. „Az Önkormányzat által kijelölt területen nem volt meglévő sportpálya, focipálya, sem egyéb sportlétesítmény. Az Önnek elküldött fotókon is látszik, hogy a füvesítés kivételével megvalósult a projekt”– kezdte levelét az ügyvezető.

18 (1)

A futópálya és a kis focipálya. Forrás: Bódi Művek Kft.

Álláspontja szerint füvesítésre előkészített állapotban adták át a sportpályát. Ezeket a munkálatokat egy 2018 decemberi megállapodás szerint 2019 tavaszán kellett volna elvégezniük, ugyanis az önkormányzat nem rendelkezett kiépített locsoló berendezéssel, így várni kellett a fűmagok elvetésével.

15

Forrás: Bódi Művek Kft.

Bódi Zsolt elmondta, egy évvel később, 2020-ban kereste meg cégét az új polgármester (Jakab Gábor – a szerk.) ekkor került ismét terítékre a füvesítés ügye. A locsolórendszer azonban még ekkor is hiányzott, így a cég felajánlotta, hogy díjmentesen kiássa annak nyomvonalát.

„A füvesítést nem tudtuk elkezdeni mivel 1-1,5 méter magas gaz lepte el a focipályákat… Kértük az önkormányzatot, hogy olyan állapotban kaphassuk vissza a területet ahogy átadtuk, és akkor azonnal megkezdjük a munkákat! ”

Img 8716

A sportpálya 2023.10.10.-én. Forrás: Bódi Művek Kft.

Mint mondja, többszöri egyeztetés után sem sikerült vethető állapotba hozni a területet, az újra és újra elgazosodott, ez az oka annak, hogy nem tudott megvalósulni a füvesítés. Levele végén a Bódi Művek Kft. ügyvezetője hozzátette: a mai napig hajlandóak lennének a munka elvégzésére, amennyiben arra alkalmas területet kapnak, ezt több alkalommal jelezték az önkormányzat felé is.

Fideszes önkormányzati képviselő lett a kivitelezőből

Az Opten cégadatbázisa szerint a felsőtárkányi székhelyű Bódi Művek Kft. ügyvezetője Bódi Zsolt, aki 57 százalékos tulajdonosa a cégnek, emellett pedig 2019 óta politikusként is tevékenykedik, az egri önkormányzati képviselő a Fidesz-KDNP színeiben politizál.

Képernyőkép 2024 01 12 145407

Bódi Zsolt (jobbra) Habis Zsolt (balra) volt fideszes egri polgármester mellett. Forrás: Eger TV/YouTube

A többek között az LMP-s Ungár Péter tulajdonában álló Egri Ügyek 2019-ben számolt be arról, hogy egy uniós programból jutott ingatlanhoz egy sor egri és környékbeli fideszes politikus, köztük alpolgármesterek, önkormányzati képviselők és polgármesterek is. A pénzek ugyanabból a programból, ugyanarra és egymáshoz nagyon közeli időben érkeztek. A cikkben az akkor képviselőjelöltként induló Bódi Zsolt neve is felbukkan. A lap arról ír, hogy cége, a Bódi Művek minimum 10 millió forintnyi támogatott hitelt, és az alapítványi összesítés szerint nagyjából ekkora nagyságrendű támogatást is kapott. Mint írják, Bódi Zsolt egy másik cége, szintén kapott támogatást.

A 2022-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolója szerint a cég főtevékenysége gépjármű kereskedelem. Nettó árbevétele az Opten adatai szerint az elmúlt években rendre 150-230 millió körül alakult. 2022-ben például a 200 millió forintos árbevételük 1,2 millió forint nyereséggel társult.

Untitled 2.13.1

A mezőszemerei sportpálya 2023. december 7-én Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

„Buktafalvának” korábban is voltak kétes ügyei

Nem ez az első alkalom, hogy Mezőszemere ügyeiről olvasni a magyar sajtóban. „Budapesttől 130, Egertől 30 kilométerre van egy kis község, ahol annyi Bukta nevű ember lakik, hogy nyugodtan lehetne Buktafalva a neve. A helyiek így is emlegetik a Heves megyei Mezőszemerét, ahol a jelek szerint mégsem olyan könnyű megbukni” – így kezdődik az Origo 2014-es cikke (a lap még ekkor még nem a kormánypárti médiamonstrumhoz tartozott). A lap szerint száznál is több Bukta lakik az ezer fős településen, a mi cikkünkben is szereplő politikusok pedig nem rokonai egymásnak.

A cikkben szó esik egy sokszoros áron megvásárolt traktorról, amelynek kapcsán az akkori polgármester, Bukta Gábor ellen feljelentést tett két képviselőtársa, azzal az indokkal, hogy felmerül a költségvetési csalás gyanúja. Egy kirendelt szakértő szerint 1,8 milliót ért az a pótkocsis traktor, amiért hatmilliót fizetett Mezőszemere polgármestere.

Emellett a cikk a polgármester által saját magának, és az önkormányzat dolgozóinak éveken keresztül jogosulatlanul kiosztott jutalmakról is beszámol. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság annak ellenére szüntette meg a nyomozást, hogy 30-ból 19 esetben jogosulatlan volt a jutalmak kiosztása.

 

Szopkó Zita – Videó: Bodoky Bence

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa, a cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A mezőszemerei sportpálya 2023. december 7-én. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Megosztás