közbeszerzés

Közel félmilliárd forintért venne mobilokat és előfizetéseket az Országgyűlés Hivatala

Több mint 700 előfizetésre, 520 mobiltelefonra és 373 mobilinternet-előfizetésre kötne szerződést az Országgyűlés Hivatala. A tavaly év végén kiírt közbeszerzésre január 28-ig lehetett jelentkezni. Egyelőre nem tudni, ki lesz a befutó, de az összeg már nyilvános, azt előre meghatározta a hivatal. A készülékeket főként a 2022–2026-os országgyűlési ciklusra megválasztott országgyűlési képviselők kapják majd.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump korábbi amerikai elnök telefonon folytatott megbeszélést a közelmúltban. A megbeszélésen állítólag egymás kölcsönös politikai támogatásáról, a magyar-amerikai kapcsolatokról és a migrációról is szó esett. Többek között ilyen célokra kellenek azok a telefonok, amelyek beszerzésére december végén írt ki közbeszerzést az Országgyűlés Hivatala.

A felhívás szerint a Hivatal mobil távközlési eszközök és szolgáltatások beszerzését tervezi a következő feltételek szerint:

  • 771 db hang alapú előfizetés (SIM vagy eSIM típusú);
  • 520 db mobiltelefon készülék az alábbiak szerint: 30 db klasszikus mobiltelefon készülék, 200 db Android operációs rendszert gyárilag futtató alapkategóriájú mobilkészülék, 40 db Android operációs rendszert gyárilag futtató prémiumkategóriájú mobilkészülék és 250 db IOS operációs rendszert gyárilag futtató prémiumkategóriájú mobilkészülék.

A dokumentumban hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a beszerzés pontos mennyiségét nem tudják előre meghatározni, tekintettel arra, hogy az függ a 2022–2026-os országgyűlési ciklusra megválasztott országgyűlési képviselők, illetve nemzetiségi szószólók felhasználási igényétől és a felhasználni kívánt mennyiségtől.

A rendelkezésre álló keretösszeg 360 millió forint + ÁFA, azaz bruttó 457 200 000 forint. A hivatal továbbá 373 mobilinternet-előfizetést is rendel a távmunkaeszközökhöz. Ehhez a rendelkezésre álló keretösszeg: 24 millió forint + ÁFA, azaz 30 480 000 forint.

A két részből álló tender végösszege így bruttó 487 millió forint.

Határidőt is szab a kiíró. Eszerint az 1. rész vonatkozásában a 250 db inaktív SIM kártyát és az 520 db mobiltelefon készüléket, valamint az eljárás második részére vonatkozó 373 db inaktív SIM-kártyát legkésőbb 2022. április 15-ig kell az Előfizető részére átadni.

2018-ban nettó 520 + 30, azaz összesen nettó 550 millió forintért vett a hivatal 700 db előfizetést és 808 db telefonkészüléket, amelyből:

  • 413 db középkategóriás Android készülék;
  • 145 db prémiumkategóriás Android készülék;
  • és 250 db iPhone (vagy azzal egyenértékű) készülék volt.

A távmunkaeszközökhöz szükséges mobilinternet szolgáltatás teljesítése akkor 500 db előfizetésre vonatkozott. A tenderre a Magyar Telekom Nyrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. jelentkezett. A leírás szerint azonban utóbbi nem tett eleget a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak, ezért az ajánlata érvénytelen lett.

Katus Eszter

Nyitókép: Orbán Viktor telefonál (forrás: Youtube/M1 híradó)

Megosztás