Heti lapszemle

Elbukta a jogállamisági pert Magyarország, 48 milliárd forint a Demeter Szilárd vezette alapítványnak

Hvg.hu: Demeter Szilárd alapítványát 48 milliárd forintnyi közpénzből erősítik meg

Négy év alatt több mint 48 milliárd forint közpénzt bocsátott a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójához, Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítvány rendelkezésére egy, a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat. Az indoklás szerint ugyanis erősíteni kell az alapítvány „kultúrstratégiai tevékenységét”.

Magyar Hang: Félmilliárdba került a karanténszoftver, és ezzel is Rogán körei járhattak jól

Az Asura Technologies Zrt. által fejlesztett, Apple- és Android-telefonokra telepíthető Házi Karantén Rendszer (HKR) alkalmazás az arcfelismerés és a helymeghatározás technikáira épült: az applikációval segítségével igazolhattuk a rendőrségnek, hogy nem szegjük meg a karanténszabályokat. Az applikációt ingyen adta át a fejlesztőcég az államnak, ám egy állami vállalat 2020. június 11. és 2021. december 31. között nettó 570,7 millió forintot fizetett az Asura Technologiesnak a HKR alkalmazás üzemeltetésért.

24.hu: Budai villája mellett Rogán volt jegyzőjétől vett plusz telket Rogán kabinetfőnökének családja

A lap a múlt héten írta meg, hogy Nagy András, aki Rogán Antal szállásadója is, egy milliárdos értékű, háromszintes lakóházat építtetett a XII. kerületi Mártonhegyen cégével, a Brassolis Kft.-vel; az 1000 négyzetméteres telken egy úszómedence is található. Most a lap megtudta azt is, hogy Nagy András cége megvásárolta a szomszédos telket is. Az eladó Sélley Zoltán, a Belváros jegyzője volt.

Telex: Elfogadta az Európai Parlament Cseh Katalin jelentését, az önkormányzatok közvetlenül is pályázhatnak uniós forrásokra

Az Európai Parlament megszavazta a Cseh-jelentést, így a városok közvetlenül, az állam közbenjárása nélkül is tudnak majd uniós forrásokra pályázni – áll Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének (és a jelentés névadójának) és Karácsony Gergely főpolgármesternek a közös közleményében.

444: Elvesztette a magyar kormány az EU elleni legfontosabb perét

Az Európai Unió Bírósága szerint jogszerűen fogadták el a feltételességi mechanizmust, ami alapján jogállamisági gondok esetén el lehet vonni támogatási pénzeket a kormányoktól. A lengyel és a magyar kormány tavaly indított pert a mechanizmusról szóló rendelet ellen. Az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás