Felcsút travel club

Október elején talán mondanak valamit Orbán Viktorék bécsi útjának költségeiről

A magyar miniszterelnök július végén Ausztria fővárosába látogatott, ahol Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt. Orbán Viktorral ment Bécsbe három miniszter, és a magyar delegáció összlétszáma körülbelül 40 fő volt. Az Azonnali.hu megírta, hogy Orbán és kísérete az osztrák főváros egyik legdrágább szállodájában aludt a találkozó napjának éjszakáján. A kiruccanás költségeit sem parlamenti kérdésre, sem újságírói érdeklődésre nem árulta el a kormány, adatigényléseinket pedig a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva 45 nappal meghosszabbították a minisztériumok.

Az biztos, hogy valakinek nagyon fáj a bécsi luxusutazás kiderülése: néhány nappal az útról szóló cikk után Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, az Azonnali tulajdonosa bejelentette a lap megszüntetését. A Válasz Online pedig megírta, hogy kirúgtak egy vezető beosztású diplomatát a bécsi magyar nagykövetségről, amiért az út részletei nyilvánosságra kerültek.

Július végén Ausztria fővárosában Karl Nehammer osztrák kancellárral az orosz-ukrán háborúról, az európai energiaválságról, és az illegális migrációról tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Ami kimaradt a hivatalos tudósításokból, azt az Azonnali írta meg egy bécsi diplomáciai forrása alapján: a küldöttség mintegy 40 fős volt, és a munkaebéddel befejeződő hivatalos program után nem utaztak haza, hanem Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Bristolban töltötték az éjszakát.

Orbánnal ment Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, továbbá Bóka János európai uniós kérdésekért felelős államtitkár, és Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is. Az Azonnali szerint rajtuk kívül 25 fős stáb kísérte a miniszterelnököt, plusz Szijjártó is vitt körülbelül 10 főt, így a delegáció létszáma összesen 40 fő körül volt.

Agusztus végén írtunk arról, hogy Kálmán Olga egykori tévés, jelenleg DK-s országgyűlési képviselő a külügyminisztertől érdeklődött a kiruccanás költségeiről, de csak a tárgyalások fontosságát hangsúlyozó mellébeszélést kapott válaszul.

Orbán Viktor és kísérete Bécs egyik legdrágább hotelében szállt meg, de a költségeket nem árulják el | atlatszo.hu

Az Azonnali szerint a találkozó meglehetősen rövid volt: Orbán Viktor fél órát tárgyalt négyszemközt Karl Nehammerel, ezalatt a minisztereknek és Orbán Balázsnak is szerveztek egy-egy kétoldalú találkozót, majd volt egy félórás plenáris megbeszélés, végül egy egyórás ebéd. Vagyis összesen 2 óra, szünetekkel együtt max.

Cikkünk megjelenése előtt egy nappal, augusztus 21-én közadatigénylést nyújtottunk be az összes olyan minisztériumhoz, ami illetékes lehet az ügyben. Mindegyiktől az Orbán Viktor 2022. július 28-i bécsi útjával kapcsolatos költségek listáját kértük. Nem gondoltuk, hogy ez az egyszerű kérdés megakasztja az államigazgatás kerekeit, és extra erőforrásokat igényel a megválaszolása, de úgy tűnik, hogy mégis. Vagy csak a szokásos időhúzásról van szó.

Adatigénylésünket ugyanis a (koronavírus-járvány után az orosz-ukrán háború miatt elrendelt) veszélyhelyzetre hivatkozva, a jogszabályi lehetőséget kihasználva egységesen 45 nappal meghosszabbította

Ez azt jelenti, hogy október elején talán mondanak majd valamit a bécsi út költségeiről, vagy közlik, hogy nem illetékesek az ügyben (volt már hasonló eset), netán további 45 napra meghosszabbítják az igénylést, és utána mondják azt, hogy nem adatgazdák, vagy nincs ilyen adat, esetleg nem mondják meg. Ez nem cinizmus, hanem sajnos ez a realitás az eddigi adatigénylési tapasztalataink alapján. A veszélyhelyzet miatti határidő-hosszabbítás az állami sajtóelhárítás kedvelt eszköze lett – afféle aduász, amivel le lehet rázni a kellemetlen kérdéseket feltevőket.

Annyi azért tudható Orbán Viktorék bécsi útjának költségeiről, hogy a Bristol honlapján foglalva a hotelben 1 éjszakára a legolcsóbb szoba 375 euró (400-as árfolyammal számolva 150 ezer forint), a legolcsóbb lakosztály, az Opera 1042 euró (416.800 forint), a legdrágább, elnöki lakosztály, a Prince of Wales pedig 6000 euró (2,4 millió forint).

Az Azonnali információi szerint a magyar miniszterelnök a Bristol egyik lakosztályában aludt, és ha ez az elnöki volt, akkor csak az közel 2,5 millió forintba került. Ha a 3 miniszter 1-1 sima lakosztályban szállt meg, akkor az fejenként bő 400 ezer, összesen 1,2 millió forint volt. A Die Presse osztrák lap arról írt, hogy Orbán és a 3 miniszter hotelköltségét az osztrák Kancellári Hivatal, vagyis az osztrák adófizetők állták, ez azonban – még – nem tekinthető hivatalos adatnak.

A Hotel Bristol Bécsben (fotó: Thomas Ledl/Wikipedia)

A 40 fős stáb a legegyszerűbb módon, 20 db kétágyas szobában elosztva további 3 millió forintot (20 x 150 ezer) jelent, ami az osztrák lap szerint is a magyar adófizetőket terhelő kiadás. Az összeg nyilván lehet ennél jóval több is, hiszen a delegáció szobabeosztásánál a legsimább verzióval számoltunk. Remélhetőleg október elején már elárulnak valami konkrétumot a minisztériumok.

Augusztus végén egyébként a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szűkszavúan beszélt a bécsi útról a Kormányinfón. A Telex kérdésére Gulyás elmondta, hogy a Hotel Bristol jó szálloda, de vannak ennél drágábbak is, és ő spórolt a benzinnel, mert Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával osztozott egy autón. A miniszter azt mondta, neki nincs oka panaszra, de „extrém luxusról kár lenne beszélni”.

Erdélyi Katalin

Megosztás