rezsicsökkentés

Kanadába is kiküldték a magyar rezsiutalványt, most küldik vissza a címzettek

Meglepődve tapasztalták az Észak-Amerikában élő idős magyarok, hogy Orbán Viktor levele mellé megkapták a 9 ezer forintos magyar rezsiutalványt. Egy csoportjuk most összegyűjti az odakint értéktelen ajándékot, és Magyarországra küldik, a valóban rászorulóknak.

“Egy régi, kanadai-magyar nyugdíjas megkért, hogy küldjem el ezeket a rezsi-utalványokat azzal  gondolattal, hogy valaki fogja tudni használni” – ezt a kézzel írt levelet kapta a októberben Király József. A kecskeméti szocialista politikus a közösségi oldalán is megosztotta a különleges küldeményt, amit amerikai barátai továbbítottak neki Magyarországra.

A kormány az önkormányzati választások előtt döntött arról, hogy 2,6 millió nyugdíjasnak 9 ezer forint gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt ad. Ez az adófizetőknek 24 milliárd forintba került, a rezsiutalványt 2020. március 31-ig lehet felhasználni villany- és gázszámla kiegyenlítésére.

Az MTI szeptemberi beszámolója szerint a posta a kézbesítést ütemezetten végezte. A kézbesítés Budapesten indult, majd folyamatosan terjesztették ki nagyobb városokra, más településekre szeptember 30-áig. A vonatkozó kormányrendelet szerint a Magyar Államkincstár intézkedett a rezsiutalványnak elküldéséről a jogosultaknak, a posta pedig kézbesített.

“Körülbelül két héttel ezelőtt voltunk Torontóban, Kanadában, korábban ott éltünk 21 évig, onnan költöztünk Kaliforniába. Rokonokat látogattunk és találkoztunk egy ma már 93 éves magyar hölggyel is, aki a kezembe nyomott egy levelet, hogy nézzem már meg, mi van benne. Mert már el sem tudta olvasni. Amikor megtudta, mi van benne, meglepődött – mesélte az Átlátszónak a képviselőnek levelet küldő amerikai magyar férfi.

“Nem lehet ezt itt semmire sem használni, kukába kerülne, ezért úgy döntöttem, a közösségi oldalakon, a magyar újságba hirdetést adok fel, hogy akinek ilyen utalványa van, az küldje el nekem, én pedig továbbítom Magyarországra, ott jobb helye van” – mondta Steve. Azt is megemlítette, hogy nehezen értik, miért küld a magyar kormány Orbán Viktor levelével együtt ilyen utalványt azoknak, akiknek ez hasztalan.

Hogy mennyi utalvány jutott el külföldre rejtély. A kormányrendelet ugyan kimondja, hogy az ügyben a Magyar Államkincstár az illetékes, de őket hiába kerestünk, nem válaszoltak kérdéseinkre.

Az egykori Országos Nyugdíjfolyósító Intézet honlapján a 2015-ös az utolsó elérhető statisztikai évkönyv. Ebben az áll, 2016 januárjában 32 ezer 724-en kaptak külföldön magyar nyugellátást. Öregségi nyugdíjas ebből 27 925 volt. Tegyünk fel, nem változott érdemben a külföldi magyar nyugdíjasok száma, akkor több mint 251 millió forintnyi utalvány ment most külföldre. Ennek a postaköltsége – ajánlott külföldi küldeményként a posta honlapja szerint – közel 50 millió forint volt.

Király József azt mondta az Átlátszónak, hogy a visszaérkező rezsiutalványokat civil szervezetekkel közösen osztják szét a nehéz helyzetben élő családok között.

Segesvári Csaba

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás