a hét infografikája

Az egy főre jutó magyar GDP 23 százalékkal kevesebb az EU-s átlagnál

Az egy főre eső magyar GDP 2022-ben 23 százalékkal maradt el az uniós átlagtól, ezzel az Eurostat összehasonlításában hátulról a nyolcadikak voltunk. Az előzetes adatok szerint felzárkóztunk Portugáliához, Románia viszont az elmúlt évtizedben először utolérte hazánkat. A legmagasabb egy főre eső bruttó hazai terméket Luxemburgban mérték, ami messze meghaladta az EU-s átlagot. A lista alján Bulgária állt.

Javult Magyarország egy főre jutó GDP-je, így egy szintre került Portugáliával, azonban elvesztette az előnyét Romániával szemben – derül ki az Eurostat előzetes adataiból. A 27 uniós országot vizsgáló nemzetközi összehasonlítás a vásárlóerő-paritáson keresztül történik.

A vásárlóerő-paritás az Eurostat mérőszáma, ami egy mesterséges árfolyam: a különböző fizetőeszközöket egy közös valutába helyezi, valamint korrigálja az országok közötti árszínvonalat, így összehasonlíthatóvá téve azok GDP-jét.

Az európai uniós országok többségében az elmúlt év során növekedett a GDP, átlagosan 2,7 százalékkal. A régióban a legjelentősebb rangsorbeli változást Románia feltörése okozta. Az Eurostat által számontartott 11 év alatt először előzte meg az egy főre jutó román GDP a magyart. Ráadásul mindezt úgy, hogy 2011-ben az olló nem kicsit volt széles: 12 százalékos különbséget hozott be azóta keleti szomszédunk.

 

Magyarország 2022-ben közeledett az uniós átlaghoz, az egy főre jutó bruttó hazai termék a 2021-es 75 százalékhoz képest növekedést mutatott. 2022-ben az előzetes adatok alapján 77 százalék volt a GDP-nk, ami azt jelenti, hogy

23 százalékkal maradt el Magyarország az európai uniós átlagtól.

Ezzel az EU-tagállamok közül hátulról a nyolcadikak vagyunk. Az egy főre jutó bruttó hazai termékünk a 2 százalékos növekedéssel 2022-re utolérte Portugáliát – vagyis jelenleg a magyar, a portugál és román GDP megegyezik.

A 27 EU-ország közül Luxemburgban messze a legmagasabb az egy főre jutó GDP, ami 161 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Ezt a jelentés részben azzal magyarázza, hogy nagy számban dolgoznak külföldi lakosok az országban, és így hozzájárulnak a GDP-hez, miközben nem részei Luxemburg állandó lakosságának.

A tagállamok közül Írország a második helyen áll, 134 százalékkal az uniós átlag felett. Majd Dánia, Hollandia, Ausztria és Belgium következik, ahol az egy főre jutó GDP több mint 20 százalékkal haladja meg az átlagot. Az egy főre jutó ír GDP kiemelkedő szintjét az Eurostat részben a szellemi tőkébe fektető multinacionális nagyvállalatok jelenlétével magyarázza. A vállalatokhoz kapcsolódó bérgyártás hozzájárul az ír GDP-hez, miközben az ebből a termelésből származó jövedelem nagy része visszakerül a vállalatok végső tulajdonosaihoz külföldre.

Az egy főre jutó GDP meghaladja az uniós átlagot Svédországban, Németországban, Finnországban, Máltán és Franciaországban. Olaszország, Szlovénia, Ciprus és Csehország kevesebb mint 10 százalékkal marad el ettől az értéktől, majd Litvánia, Észtország és Spanyolország következik mínusz 10-20 százalékkal.

GDP: nincs kanyarban előzés vagy tüdőn lőtt Európa, csak magyar lemaradás | atlatszo.hu

A Transparency International Hungary, a K-Monitor és az Átlátszó delegáltja nemmel szavazott, két további civil tag tartózkodott az Integritás Hatóság mellett létrejött Korrupcióellenes Munkacsoport első éves jelentéséről szóló hétfői szavazáson.

Lengyelország, Magyarország, Portugália, Románia, Lettország és Horvátország egy főre jutó GDP-je kevesebb mint 30 százalékkal marad el az uniós átlagtól, míg Görögországé és Szlovákiáé kevesebb mint 40 százalékkal. A lista legalján Bulgária áll, ahol az egy főre jutó GDP 41 százalékkal alacsonyabb az uniós szintnél.

Pete Luca

Megosztás