előválasztás 2021

Előválasztás-figyelő – az MKKP támogatja Hadházy Ákost, a Jobbik a legnagyobb taktikus

2021. június 28-án elkezdtünk készülni a választásokra, hiszen a 2022-es országgyűlési választási küzdelemnek lesz egy előzménye is: a 2021 szeptemberére tervezett ellenzéki előválasztás. A végleges jelöltlistára ugyan augusztus közepéig még várni kell, egyéni bejelentésből már több száz volt az év eleje óta, és a változásokat a hetente kétszer frissített előválasztási térképünkön lehet követni. A következő hetekben több elemzést is készítünk egyes választókerületekről, és heti összefoglalókkal is jelentkezünk, mint amilyen ez is.

 

Térképes segédlet az ellenzéki előválasztáshoz

Az egyik legérdekesebb vita a Budapest 8. választókerületben, Zuglóban van jelenleg: itt Hadházy Ákos és Tóth Csaba a jelenlegi két induló. Hadházy a Momentum (támogatja a MMM), míg Tóth MSZP (támogatja a Párbeszéd, a DK és a Jobbik) színeiben indul az előválasztáson.

Hadházy az indulása kapcsán azt mondta az Átlátszónak, hogy tudatosan olyan városrészt keresett, ahol ő maga nem tárt fel korrupciós ügyeket, a sajtóban viszont számos ilyen eset látott napvilágot. Szerinte Zugló egyike azoknak a körzeteknek, ahol az emberek „a legerősebben akarják a valódi változást, hogy végre ne csak ígérgesse az aktuális ellenzék, hogy el fog számolni, hanem ez valóban következzen be”. Amennyiben ő nyerne, a zuglói ügyekre kiemelt figyelmet fordítana, de azt is megígérte, hogy országos szinten is folytatná a korrupció elleni küzdelmet.

Tóth Csaba viszont a Partizánnak májusban úgy fogalmazott, hogy Hadházy jobban tette volna, ha ott indul, ahol feltár ügyeket. Hogyha pedig a korrupció ellen akar harcolni, azt „ne Zuglóba keresse, mert ott nincsen”. Egy másik interjúban pedig arról beszélt, hogy szerinte a Momentum azért nézte ki magának Zuglót, mert ez a baloldal egyik legerősebb körzete.

Kit ásnak el a végén? Bemutatjuk a zuglói halálcsoportot, ahol valódi harc várható

Az Átlátszó is megkezdte a felkészülést a jövő évi választásokra, egyelőre az előválasztási fejleményeket kísérjük figyelemmel. A múlt héten közzétettük interaktív térképünket, amelyen nyomon követhetőek az egyes körzetek küzdelmei. Az érdekesebb helyeket azonban egyenként is igyekszünk bemutatni. Ezúttal a legnagyobb érdeklődéssel kísért versengéssel, a zuglói előválasztással foglalkozunk.

 

A két politikus közötti feszültség közepén a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2021. július 5-én bejelentette, hogy az előválasztáson Hadházy Ákost támogatják. Ő az első előválasztási jelölt, aki mögé a Kutyapárt beállt támogatónak. Hadházy pedig interjúban nyilatkozta a 168 Órának, hogy tartja magát az előválasztás szabályaihoz, tehát ha Zuglóban Tóth Csabát választanák meg a polgárok az előválasztás győztesének, akkor ő az országgyűlési választáson már nem indulna el a kerületben.

A Jobbik a legnagyobb taktikus

2021. július 9-én a pártok jelölteinek száma alapján a DK áll az első helyen, 63 jelölttel. Őket követik a Momentum jelöltjei 54-en, majd a Jobbik és az MSZP következik 34-34 jelölttel. A 2020. október 15-én elindult Új Világ Néppárt 27 jelöltet jelentett már be, emellett a párt elnökét, Pálinkás Józsefet nevezték ki ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek is. A Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom 22 indulót jelentett már be. Az ismertebb pártok közül az LMP 15, a Párbeszéd 11 jelölttel a lista végén áll, az MSZP és a Párbeszéd pedig április végén bejelentette, hogy minden körzetben közösen indítanak jelölteket. Mi a diagramon jelölő szervezetnek azt a pártot tüntettük fel, amelynek tagja az induló. Emellett 2 jelöltje van az Új Alternatíva Pártnak, és 11 független induló is bejelentkezett az előválasztásra.

Ellenzéki előválasztáson részt vevő pártok az induló jelöltek száma szerint 

A jelenlegi támogatások alapján az rajzolódik ki, hogy a Párbeszéd a legsikeresebb a pártközi támogatások megszerzésében, viszont ez csak részben igaz, hiszen ők mindenhol közös jelöltet állítanak az MSZP-vel: a két párt összesen 45 jelöltet jelentett be eddig, akikre 53 támogatás érkezett (ha az egymást támogatást nem számoljuk). Mivel egy jelöltet több párt is támogathat, így náluk 1,17 támogatás jut 1 indulóra.

Az Azonnali.hu írta meg a héten, hogy a Jobbik a legsikeresebb eddig az előválasztási játszmában, ha a többi párt általi támogatottságot nézzük. Ők nem léptek pártszövetségre senkivel, és a jelenlegi 34 jelöltjüket mind a hat másik nagyobb párt támogatja, összesen 88 esetben, ami 2,59 támogatást jelent indulónként.

Támogatási arány pártok szerint 

Ha a kapott támogatások számát nézzük, a Jobbik kimagasló előnyre tett szert 88 támogatással, de adott támogatások terén sem állnak rosszul, ők 52 jelöltet támogatnak a többi pártból. Az Azonnali cikkében úgy összegzik, hogy a Jobbik okosan taktikázott a támogatásokkal: tudják, hogy a párt ereje a vidéki választókerületekben van, és a többi párt támogatásával azt tudják biztosítani, hogy a már korábban kialakított, jobbikos kerületekben ne legyen kihívójuk, sőt, a többi párt mind álljon be az ő jelöltjük mögé. Ez látszik több választókerületben is: a Komárom-Esztergom megyei 2., a Veszprém megyei 3., a Somogy megyei 3., a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4., a Békés megyei 1. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5. választókerületben jelenleg csak a Jobbik jelöltje indul, a 3-4 másik párt támogatottságában.

Adott és kapott támogatások pártok szerint 

További előválasztási fejlemények

A héten három új visszalépés volt, ezzel 39-re nőtt a visszavont jelentkezések száma. Eddig 18 DK-s, 12 Momentumos, 6 MSZP/Párbeszédes, 2 LMP-s és 1 Jobbikos gondolta meg magát az előválasztással kapcsolatban, vagy lépett vissza más jelölt javára. Az alábbi táblázatban kiszűrhetőek és könnyen böngészhetőek a visszalépett jelöltek, ha a bal felső keresőbe a visszalépett szót beírjuk.

A DK színeiben induló Szörényi Károly a korábban bejelentett Hajdú-Bihar megyei 5. OEVK helyett a 3. OEVK-ben fog indulni. A váltásra azért került sor, mivel a DK az 5. választókerületben az MSZP-Párbeszéd jelöltjét, Bangóné Borbély Ildikót támogatja.

A pártok előszeretettel támogatják egymás jelöltjeit, eddig viszont csak két választókerületben volt példa arra, hogy egy jelölt mögött sorakozzon fel az összes többi párt: Budapest 10. választókerületében a Párbeszéd színeiben Szabó Tímea, a Budapest 11. választókerületben pedig Varju László indul a többi párt támogatásával.

Néhol zavar van a pártok közötti kommunikációban: 2021. június 28-án Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt állította, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3. OEVK-ben a DK színeiben induló Bulitka András elhagyta a pártját és átigazolt az MSZP-hez. Ezt Bulitka később cáfolta.

De nem ez volt az egyetlen, DK körüli furcsa eset. 2021. február 27-én Ipkovich György, Szombathely volt MSZP-s polgármestere bejelentette indulását az előválasztáson a DK támogatásával Vas megye 3. választókerületében. Ipkovichot a DK a támogatás után megpróbálta rávenni, hogy ha bejut az országgyűlésbe, akkor legyen a DK-s frakció tagja, amit a volt polgármester elutasított. Ennek következményeként a DK kihátrált az MSZP-s jelölt mögül. Június 27-én a DK új bejelentést tett, miszerint Vas 3.-ban a Momentumos Pleva Dániel mögé állnak be.

Kövesse az ellenzéki előválasztást a heti kétszer (hétfőn és csütörtökön) frissülő előválasztási oldalunkon:

ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS 2021 – Interaktív térkép és diagramok


Szabó Krisztián

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás