földeladások

Új földvásárban érnek össze Rogán körei a közmédia biztonsági szállítójával

Borsodban venne földeket a férfi, aki Rogán Antal nejének korábbi földügyében is érintett volt. A vételár négyötödét az állami MKB Bank kölcsönéből fizetné. A több százmilliós vételár kicsit vaskosnak tűnik erdőkért és legelőkért. A biznisszel így az eladó járna jól, akinek a cége éppen a közmédiának szállít beléptetőrendszert.

Különös földvásár alakul a Borsod megyei Mályinka község határában. A 134 hektáros terület nem kicsi, az üzletre azonban elsősorban azért érdemes figyelni, mert nem akárkik között zajlik az adásvétel. A szerződést eladóként Móró Lajos, vevőként Farkas Zsigmond írta alá. A nagybirtokos Farkas nevét onnan lehet ismerni, hogy a nyíregyházi üzletember szerepelt két éve Rogán Antal miniszter nejének földvásárlási ügyében is.

Bár most jóval kisebb földvásárról van szó, a jelenlegi üzlet több hasonlóságot mutat a két éve nagy botrányt kiváltó történettel. Farkas személye mellett az is összeköti a két bizniszt, hogy most is ugyanúgy állami tulajdonú bank hitele biztosítaná a vételár többségét, mint 2021-ben.

A korábbi földüggyel való hasonlóságok ugyanakkor csak a történet felét jelentik. A mostani üzletben az eladó személye is figyelemreméltó. Móró Lajosról van szó, aki a TVT Vagyonvédelmi Zrt. tulajdonosaként szállít beléptetőrendszert a közmédiának.

Az Átlátszónak az eladó és a vevő is azt mondta, hogy korábban nem ismerték egymást, és egy közvetítő kapcsolta őket össze.

Két földvásár Borsodban

Két éve arról írtunk, hogy Rogán Antal új neje, Obrusánszki Barbara és szülei két további társukkal még az esküvő előtt szerződtek 1022 hektár borsodi földbirtok adásvételéről. A két további társ egyikeként szerepelt ebben a történetben Farkas Zsigmond. A nagy terület vételárát minimális önerő mellett a Budapest Bank Zrt. óriáshitele fedezte volna. Az állami tulajdonú bank vezetőségének ekkoriban tagja volt Puskás András, aki még korábban Rogán alpolgármestere és bizalmasa volt a budapesti V. kerületben. Az idő előtt nyilvánosságra került ügyből még a biznisz végbemenetele előtt botrány lett, és a nagy borsodi földvásár kútba esett.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását | atlatszo.hu

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi. A pénzintézet ősszel 315 millió forint kölcsönt biztosított az Obrusánszki apuka friss céges érdekeltségének is.

A korábbi eset több szereplője is előkerül a mostani üzletben. Közülük Farkas Zsigmond most egyedül vásárolna egybefüggő területet alkotó 22 darab ingatlant a Borsod megyei Mályinka határában. A mostani bizniszben érintett ingatlanok ugyan nem szerepeltek a korábbi történetben, de Mályinka éppen azon a környéken található, ahol a korábbi, végül nem megvalósult földüzletet ütötték volna nyélbe.

Farkasnak azóta is volt közös biznisze Rogán családi környezetével: a férfi a frissensült miniszteri após Obrusánszki Zsolttal egyszerre vásárolta be magát a Közép Európai Filmiroda Kft.-be. A cégből azóta Obrusánszki távozott. Farkas az Átlátszónak most azt írta, hogy a mályinkai földvásárban rajta kívül „senki nincs benne, sem mögötte”.

Mályinka település. A falutól nyugatra, délnyugatra húzódó erdők-mezők képezik a földügylet tárgyát. Forrás: E-közmű

Állami bank hitele segíthet

Az Átlátszó által megismert földeladási irat szerint Farkas Zsigmond tavaly december elején arra szerződött, hogy összesen 134 hektárnyi földet vásárol meg a község mellett. Az általunk megnézett tulajdoni lapokon még nem történt meg Farkas tulajdonjogának átírása. Az üzlet szereplői úgy tájékoztatták az Átlátszót, hogy az adásvétel egyelőre még folyamatban van, önkormányzati és földhivatali jóváhagyásra vár.

A szerződés szerint a 222 millió forintos vételár mintegy nyolcvan százalékát az MKB Bank Nyrt. biztosítja földalapú hitel formájában.

A 178 milliós kölcsönt folyósító banknál Puskás András tölti be az elnöki főtanácsadó szerepét, mióta a korábbi földügyben is feltűnő Budapest Bank beolvadt a szintén kormányzati irányítás alatt álló MKB-ba.

Farkas az Átlátszónak azt írta: nem érti, hogy miért érdekes, ha földet vásárol, ugyanis feleségével már 2001 óta földműveléssel is foglalkoznak. „Szinte minden évben vásároltunk földet az elmúlt huszonhárom évben. Többnyire erdőtelepítéssel és erdőgazdálkodással foglalkozunk a megvásárolt területeken. Az elmúlt huszonhárom év eredménye, hogy közel 700 hektár földterületünk van, és a bevételünk jelentős része ebből származik. A megtermelt bevételeinket minden évben visszaforgatjuk és további területek vásárlásába és művelésébe fektettük” — írta lapunknak a férfi.

Hozzátette: a szerződésben olvasható bankhitel egyelőre még csak terv, „de annyi ingatlan lesz felajánlva fedezetként, hogy a banknak ez nem rizikó”. Farkastól megtudtuk, hogy a területen erdőhasznosítást tervez, a már most is erdős rész „erdőként lesz hasznosítva, a legelőt pedig be lehet telepíteni erdővel, de ezt majd meglátjuk”.

Korrektnek mondott vételár

A mályinkai földek vételára átlagosan hektáronként 1,6 millió forintosra jön ki. Hozzáértők szerint minden földterület értéke egyedi, így arra sincs egzakt összeg, hogy mennyi lehet a dimbes-dombos, erdős-mezős, huszonkét különböző helyrajzi számon szereplő földterület piaci értéke.

A Farkas által fizetendő hektáronkénti ár jelentősen meghaladja azt, amit a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb földügyi kiadványának adataiból lehet kiszámítani. Eszerint Magyarországon átlagosan 915 ezer forint volt az ára egy hektárnyi erdőnek 2021-ben. A gyeppel borított földeknek (vagyis a legelőknek, réteknek) az észak-magyarországi régióban átlagosan 802 ezer volt az ára. A Farkas által hektáronként fizetendő 1,6 millió forint ezeknek a számoknak nagyjából a duplája.

Farkas az Átlátszónak azt írta, hogy a vételár egy áralku eredménye, és szerinte nagyon kedvező. Mályinka környékén hektáronként 2 millió alatt szinte semmilyen földet sem lehet vásárolni — írta Farkas —, a terület pedig teljesen körbekerített, és egyben van. Az Átlátszónak az eladó azt mondta, hogy a vételár szerinte is korrekt.

Föld, kapcsolatok, biztonság

Móró Lajos a földek eladója, aki a 222 milliós vételárat kasszírozhatja. A fogathajtásban is jeleskedő Mórót társasági körökben lovasként, vagy népszerű etyeki kúriájáról ismerik. Párja, Flier Nikolett révén pedig a legmagasabb körökhöz is van kapcsolata. A felcsúti földbirtokos Flier-család ügyeivel kapcsolatban többször emlegették már a miniszterelnök családját is, Flier Nikolett korábban maga is milliárdos árbevételű agrárcégeket ügyvezetett.

Móró Lajos  a TVT Vagyonvédelmi Zrt. nevű cégén keresztül a biztonsági ipar fontos szereplője — az ismeretségei tekintetében jól bekötött férfi vállalkozásáról iparági berkekből azt hallottuk, hogy nem éppen az innovációs potenciáljáról ismert.

A TVT-t a férfi eredetileg a hasonlóképp Móró Lajos névre hallgató apjával együtt alapította. A férfi apja, az egykori belügyes idősebb Móró Lajos az 1980-as évek végén az elsők között alapított biztonságtechnikai céget Tüvati néven. Az egykori tüvatisok nagy része ma már a TVT-nek dolgozik. Ezt a céget idősebb és ifjabb Móró Lajos mellett bizonyos Gulyás Emil alapította 1996-ban. A német állampolgársággal is rendelkező autókereskedő Gulyás az Energol alapítói között is szerepelt. „Mint befektető jött a cégbe, és gyorsan ki is vásároltuk, amikor kiderültek itt a dolgok” — mondta Gulyásról ifjabb Móró az Átlátszónak.

Nettó 340 millióba kerülnek a kártyás kapuk az MTVA-székházban | atlatszo.hu

A TVT feladata lesz többek között a jelenlegi beléptető rendszer vezetékes belépési pontjainak áthelyezése és bővítése, valamint az A, B, C irodaépületek helyiségeiben vezeték nélküli belépési pontok kialakítása (összesen 570 db). A műszaki leírást „magyarra lefordítva” az derül ki – legalábbis egy általunk megkérdezett szakértő szerint -, hogy kártyás beléptető rendszer lesz az épületben, vagyis lehet majd tudni, ki, mikor és merre jár az intézményben.

A mályinkai földeket 222 milliós áron eladó Móró Lajos cégéről azért írtunk nemrégiben az Átlátszón, mert a TVT szállítja a közmédiának az új kártyás beléptetőrendszerét, sőt, ők alakítják ki az új beléptetőkapukat is. Ami bizalmi vásárlás: emlékezetes, hogy 2016-ban szervezetten hallgattak le közmédiás vezetőket. Annak a történetnek kulcsmotívuma volt, hogy kiknek van belépésre feljogosító kártyájuk a vezetői szintekhez.

Érdekesség, hogy a nem-hivatalosan a kormányzati kommunikációért is felelős Rogán Antal felségterületének számító MTVA-ból azóta is kerültek ki rejtetten készített hangfelvételek.

Sarkadi Nagy Márton – Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A címlapképen ifj. Móró Lajos látható, forrás: Facebook

Megosztás